ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ EU40 NETWORK (ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 40 ΕΤΩΝ) ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

 

  • Συνέδριο με παρόντες τον Αντιπρόεδρο της Commission Μαργαρίτη Σχοινά, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιο Κυμπουρόπουλο
  • Παρούσα η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. με τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστο Παπαθεοδώρου και τον Περιφερειακό Σύμβουλο Κων/νο Εξακουστό, καθώς και με την Κατερίνα Καραμήτσου – Γιαννέλλου από τη Σαμοθράκη
  • Μ. Σχοινάς, Αντιπρόεδρος Commission: «Η Ευρώπη, αντιμετώπισε προκλήσεις, ταρακουνήθηκε, αλλά δεν κατέρρευσε. Στεκόμαστε περήφανα στα πόδια μας και τα καταφέρνουμε καλά»
  • Α. Τζιτζικώστας, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας: «Να φέρουμε πίσω τους πολίτες στο επίκεντρο, με τις Περιφέρειες και τους Δήμους περισσότερο ενεργούς στη λήψη των αποφάσεων»
  • Στ. Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας (EPP): «Ως Ε.Ε. αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και χρειαζόμαστε να καταλάβουμε ότι έχουμε μία κοινή ταυτότητα, την Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, πέρα από τις εθνικές μας ταυτότητες»
  • Ν. Καλατζής, Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος και του European Local Leaders Group: «Περισσότερα κονδύλια για εκπαίδευση, αγροτική παραγωγή, αστικό, πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό»
  • Χρ. Παπαθεοδώρου, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: «Πρέπει να στηριχτεί ακόμη περισσότερο η Αυτοδιοίκηση και περιφερειακά, αλλά και να συμμετέχουν σε αυτή νέοι άνθρωποι»
  • Χ. Λαζάνης, Αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Ηπείρου: «Ενημερωθήκαμε άψογα για τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής σκηνής και θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας για τον Οκτώβριο στο κεντρικό συνέδριο Περιφερειών και Δήμων Ευρώπης»

 

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε από τις 21 μέχρι και τις 23 Ιουνίου 2022 η Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (European Local Leaders Group) με επικεφαλής τον Πρόεδρο της κ. Νεκτάριο Καλαντζή, η οποία σε συνεργασία με το EU40 Network (το Δίκτυο των Νέων Ευρωβουλευτών κάτω των 40 ετών) διοργάνωσε συνέδριο, μία κοινή δράση ενημέρωσης και προβληματισμού, με αφορμή το Έτος Νεολαίας της Ευρώπης το 2022, το «Young Leaders of Europe Conference» (Συνέδριο Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών κάτω των 40 ετών) με τη συμμετοχή 100 Νέων Εκλεγμένων Ηγετών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανάμεσά τους ήταν και πολλοί Έλληνες νέοι αυτοδιοικητικοί, κάτω των 40 ετών, από κάθε σημείο της χώρας, εκπροσωπώντας τις Περιφέρειές τους αλλά και τους Δήμους στους οποίους έχουνε εκλεγεί.

Ηχηρή η παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με παρόντα τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου αλλά και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Κων/νο Εξακουστό, ενώ σημαντική ήταν και η εκπροσώπηση της Σαμοθράκης με παρούσα την πρώην Αντιδήμαρχο κα Κατερίνα Καραμήτσου – Γιαννέλλου.

Στο συνέδριο παρευρέθηκε και μίλησε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (CoR) κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η εποχή της ευρωπαϊκής αθωότητας έχει παρέλθει. Η επιτυχία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος δεν είναι κάτι που άλλοι συμμερίζονται αλλά μάλλον μισούν και θέλουν να καταστρέψουν». Αυτό δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου «Young European Leaders», που συνδιοργάνωσε το ELL Group στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη, αντιμετώπισε προκλήσεις, ταρακουνήθηκε, αλλά δεν κατέρρευσε. Στεκόμαστε περήφανα στα πόδια μας και τα καταφέρνουμε καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Αντιπρόεδρο, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, της μεταναστευτικής κρίσης, αλλά και τις συνέπειες του πολέμου: «Αυτό που αποδείχθηκε αυτά τα δυόμιση χρόνια περίτρανα είναι ότι η Ευρώπη έχει αποδειχθεί πολύ περισσότερο ανθεκτική και ενωμένη και ικανή να ανταπεξέλθει».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε., έκανε λόγο για μία εργαλειοποιημένη, σχεδιασμένη, υβριδική απειλή που στόχο έχει να πληγώσει την Ε.Ε., ενώ όπως είπε, η Ευρώπη απόδειξε ότι «είναι ικανή να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις σε όλες τις περιπτώσεις αποδεικνύοντας ότι οι ηγέτες απολυταρχικών καθεστώτων δε θα επιτύχουν».

