Άρθρο

του Μαργαρίτη Τζίμα

 

Χωρίς αμφιβολία ο τουρισμός για την πατρίδα μας αποτελεί την λεγόμενη βαριά βιομηχανία. Αποφέρει πολλά έσοδα που τα έχουμε ανάγκη. Θα μπορούσε να οργανωθεί όμως καλύτερα. Αρκεί να τους προσφέρουμε θάλασσα και ήλιο; Όχι φυσικά.

Τουρισμός δεν είναι μόνο αυτά. Είναι και οι άλλες μορφές τουρισμού. Ο χειμερινός, ο θρησκευτικός, ο ιαματικός, ο αρχαιολογικούς κ.α. Όμως όταν λέμε τουρισμό οι πολλοί εννοούν τη θάλασσα. Και οι ξενοδόχοι, ας πούμε της Δράμας που έχουν ξενοδοχειακές μονάδες στο Παρανέστι, τον Βώλακα, το Σιδηρόνερο και το Λιβαδερό, τους Ταξιάρχες, δεν προωθούν τον τουρισμό; Βεβαίως και τον προωθούν. Μάλιστα πολλές φορές με καινοτόμες πρωτοβουλίες. Οργανώνουν περιηγήσεις σε βουνά, λίμνες και ποτάμια.

Αυτοί μπορούν να κρατήσουν ζωντανό τον τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. Είναι ήρωες οι άνθρωποι του ορεινού τουρισμού. Όμως ακόμη και η πολιτεία δεν δίνει την δέουσα σημασία στο ρολο τους. Οχι μόνο στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, αλλά και της τοπικής οικονομίας.

Μήπως χρειάζεται από το κράτος σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές μια πιο οργανωμένη και επιθετική πολιτική προβολής αυτού του είδους του τουρισμού; Καλή η Ρόδος και η Κέρκυρα. Όμως εξίσου ωραία είναι και η Δράμα με τα αξιοθέατα της. Τον ποταμό Νέστο, το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, το σπήλαιο Μααρά, τα μοναστήρια της Παναγίας Εικοσσιφοίνισσας και της Αναλήψεως με τον Άγιο μας Γεώργιο Καρσλίδη. Αρχαιολογικοί χώροι κοντά μας.

Μια επιθετική προβολή τουριστικής προβολής της Ελληνικής περιφέρειας είναι απαραίτητη. Ο τουρισμός πρέπει να υποστεί διάχυση παντού. Έχουν γραφεί πολλές φορές. Στα 60 χιλιόμετρα από τη Δράμα αεροδρόμιο. Στα 40 χιλιόμετρα οι καλύτερες θάλασσες. Δάση μοναδικού φυσικού κάλους. Και εμείς βλέπουμε τα τρένα να περνούν, αν και αυτά τα τελευταία χρόνια σταμάτησαν να περνούν από τη Δράμα.

Για πολλά πράγματα ένας μπορεί να επισκεφθεί τη Δράμα. Ας του δείξουμε πως αξίζει. Πως θα γίνει αυτό; Με την εκπόνηση ενός σοβαρού σχεδίου τουριστικής προβολής και ανάπτυξης της περιοχής μας. Άλλωστε όσοι μας επισκέπτονται μένουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.