Σε ανακοίνωση του Βουλευτή Νομού Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη αναφέρονται τα εξής:

Κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής Νομοσχέδιο, όπου μετέχει ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Κυριαζίδης αναφορικά με την διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, που αποτελεί αναγκαιότητα για την ισχυρή, βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.

Ξεχωριστή βαρύτητα δίδεται στις παραμεθόριες περιοχές και σε Νομούς, όπως και τη Δράμα.

Αναλυτικότερα :

-Η πρώτη αφορά τη θέσπιση νέων καθεστώτων ενίσχυσης και τη κατάργηση υφιστάμενων καθεστώτων. Αναλυτικότερα, Δημιουργούνται 3 νέα καθεστώτα (α.καθεστώς «Σύγχρονες τεχνολογίες», β. «Καθεστώς Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Χειροτεχνίας» και γ. «Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης»), ενώ συγχωνεύονται 2 υφιστάμενα καθεστώτα, ήτοι το καθεστώς «Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων», και το καθεστώς «Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία» μετατρέπονται σε καθεστώς «Σύγχρονες Τεχνολογίες». Το καθεστώς «Νέο Επιχειρείν» μετατρέπεται σε καθεστώς «Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Χειροτεχνίας» ενώ εντάσσονται περιοχές που ανήκουν στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης, (Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας, Δήμος Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας).

-Επιπλέον, θεσπίζονται νέα κίνητρα ταχείας αδειοδότησης σε συγκεκριμένα καθεστώτα, δηλαδή της «ταχείας αδειοδότησης», για τα καθεστώτα «Καθεστώς Περιοχών Ειδικής Ενίσχυσης» και «Μεγάλες Επενδύσεις». Ταυτόχρονα, προβλέπεται η παροχή δανείων με την εγγύηση και ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου από το Ταμείο «Development Law Financial Instrument Guarantee Fund» (DeLFIGF) ή εναλλακτικά από άλλο ενισχυόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) για τις ΜμΕ και για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν λάβει απόφαση υπαγωγής στο Καθεστώς Ενίσχυσης «Μεγάλων Επενδύσεων», παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τη λήψη δανείων μακροχρόνιων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) (δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου έως €300 εκ. για την παροχή δανείων ύψους €1 δις από την ΕΤΕπ).

-Προβλέπεται καθορισμός ανώτατου συνολικού ποσού ενισχύσεων ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο έως του ποσού των είκοσι εκατομμυρίων (20.000.000) ευρώ για μεμονωμένες επιχειρήσεις και έως του ποσού των πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, με την επιφύλαξη των περιορισμών του άρθρου 4 του Γ.Α.Κ.

-Υπάρχει πρόβλεψη ως ελαχίστου ύψους επενδυτικών σχεδίων για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς ενίσχυσης «Καθεστώς Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Χειροτεχνίας» το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.

-Δυνατότητα κάθε φορέα να υποβάλει αίτηση υπαγωγής του ίδιου επενδυτικού σχεδίου σε πέραν του ενός καθεστώτα ενίσχυσης, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις, με τη σημείωση ότι με την υπαγωγή του εν λόγω επενδυτικού σχεδίου σε ένα καθεστώς αυτοδίκαια απορρίπτονται όλες οι υπόλοιπες αιτήσεις υπαγωγής για το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο.

-Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων για όλα τα καθεστώτα θα υλοποιείται συγκριτικά.

-Υποβολή επικαιροποιημένων αποδεικτικών (πιστοποιητικά δικαστικής φερεγγυότητας, φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας) από τους επενδυτικούς φορείς εντός τριάντα (30) ημερών από την έκδοση του οριστικού πίνακα κατάταξης.

-Πιστοποίηση κατόπιν τακτικού ελέγχου, μετά από αίτηση του φορέα του επενδυτικού σχεδίου, της υλοποίησης και του ποσοστού 25% του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της επένδυσης.

-Πρόβλεψη για υποβολή μεταβολών που αφορούν το πρόσωπο του φορέα επένδυσης μέχρι την έκδοση της απόφασης ολοκλήρωσης.

-Δυνατότητα εξέτασης αιτημάτων τροποποίησης και κατά το στάδιο της πιστοποίησης του 25% της επένδυσης.

-Καθορισμός του μέγιστου χρόνου υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου. Παρέχεται η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου άπαξ έως δύο (2) έτη κατ` ανώτατο όριο συμπεριλαμβανομένων τυχόν οριζόντιων εκ του νόμου παρατάσεων.

-Πρόβλεψη δυνατότητας χρήσης ωφέλειας φορολογικής απαλλαγής, κατ΄ έτος, στο ένα δεύτερο (1/2) του συνολικού εγκεκριμένου ποσού της φορολογικής απαλλαγής, σε περίπτωση πιστοποίησης υλοποίησης του πενήντα τοις εκατό (50%) ή του εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) του κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

-Πρόβλεψη για απένταξη (ανάκληση απόφασης υπαγωγής) όσων επενδυτικών σχεδίων, η υλοποίησή τους δεν έχει ξεκινήσει εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από τη δημοσίευση της περίληψης της απόφασης υπαγωγής και δεν έχει υλοποιηθεί το 10% του επιλέξιμου κόστους της επένδυσης.

-Πρόβλεψη συγκεκριμένων χρονικών περιόδων προκήρυξης εκάστου καθεστώτος, ήτοι το Α’ και Γ’ τρίμηνο κάθε έτους. Η εν λόγω πρόβλεψη θα είναι εφαρμοστέα από 1/1/2026.

-Προσθήκη στις επιλέξιμες δαπάνες εκτός περιφερειακών ενισχύσεων (σε όλα τα επιμέρους Καθεστώτα Ενίσχυσης, πλην του Καθεστώτος «Σύγχρονες τεχνολογίες»), των δαπανών για διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία.

-Πρόβλεψη ότι το Πληροφοριακό Σύστημα θα είναι πλήρως προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία.

-Πρόβλεψη για μη επιστροφή του παραβόλου καθώς και για μη υποβολή παραβόλου για τις αιτήσεις για το καθεστώς ενίσχυσης «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Χειροτεχνία».

-Θέσπιση διακριτικής ευχέρειας της Διοίκησης για ανάκληση απόφασης και ανάκτηση ενίσχυσης στην περίπτωση μεταβολής του τόπου εγκατάστασης της επένδυσης (και όχι πλέον δέσμιας αρμοδιότητας).

-Πρόβλεψη για επιστροφή ενίσχυσης προσαυξημένης κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), κατόπιν ανάκλησης της απόφασης υπαγωγής, στην περίπτωση υποβολής ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων ή αποσιώπησης στοιχείων, η γνώση των οποίων θα οδηγούσε στον αποκλεισμό της υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου στο παρόν, ή θα οδηγούσε στο να υπαχθεί με όρους διαφορετικούς ή σε μη πιστοποίηση της ολοκλήρωσης.

-Ορισμός της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (Γ.Δ.ΑΝ.Ν.Α.Ξ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης σε εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027, σε περίπτωση που οι πόροι προέρχονται από διαρθρωτικά ταμεία.

-Κατανομή των ποσών μεταξύ των αρμόδιων φορέων υποδοχής με γνώμονα τη δίκαιη και αναλογική κατανομή τους κατά Περιφέρεια με στόχο τη μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

-Πρόβλεψη, σε όλα τα καθεστώτα, για χορήγηση και επιχορήγησης στις μεσαίες επιχειρήσεις.