Κατά τη διάρκεια της σημερινής (29/3) συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προδερία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, υπήρξε ονομαστική αναφορά στον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκης Σκέρτσος ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για βασικές πτυχές του Κυβερνητικού Έργου και μιλώντας για τις εξελίξεις στις υποδομές και την υλοποίηση των μεγάλων έργων, ανέφερε πως «ολοκληρώθηκε η σύμβαση για την εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών για τη δημοπράτηση και κατασκευή του τμήματος μήκους περίπου 29,5 χιλιομέτρων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Δράμας – Αμφίπολης».

Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης

Από εκεί και πέρα, το Υπουργικό Συμβούλιο είχε ως κυρίαρχο θέμα την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, το οποίο παρουσιάστηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Το Σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα την προσεχή Τετάρτη (31/3) και τότε θα υπάρχει ασφαλής διαπίστωση για το αν συμπεριλαμβάνεται σε αυτό η κατασκευή του δρόμου Δράμα – Αμφίπολη ή όχι, όπως ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από δημοσιεύματα Μ.Μ.Ε., σύμφωνα με τα οποία τα οδικά έργα έμεναν εκτός Σχεδίου.

Απαλλοτριώσεις με τη διαδικασία του άρθρου 7Α

Επιπλέον, στο Υπουργικό Συμβούλιο τέθηκε προς έγκριση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή η υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων για έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.

Όπως έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό, πρόκειται για 17 έργα, χωρίς όμως να υπάρχει πλήρης ονομαστικός κατάλογος αυτών. Για τη χρήση της συγκεκριμένης διαδικασίας για απαλλοτριώσεις και για τον άξονα Δράμα – Αμφίπολη είχε κάνει ο λόγος ο κ. Καραμανλής, απαντώντας σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνου Μπλούχου.

Οδική ασφάλεια

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής ενημέρωσε για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, υπάρχει εδώ και καιρό κυβερνητική δέσμευση ότι θα γίνουν βελτιώσεις στον υφιστάμενο δρόμο Δράμας – Αμφίπολης.

Στην Κυβερνητική Επιτροπή συμμετέχουν τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η Κυβερνητική Επιτροπή είναι αρμόδια για τη διαμόρφωση, έγκριση και εποπτεία της εθνικής στρατηγικής για την οδική ασφάλεια και την παρακολούθηση και εποπτεία της υλοποίησης των επιμέρους δράσεων.

Συγκροτείται επίσης Εκτελεστική Επιτροπή με συντονιστή προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους και μέλη εκπροσώπους των αρμόδιων για την οδική ασφάλεια οργανικών μονάδων των εμπλεκόμενων Υπουργείων που θα συνεπικουρεί την Κυβερνητική Επιτροπή στην άσκηση των καθηκόντων της.