ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»

 

 

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 12 Μαΐου 2019, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, η κεντρική εκδήλωση της παράταξης του Δήμου Δράμας «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», καθώς και η παρουσίαση των υποψηφίων για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στην ομιλία του ο επικεφαλής της «Αυτοδιοίκησης Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος ανέφερε πως «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», σημειώνοντας πως «αυτό είναι φανερό από την επιλογή των προσώπων, που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιό μας». Ειδικότερα για τους υποψηφίους της παράταξης, επεσήμανε: «Είναι άνθρωποι με δημοκρατικό ήθος, με παρουσία σε επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες, καταξιωμένοι στη δουλειά τους, με επιθυμία για προσφορά. Άνθρωποι που, χωρίς να έχουν πολιτικά αξιώματα, συμμετέχουν, ενεργοποιούνται, δεν είναι παραιτημένοι. Είναι πολίτες με την πλήρη έννοια του όρου. Άνθρωποι που δεν έχουν κομματικές αγκυλώσεις, οικογενειακή ή κομματική πολιτική παράδοση. Δεν έχουν οικονομικές εξαρτήσεις και δεσμεύσεις. Δεν έχουν μόνιμη παρουσία στα πράγματα του δήμου, εδώ και δεκαετίες, όπως πολλοί άλλοι. Εμείς δεν έχουμε χορηγούς, σπόνσορες, χρηματοδότες. Δεν έχουμε ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες ή πολιτικούς πάτρωνες. Εμείς δεν έχουμε μεταγραφές, μετακινήσεις, αποκλεισμούς, καταγγελίες μελών ή υποψηφίων. Δεν έχουμε προσωπικές συγκρούσεις, δεν έχουμε “ριγμένους” επαγγελματίες της μικροπολιτικής, που αναζητούν “παρηγοριά” σε άλλες παρατάξεις, κατηγορώντας τις προηγούμενες. Εμείς δεν έχουμε κουράσει τους συμπολίτες μας, με την πολυετή, αποτυχημένη, εν πολλοίς, παρουσία μας στα πράγματα του Δήμου».

Επίσης ο κ. Ηλιόπουλος είπε πως «εμείς αγωνιζόμαστε με τις ελάχιστες δυνάμεις που έχουμε, με την ελάχιστη εκπροσώπηση που διαθέτουμε, στο Δημοτικό Συμβούλιο, διαρκώς, σταθερά και αταλάντευτα. Εμάς, μας ενώνει η κοινή πίστη στα δημοκρατικά ιδανικά, η αγάπη για τον τόπο μας, η διάθεση για συμμετοχή, η ελπίδα στον άνθρωπο. Στον κάθε άνθρωπο. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ξενοφοβίες, χωρίς ρατσισμούς. Εμείς δεν φοβόμαστε το διαφορετικό, δεν φοβόμαστε την ετερότητα. Τη σεβόμαστε. Συνεργαζόμαστε με όλους για το κοινό καλό».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» ακόμη ανέφερε: «Το δικό μας κεντρικό πολιτικό σύνθημα λέει: “Ανοίγουμε την πόρτα στους πολίτες”. Τι υπονοείται με αυτό; Μα, φυσικά, η πολιτική συμμετοχή. Όλων μας. Δεν μπορούμε, αλλά και δεν θέλουμε να διοικήσουμε χωρίς εσάς. Χρειαζόμαστε την διαβούλευση, την σύγκρουση ιδεών, την αντίθεση, την σύνθεση. Αυτό είναι η δημοκρατία. Η δημοκρατία είναι εκείνο το πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης, που ανέχεται την διαφορετικότητα και τη σύγκρουση και την μετατρέπει, χωρίς αυταρχισμό και επιβολή, σε σύνθεση».