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Προέδρου της Επιτροπής των Περιφερειών όλης της Ευρώπης και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, η οποία μεταξύ άλλων κινήθηκε καθαρά σε αυτοδιοικητικά δεδομένα και παραινέσεις.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έδωσε έμφαση στη χαμηλή συμμετοχή των νέων στα κοινά της ΕΕ. Στην ερώτηση του πώς μπορούν περισσότεροι νέοι να αναμειχθούν εντονότερα στην πολιτική, το συνέδριο έδωσε την απάντηση. «Με το να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική και να δρουν δημιουργικά για τον τόπο τους».

Ενώ παράλληλα προέτρεψε τους νέους να εμπλακούν ακόμα περισσότερο στα κοινά της Ε.Ε., καθώς όπως τόνισε: «Αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών». Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι «εάν δεν λυθεί σύντομα το πρόβλημα της συμμετοχής, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει πρόβλημα», έτσι ώστε, όπως είπε: «Να φέρουμε πίσω τους πολίτες στο επίκεντρο, με τις Περιφέρειες και τους Δήμους περισσότερο ενεργούς στη λήψη των αποφάσεων».

Όλη αυτή η δράση του συνεδρίου και όλων όσων ακολούθησαν δε θα μπορούσε να γίνει χωρίς τους βασικούς συντελεστές της προσπάθειας που δεν είναι άλλοι από τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο (EPP), καθώς και τις Ευρωβουλεύτριες κυρίες Kira Marie Peter-Hansen (Greens/EFA), Marie-Pierre Vedrenne (Renew Europe) και Alessandra Moretti (S&D), εκπροσωπώντας τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την υποστήριξη του European Local Leaders Group και του Δικτύου Young Elected Politicians της Επιτροπής Περιφερειών.

Τον λόγο πήρε μετά ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος του EPP κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος στην τοποθέτησή του επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ως Ε.Ε. αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και χρειαζόμαστε να καταλάβουμε ότι έχουμε μία κοινή ταυτότητα, την Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, πέρα από τις εθνικές μας ταυτότητες».

Όπως έκανε γνωστό, στο πλαίσιο του Συνεδρίου: «Ύστερα από συζητήσεις με μέλη του European Local Leaders Group, αποφασίσαμε να στηρίξουμε τους τοπικούς ηγέτες. Απαιτείται η συμμετοχή των νέων στην πολιτική. Τους χρειαζόμαστε, προκειμένου να φέρουν νέες ιδέες στο σύστημα, όχι μόνο να ακολουθήσουν τις Ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλά να τις συν δημιουργήσουν και να ενδυναμώσουν τον αντίκτυπο των Ευρωπαϊκών πολιτικών», όπως είπε.

Και συμπλήρωσε: «Οι λύσεις στα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο, μπορεί να είναι η ίδια σε πολλές χώρες, αλλά με διαφορετικές διαστάσεις».

Κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου τον λόγο πήρε ο κ. Νεκτάριος Καλατζής, Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος και του European Local Leaders Group, ο οποίος στάθηκε με έμφαση στην ανάγκη για περισσότερα κονδύλια για εκπαίδευση, αγροτική παραγωγή, αστικό, πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό και τόνισε ότι οι νέοι ηγέτες της Ε.Ε. πρέπει να γίνουν ζωτικό μέρος στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ

Μετά το τέλος των εργασιών του συνεδρίου οι «Ευρωπαίοι Νέοι Αυτοδιοικητικοί» συναντήθηκαν τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (CoR) κ. Απόστολο Τζιτζικώστα στο γραφείο του, όπου συζήτησαν θέματα για το μέλλον των πόλεων και των περιφερειών της Ευρώπης.

Αμέσως μετά επισκέφθηκαν τα γραφεία της Κομισιόν, όπου είχαν εποικοδομητική συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά για θέματα, όπως το μέλλον της Ευρώπης, καθώς συζητήθηκαν και θέματα τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση αλλά και το φλέγον θέμα για την Ευρώπη με τη διαφαινόμενη (αν δεν λυθούν βασικά ζητήματα) επισιτιστική κρίση που θα πλήξει κυρίως τις υποσαχάριες χώρες.

