Κατά 650 εκατ. ευρώ πρέπει να μειωθούν οι οφειλές του Δημοσίου μέχρι το τέλος του έτους – Πόσα χρωστούν υπουργεία, ΟΤΑ, οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, νοσοκομεία, νομικά πρόσωπα – Στα 671 εκατ. ευρώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων

Nέο σχέδιο για εκκαθάριση-εξπρές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες προωθεί το οικονομικό επιτελείο, μετά από το ασφυκτικό πρέσινγκ που άσκησαν οι επικεφαλής των θεσμών κατά την πρόσφατη 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που αποδίδουν μεγάλη σημασία στη μείωση των συσσωρευμένων χρεών του Δημοσίου καθώς μεταφράζονται σε στέρηση ρευστότητας από την πραγματική οικονομία, απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να επιταχυνθεί η εξόφληση των οφειλών, ώστε στο τέλος του έτους τα κρατικά «φέσια» να μην ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ.

Περίπου 1 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες

Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο για τη στήριξη χιλιάδων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που αναζητούν τον βηματισμό τους μετά το άνοιγμα της οικονομίας και την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους. Όπως συμφώνησαν θεσμοί και ελληνικές Αρχές, οι «καθαρές» ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και πρέπει έως τον Δεκέμβριο του 2021 να έχουν μειωθεί κατά 650 εκατομμύρια.

Για την υλοποίηση της δέσμευσης, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους ΟΤΑ, τα νοσοκομεία και άλλους φορείς ώστε να επιταχύνουν τις διαδικασίες αποπληρωμής των χρεών προς τους ιδιώτες.

Το υπουργείο Οικονομικών είναι υποχρεωμένο να επιταχύνει τις διαδικασίες για την εκκαθάριση των οφειλών καθώς πρόκειται για ένα θέμα που βρίσκεται πάντα σε υψηλή προτεραιότητα των θεσμών και του Eurogroup, με τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά να μην έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στα χρονοδιαγράμματα και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρέη Γενικής Κυβέρνησης τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν στα 1,624 δισ. ευρώ, από 1,353 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και από 1,2 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, στοιχείο που αποδεικνύει ότι λόγω και της πανδημίας «πάγωσαν» για μία ακόμη φορά οι αποπληρωμές των οφειλών του Δημοσίου.

Οι οφειλές παραμένουν στο ύψος τους εξαιτίας και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Η πληρωμή προϋποθέτει τη συνεργασία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με τα λογιστήρια των επιμέρους φορέων του Δημοσίου, αλλά και το «ξεμπλοκάρισμα» υποθέσεων πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ οι οποίες κολλάνε στα δικαστήρια.

Πόσα χρωστάει το Δημόσιο

Τα χρέη δημόσιων φορέων και εφορίας αυξήθηκαν σε έναν μήνα κατά 365 εκατ. ευρώ και υπήρχε ο φόβος αυτή η αυξητική πορεία να συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες. Ειδικότερα, τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται ως εξής:

  • 29 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία, από 25 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Ιανουαρίου.
  • 156 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από 137 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου.
  • 518 εκατ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης (ΟΚΑ), εκ των οποίων τα 177 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται ότι τα χρέη των ΟΚΑ αυξήθηκαν σε έναν μήνα κατά 134 εκατ. ευρώ.

  • 722 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές των νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου τα χρέη των νοσοκομείων ανέρχονταν στα 608 εκατ. ευρώ.
  • 200 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα, από 198 εκατ. ευρώ που χρωστούσαν στα τέλη Ιανουαρίου.
  • Στον «λογαριασμό» προστίθενται και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι οποίες από τα 577 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο αυξήθηκαν στα 671 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Σημειώνεται ότι από το ανωτέρω ποσό τα 323 εκατ. δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω εξωγενών παραγόντων (μη ανταπόκριση δικαιούχου ή μη προσκόμιση δικαιολογητικών).

Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός Γενικής Κυβέρνησης) που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία για τα οποία έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από τον Δεκέμβριο 2015 και εφεξής, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Πηγή: imerisia.gr