Η μεταδοτικότητα, η υποκαταγραφή και η ασαφής εικόνα για τη νοσηρότητα των δύο υποπαραλλαγών προκαλούν ανησυχία – Τι ισχύει με την ανοσία και τι συστήνουν οι ειδικοί για την προστασία μας
Στην τελευταία τους έκθεση οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εκτιμούν πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις υποπαραλλαγές της Omicron BA.4 και BA.5 το επόμενο διάστημα, και ότι θα επικρατήσουν στην Ευρώπη.
Στην Ελλάδα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, αποτυπώνουν την έντονη ανοδική τάση των υποπαραλλαγών. Μέσα σε τρεις εβδομάδες τα 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που εντοπίστηκαν στον σχετικό έλεγχο εκτινάχθηκαν σε 135, αυξημένα κατά 11 φορές. Έχουν εντοπιστεί σε 14 περιοχές της χώρας, με την Αττική, το Ηράκλειο Κρήτης, το Λασίθι, την Άρτα να καταγράφουν περισσότερες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις λόγω αυτών των υποπαραλλαγών.
Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές παρακολουθούν το κύμα κορωνοϊού, που έχει σηκωθεί, με αγωνία όπως συμβαίνει με κάθε κύμα του ιού και μετρούν τουλάχιστον τέσσερις λόγους για τους οποίους φοβούνται τις συγκεκριμένες υποπαραλλαγές παρά το εμβολιαστικό ανάχωμα που έχει υψωθεί.
Γιατί φοβούνται τις ΒΑ.4 και ΒΑ.5 οι ειδικοί
– Για τη μεταδοτικότητά τους
«Οι υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 φαίνεται να επικρατούν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα φαίνεται να είναι περισσότερο μεταδοτικές από τις αμέσως προηγούμενες της μετάλλαξης Omicron, ΒΑ.1 και ΒΑ.2, που είχαν προκαλέσει το κύμα του περασμένου Ιανουαρίου» λέει η πνευμονολόγος στο «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, κυρία Μάτα Τσικρικά.
Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανεβαίνει συνεχώς ενώ το τελευταίο επταήμερο σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο, αποδεικνύει την ταχύτητα μετάδοσης των υποπαραλλαγών που όπως όλα δείχνουν θα «κυριαρχήσουν» στη ζωή μας τους επόμενους μήνες.
– Επειδή υποκαταγράφονται
Η άρση της υποχρεωτικότητας των ελέγχων του πληθυσμού για κορωνοϊό – πλέον τώρα υποβάλλονται σε συστηματικό έλεγχο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι- επηρέασε την ευκρίνεια της επιδημιολογικής εικόνας.
«Εφόσον δεν διενεργείται εντατικό testing στον πληθυσμό, είναι πάρα πολύ πιθανό τα θετικά κρούσματα να υποκαταγράφονται, να έχουμε εικόνα υποδήλωσης κρουσμάτων. Επιπλέον, είτε είναι με συμπτώματα είτε όχι οι πολίτες με κορωνοϊό δεν ξέρουμε αν μπαίνουν σε καραντίνα, πως τηρούν τα μέτρα και πως ενισχύουν την αλυσίδα μετάδοσης» σημειώνει η κυρία Τσικρικά.
– Γιατί δεν είναι σαφής η νοσηρότητά τους
Στη χώρα μας χθες νοσηλεύονταν 913 ασθενείς με λοίμωξη covid-19, αυξημένοι κατά 18% μέσα σε τέσσερις ημέρες. ΟΙ 679 βρίσκονται σε απλές κλίνες και οι 239 σε ειδικές Μονάδες.
«Ο αριθμός των νοσούντων αυξάνεται σταθερά. Όμως ο αριθμός των νοσηλευομένων δεν αντανακλά τον αριθμό όσων μολύνονται αλλά ακόμη δεν φαίνεται να οδηγεί με άλλη ταχύτητα σε αύξηση των διασωληνωμένων. Αν και είναι νωρίς ακόμη, τα διαθέσιμα επιδημιολογικά στοιχεία μας επιτρέπουν να πούμε ότι οι εμβολιασμένοι έναντι του κορωνοϊού νοσούν ηπιότερα και όταν μολύνονται με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5» αναφέρει η πρόεδρος των Ελλήνων πνευμονολόγων.
– Γιατί διαφεύγουν της ανοσίας
Οι ειδικοί του ECDC έχουν επισημάνει πως οι υποπαραλλαγές της Omicron BA.4 και BA.5 χαρακτηρίζονται από στοιχείο «ανοσολογικής διαφυγής» — που σημαίνει ότι ούτε οι προηγούμενες λοιμώξεις ούτε τα εμβόλια παρέχουν…απροσπέραστη ασφάλεια στους πολίτες. Τα δεδομένα έδειξαν ότι και όσοι είχαν ήδη τον ιό μολύνθηκαν ξανά με τις νέες υποπαραλλαγές. Ενώ στην Πορτογαλία, όπου πάνω από το 90% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, οι νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Omicron έχουν επικρατήσει.
– Επειδή «βγήκε» η μάσκα
Η χρήση της μάσκας αποτελεί κατά τους επιστήμονες το πιο απλό, μη φαρμακευτικό μέτρο αποτροπής της λοίμωξης covid-19. Η προστασία που εξασφάλιζε κατά το μακρύ διάστημα της χρήσης της σε κλειστους χώρους «αποκαλύφθηκε» μετά την άρση της υποχρεωτικής εφαρμογής της. Από την 1η Ιουνίου που η μάσκα «έφυγε» από τα πρόσωπα τα κρούσματα αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ ο συνδυασμός των υπερμεταδοτικών υποπαραλλαγών λειτούργησε ακόμη πιο πυροδοτικά στην επιδημία. Οι επιστήμονες συστήνουν τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς εφόσον υπάρχει συγχρωτισμός.