Ερωτηθείς από την εφημερίδα «Εργασία… συν» ο Αντιπρόεδρος της Commission κ. Μαργαρίτης Σχοινάς σχετικά με τις διάφορες φήμες που κυκλοφορούν όπου (όπως λέγεται) ενδεχόμενα να κληθεί να αναλάβει ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή αν και εφόσον προκύψουν ανάλογες συνθήκες, προτεινόμενος από το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, ο κ Σχοινάς απάντησε τα εξής: «Είμαι μέλος της Νέας Δημοκρατίας από τα 17 μου χρόνια και δεν θα έκανα κάτι για το οποίο δεν θα ήταν ενήμερος ο Πρωθυπουργός της xώρας. Να υπενθυμίσω επίσης πως έχω θεσμικό ρόλο μέχρι τον Νοέμβριο του 2024 και εδώ στα Ευρωπαϊκά όργανα δεν είναι εύκολο να αλλάζουμε θέσεις».

Την επόμενη ημέρα η αποστολή των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών επισκέφθηκε την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου έγινε συνάντηση με Έλληνες και ξένους Ευρωβουλευτές, με αντικείμενο το μέλλον των πόλεων και των Pεριφερειών της Ευρώπης και τη συμμετοχή της νέας γενιάς στη λήψη των αποφάσεων που αφορά το μέλλον της Ευρώπης.

Ήταν ένα παραγωγικό τριήμερο για το οποίο όλοι οι προσκεκλημένοι ευχαρίστησαν τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο για τη στήριξή του σε αυτό το συνέδριο και ανανεώθηκε το ραντεβού σε μία επόμενη δράση που θα έχει να κάνει με τους νέους αυτοδιοικητικούς ηγέτες, αναπτύσσοντας και δίνοντας έμφαση την δραστηριότητά τους μέσα στο Ελληνικό αλλά και Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Δηλώσεις στην εφημερίδα «Εργασία… συν» έκαναν μεταξύ άλλων ο Νεκτάριος Καλαντζής, Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος και του European Local Leaders Group, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστος. Παπαθεοδώρου, ο κ. Χάρης Λαζάνης, Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Ηπείρου, ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Κεσσόπουλος, Γενικός Διευθυντής στη Δημοτική Τηλεόραση TV 100 από την Θεσσαλονίκη, και η κα Κατερίνα Καραμήτσου – Γιαννέλλου, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Σαμοθράκης και υποψήφια Βουλευτής Ν Έβρου.

Ο κ. Νεκτάριος Καλαντζής ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω πολύ τους Ευρωβουλευτές από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, καθώς επίσης από τους Πράσινους, τους Σοσιαλιστές και από τους RNEW, για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τόσο στην Επιτροπή των Περιφερειών, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο για τους νέους Ευρωπαίους αυτοδιοικητικούς σε μια πολύ σημαντική εκδήλωση με νέους Ευρωπαίους από όλες τις χώρες της Ευρώπης και από όλες τις περιοχές της χώρας μας. Νομίζω είναι μία σημαντική είδηση για το μέλλον της Ευρώπης για όλους μας και κυρίως για τις πόλεις και τις Περιφέρειές μας».

Ο κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου δήλωσε: «Επισκεφτήκαμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, καλεσμένοι του Ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, για να συμμετάσχουμε στις εργασίες του συνεδρίου που απευθύνεται σε νέους εκλεγμένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι είναι κάτω των 40 ετών. Είναι μια πρωτοβουλία που ανέλαβε ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, σε συνεργασία με 3 ακόμη Ευρωβουλευτές, οι οποίοι ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες, σε διαφορετικά πολιτικά κόμματα, και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Δικτύου των Νέων Αυτοδιοικητικών κάτω των 40 ετών της Επιτροπής Περιφερειών.

Είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε στις εργασίες του συνεδρίου, στις οποίες, μεταξύ άλλων, χαιρέτισε, πέρα του κ. Κυμπουρόπουλου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς και ο Έλληνας Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μετά το πέρας του συνεδρίου, είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε τόσο την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, με τον οποίον είχαμε μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνομιλία για τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς και την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών και τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο συζητήσαμε για τα βασικά θέματα των εργασιών της Επιτροπής, μια Επιτροπής κατά κάποιο τρόπο και δική μας, καθώς ως γνωστό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών είναι αυτή η οποία επεξεργάζεται τις προτάσεις που καλούνται στη συνέχεια οι 240 Περιφέρειες της Ευρώπης να υλοποιήσουν.

