Μαζική εκκένωση εδαφών που ελέγχουν στην ουκρανική επαρχία του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν οι φιλορώσοι αποσχιστές αντάρτες, διά στόματος του επικεφαλής της συγκεκριμένης οντότητας, Ντένις Πουσίλιν. Όπως ανακοινώθηκε, η εκκένωση αφορά ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά προς τη Ρωσία, και γίνεται σε συνεννόηση με τη Μόσχα.

Ο Πουσίλιν έκανε λόγο για “μαζική εκκένωση, η οποία θα πρέπει να αρχίσει από σήμερα”, ενώ σημείωσε ότι η Μόσχα έχει συμφωνήσει να παράσχει καταφύγιο για τους πολίτες οι οποίοι θα εγκαταλείψουν την αυτοαποκαλούμενη “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ”, στην οποία οι εχθροπραξίες μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων αποσχιστών έχουν ενταθεί, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του.

Μόσχα και Κίεβο δεν έχουν προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο. Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν εκφράσει φόβους ότι η έξαρση της βίας στην περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός ρωσικού προσχήματος για εισβολή στην Ουκρανία. Η κρίση παραμένει σε υψηλά επίπεδα λόγω της συσσώρευσης ρωσικού στρατού στα βόρεια, ανατολικά και νότια της Ουκρανίας, με τη Μόσχα να μην έχει δώσει ακόμη αρκετές αποδείξεις ότι ο στρατός σταδιακά αποσύρεται από τις περιοχές των συνόρων. Βασικό επιχείρημα των Ρώσων πάντως, είναι πως τα στρατεύματα βρίσκονται στα στρατηγικά σημεία εντός της επικράτειας της Ρωσίας, για να εκτελέσουν προγραμματισμένες ασκήσεις στη περιοχή.

Το πρακτορείο Interfax έγραψε πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ προς την περιοχή του Ροστόφ της Ρωσίας, επικαλούμενο πηγή στο κοινοβούλιο της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας.

 Η απέλαση του Αμερικανού αναπληρωτή πρεσβευτή ήταν απάντηση σε πρόκληση, δήλωσε το Κρεμλίνο

Η απέλαση από την Ρωσία του Αμερικανού αναπληρωτή πρεσβευτή στην Μόσχα Μπαρτ Γκόρμαν είναι απάντηση σε πρόκληση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε συνέχεια της έντασης που παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην περιοχή.

“Σε ό,τι αφορά στην απέλαση του Αμερικανού διπλωμάτη, είναι ένα απαντητικό μέτρο, και δεν μπορεί να είναι ένα μέτρο ως πράξη που προκαλεί κάτι. Είναι μια απάντηση σε πρόκληση”, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε χθες ότι η απέλαση του Γκόρμαν από την Ρωσία ήταν η απάντηση στην “αδικαιολόγητη απέλαση συμβούλου-απεσταλμένου της πρεσβείας της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον”. Η ίδια προσέθεσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ “αγνόησε επιδεικτικά την παράκληση της Μόσχας να παρατείνει την διαμονή του διπλωμάτη έως ότου φθάσει ο αντικαταστάτης του”.

Το αποτέλεσμα ήταν, είπε η Ζαχάροβα, να αναγκασθεί να φύγει χωρίς να έρθει ο αντικαταστάτης του, γεγονός “που επιδείνωσε το ούτως ή άλλως κρίσιμο έλλειμμα σε στελεχικό προσωπικό στην ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία, που δημιουργήθηκε εξαιτίας του “πολέμου της βίζα” που έχουν ξεκινήσει οι Αμερικανοί”.

Το μεσημέρι της Παρασκευής πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού “είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, αμοιβαίου ενδιαφέροντος”.

Πηγή: news247.gr