Σε διεθνές συνέδριο στην πόλη Ανάπα της Ρωσίας συμμετείχε, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι «Πόλεων Αρχαίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» από την Ελλάδα και τη Ρωσία και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έτους «2021- Έτος Ιστορίας Ελλάδας Ρωσίας».

Στο χαιρετισμό – τοποθέτησή του ο κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ ανέφερε τα εξής:

Εξοχώτατε κύριε Υπουργέ Γκεόργκι Μουράτοφ, εκπρόσωπε του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κυρίου Βλαντιμίρ Πούτιν,

Εξοχώτατοι κύριοι Υπουργοί,

Συνάδελφοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στη Ρωσία,

Εκπρόσωποι των Διπλωματικών Αρχών,

Εκπρόσωποι της επιχειρηματικής, εκπαιδευτικής και καλλιτεχνικής κοινότητας, εκπρόσωποι λοιπών φορέων και συλλόγων,

Κυρίες και κύριοι,

Το έτος 2021 είναι έτος ορόσημο για την Πατρίδα μου την Ελλάδα καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στον Οθωμανικό Ζυγό των 400 ετών.

Το γεγονός αυτό έχει παγκόσμια εμβέλεια καθώς το πάθος των Ελλήνων για την Ελευθερία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς υποδουλωμένους λαούς της εποχής εκείνης.

Το 2021 μάλιστα ανακηρύχθηκε ως κοινό Έτος Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας με αφορμή την ιστορική Επέτειο των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία των Ελλήνων.

Η νίκη των Ελλήνων προγόνων μου εναντίων των Οθωμανών Τούρκων επετεύχθη όμως χάρη και στη συνδρομή της Ρωσίας. Και η Ελλάδα δεν έχει ξεχάσει ποτέ ότι χρωστάει στη Ρωσία. Σημαντικός επίσης ήταν ο ρόλος της Ρωσίας και στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους που φέτος κλείνει τα 200 του χρόνια. Είναι γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος Κυβερνήτης του νέου Ελληνικού Κράτους αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής τότε Αυτοκρατορίας.

Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με την ιστορία, με τη θρησκεία, με τον κοινό πολιτισμό και ποτέ δεν ήρθαν σε σύγκρουση. Αντίθετα, τόσο στον Α΄ όσο και στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ήταν στην ίδια πλευρά δίνοντας μάχες κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Κυρίες και κύριοι,

Εκπροσωπώ σήμερα εδώ την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη κυρίου Χρήστου Μέτιου καθώς και όλων των μελών του Περιφερειακού μας Συμβουλίου.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι μία ακριτική Περιφέρεια της Ελλάδας με μακραίωνη ιστορία και τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Είναι από τα πανάρχαια χρόνια ένα σταυροδρόμι λαών, θρησκειών και πολιτισμών.

Στην Περιφέρειά μας, γεννήθηκε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Δημόκριτος, έγραψε μουσική ο Ορφέας και έβγαλε κρασί ο Διόνυσος.

Στην Περιφέρειά μας δημιουργήθηκε η Νίκη της Σαμοθράκης που βρίσκεται στο Παρίσι στο Μουσείο του Λούβρου.

Στην Περιφέρειά μας ο Απόστολος Παύλος βάφτισε στο Ζυγάκτη ποταμό, δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο και την αρχαία πόλη των Φιλίππων, την Αγία Λυδία τη Φιλιππησία, την πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή.

Στην Περιφέρειά μας χτίστηκε το πρώτο Μοναστήρι της Ευρώπης το 450μ.χ., η Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίον Όρος.

Φίλες και φίλοι,

Η παρουσία μου σήμερα εδώ ανάμεσά σας αποβλέπει να υπογραμμίσει τους ισχυρούς δεσμούς που μας ενώνουν, να ανανεώσει την επαφή ανάμεσα στις κοινωνίες μας, και να διευρύνει τις σχέσεις μας αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα που έχουμε ως λαοί.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να αναδείξουμε όλοι μαζί τις κοινές ρίζες, τις κοινές εκείνες αναφορές στα θεμέλια της πολιτιστικής και πνευματικής μας κληρονομιάς, που οικοδομούν την εγνωσμένη «αναγνωρισιμότητα» που έχει η χώρα μου η Ελλάδα στη συνείδηση του Ρωσικού λαού.

