Στην κατάθεση αγωγής κατά της Uber σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, προχώρησαν περίπου 550 γυναίκες, οι οποίες κατηγορούν τους οδηγούς της πλατφόρμας για σεξουαλική κακοποίηση, ξυλοδαρμούς, παρακολουθήσεις, παρενοχλήσεις και επιθέσεις.

Μετά τη δημοσιοποίηση, στις αρχές της εβδομάδας, του σκανδάλου διαπλοκής της Uber με κορυφαίους πολιτικούς σε όλο τον κόσμο, η εταιρεία στις ΗΠΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις προσφυγές περισσότερων από 550 γυναικών που την εμπλέκουν σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης από συνεργαζόμενους οδηγούς. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των καταγγελλουσών, η εταιρεία δεν ακολούθησε επαρκείς προστατευτικές διατάξεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους κατά τη διάρκεια των διαδρομών.  Στην αγωγή επισημαίνεται ακόμη ότι η Uber ήταν ενήμερη για ανάλογα περιστατικά σε διάφορες αμερικανικές πολιτείες ήδη από το 2014, ωστόσο, δεν ασχολήθηκε με την ασφάλεια του πελατολογίου της, παρά μόνο με τους τρόπους ανάπτυξής της.

«Θα συνεχίσουμε να βάζουμε την ασφάλεια στον πυρήνα της δουλειάς μας», σχολιάζει η εταιρεία

Εκπρόσωποι της Uber σχολίασαν στο BBC ότι «δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ασφάλεια, για το λόγο αυτό η Uber έχει δώσει νέες δυνατότητες ασφαλείας, έχει θεσπίσει πολιτικές με επίκεντρο την επιβίωση και έχει γίνει πιο διαφανής αναφορικά με σοβαρά περιστατικά. Αν και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την τρέχουσα αγωγή, θα συνεχίσουμε να βάζουμε την ασφάλεια στον πυρήνα της δουλειάς μας».

Οι καταγγελίες για την εφαρμογή δε φαίνεται να έχουν τέλος καθώς, πριν «σκάσει» το «Ubergate», τον περασμένο μήνα, δημοσιεύτηκε η δεύτερη έκθεση ασφάλειας των ΗΠΑ στην οποία και αναφέρονται 998 καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης και 141 περιπτώσεις βιασμών από συνεργαζόμενους οδηγούς. Συνολικά, η εταιρεία, μεταξύ 2019 και 2020, έχει λάβει συνολικά 3.824 σχετικές καταγγελίες. Σε αντίστοιχη αναφορά για την περίοδο μεταξύ 2017 και 2018, σημειώθηκαν 5.981 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

 

Πηγή: ethnos.gr