Στη μετάλλαξη Δέλτα και στη διαφορά της από τις πρώτες μεταλλάξεις του κορονοϊού αναφέρθηκε η Α’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», κάνοντας λόγο για «εντυπωσιακή επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα».

«Η μοντελοποίηση λέει ότι μέσα στον Αύγουστο θα έχουμε περίπου 70-80% επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα. Είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και έχει μεγάλο ιικό φορτίο και αυτοί που πρέπει να ανησυχήσουν πιο πολύ είναι οι ανεμβολίαστοι, είναι η ευάλωτη ομάδα», υπογράμμισε σχετικά η ίδια.

«Αυτοί που έχουν κάνει τη μία δόση προστατεύονται μερικώς, 40-50%, αυτοί που έχουν ολοκληρώσει το πρωτόκολλο προστατεύονται πολύ καλά, με όλα τα εμβόλια, ειδικά για τη βαριά νόσηση. Πράγματι και οι εμβολιασμένοι μολύνονται και μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο, αλλά το ιικό φορτίο και το “παράθυρο” μετάδοσης είναι ιδιαίτερα μικρό και δεν έχει καμία σχέδη με τη μόλυνση και τη μετάδοση στους ανεμβολίαστους», πρόσθεσε η κ. Μαστοράκου.

«Ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει πέσει δυστυχώς το τελευταίο διάστημα. Οι νέοι “οδηγούν την πανδημία” και τους θέλουμε εμβολιασμένους, αλλά και οι άνω των 50 είναι οι ευάλωτοι στους οποίους μεταφέρεται, μέσω των νέων, ο ιος στο σπίτι. Αυτό το συνδυασμό θέλουμε να πετύχουμε: να πείσουμε τους ανθρώπους αυτούς να εμβολιαστούν» είπε ακόμη, μεταξύ άλλων.

Πηγή: ertnews.gr