Οι δεσμοί μας με την περιοχή της Ανάπας (και του Γκελεντζίκ) έχουν πολύ βαθιές ρίζες. Η σημερινή όμορφη πόλη της Ανάπα βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Ελληνικής Γοργιππίας που ίδρυσαν  Έλληνες από τη Μίλητο το 6ο π.Χ. αιώνα. Είναι δεσμοί 2.500 ετών και αυτό αποδεικνύεται ακόμη και σήμερα με τη χρήση της Ελληνικής γλώσσας σ’ αυτήν την περιοχή των παραλίων του Βορείου Ευξείνου Πόντου αλλά και των αναλλοίωτων ηθών, εθίμων και παραδόσεων. Στοιχεία μιας τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς παγκόσμιας εμβέλειας.

Οι Περιφέρειές μας έχουν το προνόμιο να διαθέτουν μια μεγάλη αρχαίο κληρονομιά αλλά και εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Οι πρόγονοί μας χωρίς να το ξέρουν μας ένωσαν με την αέναη φλόγα του Ελληνικού Πνεύματος. Το Φως που μας ενώνει φωτίζει εδώ και αιώνες τα δικά μας βήματα αλλά και τα βήματα όλης της οικουμένης.

Οι προοπτικές ανάπτυξης μεταξύ των Περιφερειών μας είναι πολύ μεγάλες. Αρκεί να δημιουργήσουμε εκείνα τα «σχήματα» μεταξύ των πόλεών μας που θα διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα δράσεων σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού. Στη μουσική, στο θέατρο, στο χορό, στη ζωγραφική, στη γλυπτική, στην ποίηση, στη λογοτεχνία και αλλού.

Θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε μια Έκθεση, κλασσικών αρχαιοτήτων με ανταλλαγή εκθεμάτων ανάμεσα στις Περιφέρειές μας. Αλλά και διοργάνωση ατομικών εκθέσεων σύγχρονων διακεκριμένων καλλιτεχνών, ζωγράφων και γλυπτών. Θα μπορούσαμε σε μόνιμη βάση να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι πολίτες μας θα είχαν τη δυνατότητα να μοιράζονται δράσεις πολιτισμού κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Και θα μπορούσαμε να θεσπίσουμε κατ’ έτος μία ανταλλαγή πολιτιστικής δραστηριότητας από κάποιον εκπαιδευτικό φορέα ή πολιτιστικό σύλλογο.

Ζούμε στην εποχή της ηλεκτρονικής, της ψηφιακής διακυβέρνησης. Ανοίγονται μπροστά μας νέες προκλήσεις, νέες προοπτικές. Σήμερα πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα της συνεργασίας με αντικείμενο την ψηφιακή πολιτιστική μας κληρονομιά και τη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών μέσω αυτής.

Παράλληλα, πρέπει να εξεταστούν σημαντικές παράμετροι που άπτονται της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως είναι ο πολιτιστικός τουρισμός, η πολιτιστική διπλωματία, οι νέες τεχνολογίες στην ψηφιοποίηση και αξιοποίηση των δεδομένων, και φυσικά η κλιματική αλλαγή που τόσο απειλεί την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Κυρίες και κύριοι,

οι λαοί μας έχουν ανάγκη από την ανανέωση των δεσμών που μας ενώνουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να το κάνουν πράξη. Θεωρώ ότι η παρουσία μου εδώ σήμερα σηματοδοτεί και εγκαινιάζει μια συνεργασία με πολλές προοπτικές και αναπτυξιακό πρόσημο.

Τελειώνοντας, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους διοργανωτές αυτού του ιστορικού Συνεδρίου για την τιμητική πρόσκληση να συμμετέχω και να μιλήσω. Στην Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και προσωπικά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος εκπροσωπείται εδώ στο Συνέδριο από τον Εξοχώτατο κύριο Γκεόργκι Μουράτοφ. Στο Δήμο της πόλης Ανάπα που μας φιλοξενεί και στο Σύνδεσμο Πόλεων Αρχαίας Κληρονομιάς της Βόρειας Μαύρης Θάλασσας.