Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, και φέτος αξιοποίησε τη νηστεία της Σαρακοστής που διανύουμε, ως μία καλή ευκαιρία, όχι απλώς για να προετοιμαστούμε ψυχολογικά και σωματικά για το Πάσχα, αλλά επίσης, και για να βοηθήσει τους μαθητές και τις μαθήτριές του, να ανακαλύψουν την αξία της υγιεινής διατροφής και του καλού πρωινού γεύματος.
Παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί οργάνωσαν ένα πλουσιοπάροχο Σαρακοστιανό τραπέζι γεμάτο εδέσματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας: ποικιλία φρέσκων και αποξηραμένων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών, ξηρών καρπών.
Μαθητές και μαθήτριες συνειδητοποίησαν τη θρεπτική αξία τροφίμων πλούσιων σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, κι έμαθαν ότι αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας και βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου. Καταναλώνοντας ταχίνι, παστέλια, μαντολάτα, μπάρες δημητριακών, μαύρη σοκολάτα, μέλι, μαρμελάδες, φυστικοβούτυρο, παραδοσιακό χαλβά και σπιτικό, καθώς και ξηρούς καρπούς, τονίστηκε ότι οι φυτικές πρωτεΐνες, όπως τα όσπρια, το σουσάμι και οι ξηροί καρποί, είναι πολύ σημαντικές τροφές για την επαρκή πρόσληψη σιδήρου, αποτελούν καλή και υγιεινή πηγή ενέργειας, συντελούν στη διατήρηση του μυικού ιστού και αποτρέπουν συμπτώματα ατονίας και εξάντλησης.
Λίγες μέρες πριν το Πάσχα, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας, έφαγαν για πρωινό, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα όπως μήλα, μπανάνες, χουρμάδες και βερίκοκα, καθώς και πάσης φύσεως νηστίσιμα χειροποίητα εδέσματα: από ταχινόπιτες και κολοκυθόπιτες, μέχρι σπανακόπιτες, πρασόπιτες και πατατόπιτες, από σουσαμοκούλουρα και κουλουράκια πορτοκαλιού, μέχρι ταχινοκούλουρα και κουλουράκια μελιού, από κέικ μήλων και κανέλας, μέχρι κέικ πορτοκαλιού, τρουφάκια και ταχινοσοκολατόπιτες, από ελιόψωμα και λαγάνες, μέχρι ψωμί ολικής άλεσης και καλαμποκίσιο, από παξιμάδια και φρυγανιές μέχρι κριθαροκούλουρα και κριτσίνια. Και συνέχισαν έπειτα, με σαρμαδάκια γιαλαντζί, φασόλια γίγαντες φούρνου και πάσης φύσεως σαλάτες: αγγουροντοματοσαλάτα, πατατοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, ταραμοσαλάτα, πολίτικη σαλάτα με λάχανο και καρότο, ποικιλίες από ελιές και πίκλες, αγγουράκια τουρσί και τόσα άλλα…
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους γονείς και κηδεμόνες για τα εξαιρετικά εδέσματα και τρόφιμα που προσέφεραν στο Σαρακοστιανό μας τραπέζι, όλους τους εκπαιδευτικούς για τη βοήθειά τους στην υλοποίηση του τραπεζιού μας, και κυρίως όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριές μας, που έμαθαν στην πράξη την αξία του μοιράσματος και της προσφοράς και δεν φοβήθηκαν να δοκιμάσουν καινούργιες γεύσεις, ανακαλύπτοντας νέους γευστικούς ορίζοντες υγιεινής διατροφής.
Ευχαριστούμε επίσης θερμά, τους σχολικούς συμβούλους ΠΕ70, κ. Αλκιβιάδη Σαλπιγκτή και κ. Ευφροσύνη Χαραλαμπίδου που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Οι προσφορές ήταν τόσο μεγάλες και περίσσεψαν τόσα πολλά, ιδιαιτέρως ψωμιά, που τα προσφέραμε στη συνέχεια και εμείς με τη σειρά μας, στο συσσίτιο που διοργανώνεται στην ενορία μας. Καλή μας Ανάσταση!
Η Διευθύντρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας
Αναστασία Γαλανού