Κατά καιρούς υπήρξαν αναφορές για εμφάνιση μεμονωμένων ατόμων της φώκιας monachus monachus στην Καβάλα, στη Νέα Ηρακλείτσα ή τη Νέα Πέραμο, στη Θάσο κ.α.

 

Αυτή τη φορά έχουν πληθύνει οι αναφορές για εμφάνιση τόσο μεμονωμένων όσο και περισσότερων ατόμων της συγκεκριμένης φώκιας στη νότια Θάσο.

 

Κάποιοι θυμούνται να έχουν δει στη ζωή τους αντίστοιχο αριθμό αυτών των ζώων πριν πολλές δεκαετίες. Οι περισσότεροι δεν είχαν ξαναδεί ποτέ.

Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές αναφορές τις τελευταίες μέρες για φώκιες στη Θάσο, μόνο ως καλό νέο μπορεί να θεωρηθεί.

Τόσο για το γεγονός ότι οι παράκτιες περιοχές, όπου συνήθως τρώει, είναι γεμάτες ψάρια, όσο και για το μέλλον του είδους.

Η σπανιότερη σε όλο τον πλανήτη! 

 

Η μεσογειακή φώκια μοναχός (monachus monachus) αποτελεί το σπανιότερο είδος φώκιας στον πλανήτη. Εδώ και πολλά χρόνια είναι χαρακτηρισμένο ως «είδος υπό εξαφάνιση».

 

Σε όλο τον κόσμο ζουν λιγότερα από 600 άτομα του συγκεκριμένου είδους, τα μισά εκ των οποίων στην Ελλάδα!

 

Το θαλάσσιο θηλαστικό που ανέφερε ο Όμηρος στην “Οδύσσεια” και ο Αριστοτέλης στο έργο του «Τῶν περὶ τὰ ζῷα ἱστοριῶν» δεχόταν για αιώνες ανελέητο κυνηγητό από τους ανθρώπους, κυρίως για το δέρμα του. Πλέον σκοτώνεται από ελάχιστους ψαράδες όταν κάνει ζημιά στα δίχτυα τους.

 

Η μεσογειακή φώκια μοναχός (Monachus monachus), είναι το ένα από τα δύο εναπομείναντα είδη φώκιας μοναχού της οικογένειας των φωκιδών.

 

Ένα από τα 3 είδη φώκιας monachus, η φώκια μοναχός της Καραϊβικής, θεωρείται ήδη εξαφανισμένο είδος.

 

Σε κάπως καλύτερη μοίρα από τη μεσογειακή φώκια, είναι η φώκια μοναχός της Χαβάης, ένα είδος που εκτιμάται ότι ανέρχεται σήμερα σε 1.000 άτομα.

 

Η μεσογειακή φώκια ήταν κάποτε εξαπλωμένη σε όλες τις ακτές της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και του ανατολικού Ατλαντικού.

 

Σήμερα, με αριθμό μικρότερο από 600 ζώα, συγκαταλέγεται στα σπανιότερα και πλέον απειλούμενα ζωικά είδη του πλανήτη και χαρακτηρίζεται ως κρισίμως κινδυνεύον με αφανισμό από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης.

 

Ο φύλακας-άγγελός της στην Ελλάδα

Την προστασία της μεσογειακής φώκιας στην Ελλάδα έχει αναλάβει εδώ τρεις δεκαετίες η MOm, η Εταιρεία δηλαδή για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας.

 

Ιδρύθηκε το 1988 κι έχει ως σκοπούς της την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του παράκτιου και θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας μέσα από την προστασία της μεσογειακής φώκιας, του μοναδικού είδους φώκιας της Μεσογείου και του σπανιότερου είδους φώκιας στον πλανήτη.

Είδα μια φώκια!

Τι πρέπει να κάνω;

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