ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ. ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», Η ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ (ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΔΡΑΜΑΣ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΔΡΑΜΑΣ

 

Το απόγευμα της Κυριακής 17 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης αγιογραφίας με τίτλο «Νεομάρτυρες. Πορεία προς την Ελευθερία», η οποία διοργανώνεται από την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δράμας (Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Δράμας) και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σύγχρονα έργα με νεομάρτυρες, τα οποία δημιούργησαν 24 εικαστικοί για τη συγκεκριμένη έκθεση και μέσα από αυτήν επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό άγιοι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί, άγιοι που μαρτύρησαν στην διάρκεια της του οθωμανικού ζυγού στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Ιερομόναχος Αναστάσιος Διονυσίου εκ Φουρνά, Μοναχός Λουκάς Ξενοφωντινός, Μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης, Δημήτρης Άγιος, Σοφία Αμπερίδου, Φώτης Βάρθης, Χρήστος Γουσίδης, Μάρκος Καμπάνης, Γιώργος Κόρδης, Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής, Κώστας Λάβδας, Γιαννούλης Λυμπερόπουλος, Νεκτάριος Μαμάης, Κωνσταντίνος Μάντζαρης, Γιάννης Μαστερόπουλος, Γεώργιος Μίχος, Χρήστος Μπακόλας, Κωνσταντίνος Παντελάκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Χριστίνα Παπαθέου – Δουληγέρη, Μπάμπης Πυλαρινός, Ανέστης Τενίδης, Μαρία Χατζοπούλου, Δήμητρα Ψυχογιού. Μάλιστα 2 εκ των συμμετεχόντων, οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής και Ανέστης Τενίδης, είναι Δραμινοί.

Η έκθεση, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας, είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων της Αγιορειτικής Εστίας για το επετειακό έτος 2021 και τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσουν το εκδοτικό έργο του φορέα, καθώς όλες οι εκδόσεις που έχουν κυκλοφορήσει από την Αγιορειτική Εστία παρουσιάζονται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Η διάρκεια της εικαστικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας είναι έως τις 21 Νοεμβρίου 2021 και οι ώρες λειτουργίας είναι 08:00 – 20:00, Τρίτη: 12:00 – 20:00.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων χαιρετισμό απεύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κυρία Βασιλική Πουλιούδη και ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Ντούρος, ενώ ακολούθησαν ομιλίες από τον κ. Συμεών Πασχαλίδη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και Διευθυντή του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, με θέμα: «Νεομάρτυρες: προάγγελοι της Ελευθερίας, ομολογητές της Πίστης» και από τον Γέροντα Νικόδημο Αγιοπαυλίτη, με θέμα: «Οι νεομάρτυρες της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης».

Καλωσορίζοντας το κοινό, ο πατέρας Δημήτριος Αχθοφορίδης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Δράμας, ανέφερε πως «οι νεομάρτυρες δεν ήταν μόνο αγωνιστές της πίστεώς μας, αλλά αγωνιστές της ελευθερίας, θυσιάζοντας τη ζωή τους για την ελευθερία έκφρασης και των ιδανικών της Ορθοδοξίας».

Στο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος ευχαρίστησε την Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης για την παρουσία της έκθεσης στη Δράμα. Όπως είπε, πρόκειται για «έναν αξιόλογο οργανισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται για χρόνια με κέντρο τη Θεσσαλονίκη και εξάγει, και εντός της Ελλάδος και εκτός, τον πολιτισμό και το διαχρονικό μήνυμα του Αγίου Όρους, της Αθωνικής Πολιτείας, του καυχήματος αυτού της πίστεώς μας, αλλά και του Γένους μας». Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος ευχαρίστησε τον πατέρα Δημήτριο Αχθοφορίδη και την εκκλησιαστική επιτροπή του Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων, καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και την Προϊσταμένη της κ. Βασιλική Πουλιούδη. Ο Μητροπολίτης Δράμας επεσήμανε πως «οι Άγιοι Νεομάρτυρες της Εκκλησίας μας είναι ό,τι αγνότερο έχει να επιδείξει το Γένος μας την περίοδο της σκλαβιάς, την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Και έχουν διαχρονική αξία, διότι δεν είναι μόνο τοπικοί εθνικοί ήρωες, αλλά είναι παγκόσμιοι ήρωες, διότι ανήκουν στο στερέωμα των Αγίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Είναι σημαντική η παρουσία των Αγίων μέσα στη ζωή μας». Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος Δράμας υπογράμμισε πως «η παρουσία του Θεού είναι ισχυρή επάνω στους Νεομάρτυρες» και ευχήθηκε «η χάρις των Αγίων Νεομαρτύρων να σκέπει την πατρίδα μας και όλους εμάς».

Η κ. Βασιλική Πουλιούδη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, στο χαιρετισμό της, χαρακτήρισε τους Νεομάρτυρες ως «προμαχώνες» και «πνευματικές κολυμβήθρες». «Η προσφορά τους, όπως φαίνεται από τη βιωτή τους, ταπεινή, αθόρυβη, αληθινά μαρτυρική. Προσφορά πάνω από όλα αφατρίαστη και ακομμάτιστη. Αληθινά εθνική», επεσήμανε η κυρία Πουλιούδη, η οποία πρόσθεσε πως «στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε χρειαζόμαστε αυτούς τους φωτεινούς αστέρες να μας ακολουθούν και να μας διδάσκουν». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως τη σημερινή εποχή «έχουμε ανάγκη από ταγούς τους Έθνους», ενώ ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε για τη συνεργασία τη Μητρόπολη και τον Μητροπολίτη Δράμας, τον πατέρα Δημήτριο Αχθοφορίδη, την Αγιορειτική Εστία και τον Διευθυντή της κ. Αναστάσιο Ντούρο, καθώς και τους ομιλητές.

Η διαδικασία των χαιρετισμών ολοκληρώθηκε με τον Διευθυντή της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιο Ντούρο, ο οποίος έχει και την επιμέλεια της έκθεσης. Ο κ. Ντούρος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία στη Δράμα και σημείωσε πως σκοπός της έκθεσης είναι «να δείξουμε ποιοι είναι οι αφανείς ήρωες μιας επανάστασης. Όχι μόνο αυτής που έγινε το 1821, αλλά και όσων μικρών επαναστάσεων προηγήθηκαν από τότε που η χώρα μας ήταν κάτω από τον οθωμανικό ζυγό. Γιατί οι Νεομάρτυρες ουσιαστικά είναι οι μάρτυρες που μαρτύρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας». Μιλώντας για το περιεχόμενο της έκθεσης, ο κ. Ντούρος επεσήμανε πως «είναι μια ομαδική εικαστική έκθεση κι έτσι μπορούμε να δούμε πολλές διαφορετικές τεχνοτροπίες. Θα δούμε από έργα ζωγραφικής ναΐφ, πιο λαϊκής ζωγραφικής, θα δούμε έργα που έχουν χαρακτηριστικά πιο κλασικά, βυζαντινά, και θα φτάσουμε να δούμε ακόμη και έργα ψηφιακά, που έχουν ζωγραφιστεί με ψηφιακό τρόπο». Παράλληλα, ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας στάθηκε και στο γεγονός ότι «σε κάποια από αυτά τα έργα παρουσιάζονται Άγιοι Νεομάρτυρες οι οποίοι παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Δεν υπάρχουν στην εικονογραφία». Ο κ. Ντούρος ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του εκφράζοντας ευχαριστίες προς όλους όσοι συνεργάστηκαν για να παρουσιαστεί η έκθεση στη Δράμα.