ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

 

 

  • Τρίτο χαμηλότερο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ, τέταρτο χαμηλότερο για το Κ.Κ.Ε.
  • Το όγδοο μεγαλύτερο ποσοστό (και το μεγαλύτερο ποσοστό στη Μακεδονία) για το ΚΙΝΑΛ στη Δράμα
  • Το δεύτερο μεγαλύτερο για την Ελληνική Λύση
  • Η Δημιουργία Ξανά κατέγραψε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό της στη Δράμα

 

Η σύγκριση των επιδόσεων των κομμάτων στο Νομό Δράμας σε σχέση με την παρουσία τους στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, οδηγεί σε κάποιες αξιοσημείωτες επισημάνσεις.

Κατ’ αρχήν, το πρώτο κόμμα των εκλογών, η Ν.Δ., στο Νομό Δράμας με 43,90% έχει την 15η μεγαλύτερη εκλογική επίδοση, με την πρωτιά να καταγράφεται στο Νομό Καστοριάς με 50,23%.

Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, στο Νομό Δράμας έχει την τρίτη χαμηλότερη εκλογική επίδοση, με 22,72%, πίσω από τους Νομούς Λακωνίας (19,63%) και Χίου (22,14%).

Το Κίνημα Αλλαγής κατέγραψε στο Νομό Δράμας, στις πρόσφατες εκλογές, το 8ο μεγαλύτερο ποσοστό του με 12,31%. Το υψηλότερο ποσοστό για το ΚΙΝΑΛ σε όλη τη χώρα καταγράφηκε στο Νομό Ροδόπης (21,94%). Πάντως η επίδοση στη Δράμα είναι η μεγαλύτερη σε όλη τη Μακεδονία.

Το Κ.Κ.Ε., στο Νομό Δράμας έχει το τέταρτο χαμηλότερο πανελλαδικά ποσοστό με 2,78%, πίσω από τους Νομούς Ξάνθης 2,19%, Καστοριάς 2,53% και Πέλλας 2,58%.

Η Ελληνική Λύση έχει στη Δράμα το δεύτερο μεγαλύτερο πανελλαδικό ποσοστό της, με 6,70%, ενώ το υψηλότερο καταγράφηκε στο Νομό Φλώρινας (7,29%).

Όσον αφορά τα κόμματα που δεν εξασφάλισαν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αξιοσημείωτη παρουσία είχε στο Νομό Δράμας η Δημιουργία Ξανά με 1,04%, καθώς πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη τη χώρα, πίσω από την Α’ (1,40%) και Β’ Θεσσαλονίκης (1,20%).

Η Ελλήνων Συνέλευσις είχε στη Δράμα το δέκατο μεγαλύτερο ποσοστό πανελλαδικά με 0,43%, ενώ η υψηλότερη επίδοση σε όλη τη χώρα καταγράφηκε στο Λασίθι με 0,75%.

Τέλος, το ΚΚΕ (μ-λ), με 0,06%, έχει το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό του στο Νομό Δράμας, ενώ το Μ-Λ ΚΚΕ με 0,03% το έβδομο χαμηλότερο.

 

Θανάσης Σιουτόπουλος