«Πώς μια Ευρώπη, αργή και υπολειπόμενη των περιστάσεων, θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνοχής, της συνεργασίας και της αντοχής στις γεωπολιτικές αναταράξεις και τις απειλές που αντιμετωπίζει;»
Η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας, υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής, εισηγήτρια στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην τοποθέτησή της στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, με θέμα την ενημέρωση για τις προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε τον ρόλο του Συμβουλίου της Ε.Ε. σε μια ιστορική συγκυρία που «η Ευρώπη ως Κοινό Καθήκον» μοιάζει μονόδρομος.
«Ο συντονισμός των πολιτικών μας, αποδεικνύεται πολύπλοκο και καίριας σημασίας σχέδιο, τόσο για την Ευρωπαϊκή οικονομία, την εξωτερική πολιτική αλλά και την ασφάλεια της Ένωσης».
Η Βουλευτής επεσήμανε την προτεραιότητα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών και της ανάγκης για την υιοθέτηση πολιτικών κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης, κάνοντας αναφορά στην εμπειρία της Ελλάδας ως χώρας υποδοχής, αναντίστοιχου με τις δυνατότητές της, όγκου προσφύγων, την ανάγκη ευαισθητοποίησης της Ευρώπης για τη διασφάλιση μιας κοινής αντιμετώπισης των προσφυγικών προκλήσεων, την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., καθώς και στη μετεγκατάσταση και δίκαιη ανακατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη.
Αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση και την ασφάλεια, σημείωσε την ανετοιμότητα αντίδρασης της Ευρώπης μπροστά στην ενεργειακή απειλή, τους κλυδωνισμούς ανάμεσα στα κράτη-μέλη και κάλεσε την Τσεχική Προεδρία να οργανώσει σχέδιο συγκεκριμένων μέτρων για την ουσιαστική υποστήριξη των Ευρωπαίων πολιτών, μπροστά στον επερχόμενο χειμώνα και την ενεργειακή απειλή που συμπαρασύρει σε ένα μπαράζ ακρίβειας, προϊόντα και υπηρεσίες.
Η Βουλευτής ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της με τα λόγια της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, ότι ο τρόπος που θα αντιδράσουμε τους επόμενους μήνες θα καθορίσει και το μέλλον της κοινής μας Ευρώπης, καταλήγοντας ότι το μεγάλο διακύβευμα, της περισσότερης και καλύτερης Ευρώπης, είναι κοινό για όλους, περνά και διατρέχει κάθε επιμέρους τομέα, οικονομία, παιδεία, πολιτισμό, απασχόληση και κυρίως ασφάλεια και συνοχή.
Ακολουθεί ολόκληρη τη ομιλία:
«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου τον πρέσβη της Τσεχίας και τον ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέτει στην Επιτροπή μας, την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε πρέσβη και αγαπητοί συνάδελφοι είναι γεγονός ότι μαζί με τη Γαλλία, που παρέδωσε την προεδρία τον περασμένο Ιούνιο και μετά από ένα πρωτόγνωρα δύσκολο εξάμηνο και τη Σουηδία, που θα αναλάβει μετά από εσάς είστε η τριάδα των χωρών που καλείστε να αντιμετωπίσετε τις μεγαλύτερες παγκόσμιες αναταράξεις και προκλήσεις που έχει δει ο κόσμος, μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο ρόλος σας σε αυτήν την ιστορική συγκυρία ξεπερνά σε απαιτήσεις για ένα απλά κοινό πρόγραμμα για μία περίοδο 18 μηνών, οπότε το μότο το οποίο έχει υιοθετήσει η Τσεχική Προεδρία Γιούρο Αζετάσκ … μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Πράγματι η Ευρώπη ως κοινό καθήκον στην παρούσα συγκυρία μοιάζει μονόδρομος.
Ο συντονισμός των πολιτικών της Ευρώπης, αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύπλοκο και καίριας σημασίας σχέδιο τόσο για την Ευρωπαϊκή οικονομία, την κοινή εξωτερική πολιτική αλλά και την ασφάλεια της Ένωσης. Στις προτεραιότητες της Προεδρίας σας, βλέπουμε ότι πρώτη στην ατζέντα βρίσκεται η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και πώς θα γινόταν διαφορετικά και φυσικά της μεταπολεμικής ανάκαμψης της Ουκρανίας.
Στη χώρα που από τον παραλογισμό μιας γειτονικής χώρας η Ελλάδα, έχει γίνει εδώ και χρόνια ο υποδοχέας προσφυγικών όγκου αντίστοιχο με τις δυνατότητές της. Γνωρίζουμε αν θέλετε καλύτερα από όλους την ανάγκη που υπάρχει για μια κοινή Ευρωπαϊκή αντιμετώπιση.