Ήταν μια πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική εμπειρία, η οποία συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη συνάντηση με Ευρωβουλευτές της Ν.Δ., όπως τον πρώην Πρόεδρο του κόμματος και επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον κ. Μανόλη Κεφαλογιάννη, τον κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο και πολλά άλλα στελέχη που δραστηριοποιούνται στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τα οποία είχαν να μας εισφέρουν πάρα πολλά αναφορικά με το μέλλον και της Ευρώπης, αλλά και της κάθε μίας Περιφέρειας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των νέων στην πολιτική και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο για την πρόσκληση αυτή, καθώς επίσης για ό,τι είδαμε, ζήσαμε και μάθαμε αυτές τις δύο ημέρες στις Βρυξέλλες και να πούμε ότι το γενικότερο συμπέρασμα του συνεδρίου είναι ότι πρέπει να στηριχτεί ακόμη περισσότερο η Αυτοδιοίκηση και περιφερειακά, αλλά και να συμμετέχουν σε αυτή νέοι άνθρωποι, αφού αυτοί είναι το μέλλον της Ευρώπης και αυτοί που καλούνται να πάρουν την ευρωπαϊκή κληρονομιά, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και να την εξελίξουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Είχα την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να εκπροσωπήσω την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και νομίζω ότι οι γνώσεις, οι εμπειρίες και όλα τα βιώματα, τα οποία αποκτήθηκαν αυτές τις δύο ημέρες, θα είναι ακόμη πιο ωφέλιμα στο μέλλον, καθώς δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η πολιτική της Περιφέρειάς μας και της κάθε μίας Περιφέρειας αποτελεί και απότοκο των αποφάσεων που παίρνουν και των γνωμοδοτήσεων που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιφερειών».

Ο κ. Χάρης Λαζάνης επεσήμανε: «Ήταν πολύ σημαντική η παρουσία μας στο Ευρωκοινοβούλιο το διήμερο του συνεδρίου καθ’ ότι συζητήσαμε σημαντικά θέματα που αφορούν τόσο τις Περιφέρειες και τους Δήμους όσο και την κεντρική πολιτική σκηνή. Ενημερωθήκαμε άψογα τόσο από τον κ. Σχινά όσο και από τον κ. Τζιτζικώστα για τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής σκηνής και θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας για τον Οκτώβριο στο κεντρικό συνέδριο Περιφερειών και Δήμων Ευρώπης»

Ο κ. Γιάννης Κεσσόπουλος σημείωσε: «Κατ’ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, γιατί είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το συνέδριο νέων αυτοδιοικητικών από όλη την Ευρώπη κάτω των 40 ετών, οι οποίοι παρουσίασαν τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους για το μέλλον και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό. ιδίως όταν γίνεται αυτή την κρίσιμη και πολύ κρίσιμη ιστορική συγκυρία για την Ευρώπη και ήταν μία πολύ σημαντική εμπειρία για μας όπως είναι κάθε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανά της, ώστε να κατανοούμε καλύτερα τις αρετές της και τα προβλήματα και να προβληματιζόμαστε πάνω στην κοινή συνισταμένη, στο κοινό “ναι” όλων μας που είναι το “ναι” στην Ευρώπη, “ναι” στην Ευρώπη με όποιους προβληματισμούς και όποια ζητήματα μπορούν να τίθενται».

Τέλος, η κα Κατερίνα Καραμήτσου – Γιαννέλλου υπογράμμισε: «Παρακολουθήσαμε ζωντανά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ήταν ένα πολύ δυνατό διήμερο για όλους τους νέους αυτοδιοικητικούς που ήρθαμε εδώ με τον κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο και τον Πρόεδρό μας κ. Νεκτάριο Καλαντζή και θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ για την ευκαιρία αυτή που μας δόθηκε. Νομίζω ότι ήταν πολύ σημαντικά όλα αυτά που ακούσαμε και μάθαμε στο συνέδριο, αλλά και οι επαφές που είχαμε με όλους εδώ».