«Εμείς πιστεύουμε στην έννοια του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ και του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΛΟΓΟΥ. Πιστεύουμε στα ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ» υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «Υπάρχουν αγαθά που δεν εκποιούνται. Και τέτοια είναι ο δημόσιος χώρος, το περιβάλλον, η διαχείριση των υδάτων, ο πολιτισμός. Δημόσιοι χώροι καταπατούνται, το περιβάλλον κακοποιείται, ο πολιτισμός υποβαθμίζεται. Ακούμε άλλοτε ρητά και άλλοτε υπόρρητα, πως πολλά από αυτά ή και άλλα δημόσια αγαθά, θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν. Ότι η αγορά ξέρει καλύτερα τι πρέπει να κάνει και, σίγουρα, θα το κάνει καλύτερα». Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «ο Δήμος δεν είναι κερδοσκοπική εταιρεία» και συνέχισε λέγοντας: «Ο Δήμος υπερασπίζεται και προστατεύει τα δημόσια αγαθά, δεν τα εκποιεί. Ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των αγαθών είναι δημοκρατική μας υποχρέωση. Η ιδιωτικοποίηση αυτών των αγαθών έχει στόχο να αποφέρει περισσότερα κέρδη στους μετόχους των εταιρειών και όχι καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών στους πολίτες».

Όπως είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», «αυτή είναι μια πρώτη απάντηση στο αρχικό μας ερώτημα: “όποια και να είναι η ερώτηση, η απάντηση θα πρέπει να είναι: Για τον άνθρωπο”. Για τον άνθρωπο υπάρχει ο ελεύθερος δημόσιος χώρος, για τον άνθρωπο υπάρχει ο πολιτισμός, για τον άνθρωπο υπάρχει το καθαρό περιβάλλον. Όχι για την αγορά. Πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη, για όλους μας, αντίληψη, πως η αγορά θα αυτορυθμιστεί ή πως θα μας λύσει τα προβλήματα, καθώς εμείς είμαστε ανίκανοι να τα λύσουμε μόνοι μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε: «Εντέλει, εμείς δεν πιστεύουμε στην απλουστευτική αλλά και επικίνδυνη για τη δημοκρατία, άποψη, πως όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι. Δεν πιστεύουμε επίσης, πως όλοι οι πολίτες, πως όλοι οι ψηφοφόροι, είναι ίδιοι. Εμείς πιστεύουμε σε σας. Σας θέλουμε δίπλα μας. Θέλουμε τη συμμετοχή σας. Την καθοδήγησή σας. Η απόσυρση και η αδιαφορία, είναι που επιτρέπουν την κάθε είδους καταδολίευση της ψήφου σας αλλά και της εντολής σας, από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Εμείς πιστεύουμε στη συμμετοχή, στη σύγκρουση των απόψεων, στη συνάρθρωση, στην κοινή πορεία. Εμείς πιστεύουμε στις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, στα τοπικά δημοψηφίσματα για θέματα που αφορούν, τόσο τα μεγάλα έργα υποδομής, όσο και έργα στις γειτονιές. Και αυτό θα πράξουμε. Αυτό θα στηρίξουμε. Είμαστε η παράταξη της συμμετοχής, της διαφάνειας, της σύγκρουσης. Είμαστε η παράταξη της συμπερίληψης και όχι του αποκλεισμού. Και η ευθύνη είναι διπλή. Είναι αμοιβαία. Περιλαμβάνει τόσο εμάς, όσο και εσάς».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Δώστε μας τη δύναμη να τα καταφέρουμε. Δώστε μας τη δύναμη, για να σας την επιστρέψουμε πολλαπλασιασμένη. Να ανοίξουμε τις πόρτες του δήμου στον πολίτη. Να κάνουμε τους τοίχους του δήμου διάφανους. Να κάνουμε τις αποφάσεις, συμμετοχικές. Να κάνουμε την αυτοκυβέρνηση, πράξη. Δεν θα υπηρετήσουμε τους λίγους. Εμείς θα κάνουμε πράξη τη δημοκρατία των πολλών».