Εδώ στη χώρα μας πιστεύουμε ότι τα οφέλη από τις καλές πρακτικές και τα εύσημα που έχουν κερδίσει οι χώρες που αντιμετώπισαν τα προσφυγικά ρεύματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν μπορούν να ξεχάσουν και πρέπει να γίνουν παράδειγμα για το πώς αντιμετωπίζουμε τις προσφυγικές ροές συνολικά και αυτό έχει μόνο νόημα όταν εντάσσεται μέσα σε μία κοινή Ευρωπαϊκή δράση.
Σας ρωτώ λοιπόν ποια μέτρα σκέφτεται να πάρει η Τσεχική Προεδρία, στην κατεύθυνση της ταχείας και έγκυρης ανταπόκρισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με συνολική συμμετοχή των κρατών μελών σε περίπτωση μιας νέας προσφυγικής κρίσης.
Με ποιους τρόπους θα επιτευχθεί η διάδοση της ευαισθητοποίησης και αναφέρομαι σε δράσεις της Ε.Ε., για τη διασφάλιση μιας κοινής αντιμετώπισης προσφυγικών προκλήσεων; Η ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων είναι ένα κοινό ζητούμενο, όπως και η πίεση στις χώρες προέλευσης. Όλες οι δράσεις σε αυτό το επίπεδο, όλοι γνωρίζουμε, ότι έχουν μια οροφή. Τι θα κάνει, λοιπόν, η Τσεχική Προεδρία, στο ζήτημα της μετεγκατάστασης, στο οποίο δεν είναι λύση ούτε να εθελοτυφλούμε, ούτε να παριστάνουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα; Πώς αντιμετωπίζει τη δίκαιη και σοβαρή ανακατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη; Με ποιους τρόπους η Τσεχική Προεδρία θεωρεί, ότι θα ενισχύσει τη δράση της FRONTEX στον τομέα των επιστροφών, τονίζοντας παράλληλα, ότι τα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της Ε.Ε.; Η αρμοδιότητα των κρατών-μελών για την προστασία των συνόρων τους, δεν νομίζετε, ότι θα πρέπει να ενισχύεται και από τις δυνάμεις της Frontex;
Δυο λόγια για την ενεργειακή κρίση και την ασφάλεια, όπου η ανετοιμότητα αντίδρασης της Ευρώπης μπροστά στην ενεργειακή απειλή, ήδη έχει δημιουργήσει κλυδωνισμούς ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, πως η Τσεχική Προεδρία θα συμβάλει καθοριστικά στη μεγαλύτερη υποστήριξη των ευρωπαίων πολιτών μπροστά στον επερχόμενο χειμώνα και την ενεργειακή απειλή που συμπαρασύρει σε ένα μπαράζ ακρίβειας προϊόντα και υπηρεσίες, πως η Τσεχική Προεδρία αντιμετωπίζει τη θέση ορίου πλαφόν, δηλαδή, στην τιμή του φυσικού αερίου; Εάν υπάρχει πρόταση της δικής σας Προεδρίας για ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ώστε να υπάρχει εντατικοποίηση της εποπτείας της αγοράς για να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν, τα ζούμε καθημερινά και με δεδομένο, ότι η δυνατότητα αυτάρκειας της Ε.Ε. είναι μη εφικτή στο ορατό μέλλον, ποιες πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η Τσεχική Προεδρία για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο;
Θέλω να κλείσω, λέγοντας, ότι από τη δύσκολη αλήθεια που είχε πει η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Roberta Metsola, ότι ο τρόπος που θα αντιδράσουμε τους επόμενους μήνες θα καθορίσει και το μέλλον της κοινής μας Ευρώπης, έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες και ακόμη οι αντιδράσεις μας μπροστά στα όσα συμβαίνουν και στα όσα έρχονται, είναι και αργές και υπολειπόμενες των περιστάσεων. Το μεγάλο διακύβευμα, λοιπόν, της περισσότερης και καλύτερης Ευρώπης είναι κοινό για όλους, περνά και διατρέχει κάθε επιμέρους τομέα, είτε είναι οικονομία, είτε είναι παιδεία, πολιτισμός, απασχόληση. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι, πώς η Τσεχική Προεδρία, τους τρεις ακόμη μήνες που απομένουν μέχρι και την ανάληψη από την Σουηδία, θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής, στην ενίσχυση της συνεργασίας και της αντοχής σε όλες αυτές τις γεωπολιτικές αναταράξεις που αντιμετωπίζουμε, βλέπε Ρωσία, βλέπε Τουρκία;
Σας ευχαριστώ».