Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου

Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου συναντήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έφτασε νωρίς το πρωί στο Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που υπήρχαν από το απόγευμα της Κυριακής ότι σήμερα θα πραγματοποιήσει το ταξίδι που δεν είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ. Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου. 

Δείτε Φωτογραφίες

mitsotakis-israel-2
mitsotakis-israel-mak
mitsotakis-israel-7
mitsotakis-israel-5

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης ότι θα πραγματοποιούσε το ταξίδι που δεν έκανε εκείνη την ημέρα για λόγους ασφαλείας.

H παρουσία Μητσοτάκη στη σύνοδο στο Κάιρο

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός είχε δώσει το «παρών» στη Σύνοδο για την Ειρήνη που διεξήχθη στο Κάιρο στέλνοντας το μήνυμα ότι «καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση»

«Το μήνυμα κλειδί που πρέπει να στείλουμε σήμερα είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της. Θρηνούμε την απώλεια ζωών και το κακό που πλήττει αθώους πολίτες, από τις βιαιότητες στο Ισραήλ και τη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς. Υπάρχουν αθώα θύματα και από τις δύο πλευρές. Υπάρχουν πολίτες που κρατούνται όμηροι και δεν μπορεί να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες μέχρι την απελευθέρωσή τους, είπε ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλαχλί στη Γάζα, στους πολίτες που σκοτώθηκαν ή βασανίστηκαν βάναυσα ή που δολοφονήθηκαν μέσα στα σπίτια τους στο Ισραήλ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις θέσεις της Αθήνας. «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», είπε. Στον πόλεμο, υπάρχουν όρια στο κακό που μπορείς να προκαλέσεις. Η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται από τους νόμους που διέπουν τους πολέμους. Και η νομοθεσία αυτή είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να διασφαλίζει τα όρια της βλάβης που μπορούμε να επιφέρουμε σε άλλους ανθρώπους ακόμη κι όταν ένας πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η Χαμάς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι»

«Η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Δεν είναι οι Παλαιστίνιοι. Ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος Αμπάς που εκπροσωπεί την παλαιστινιακή Αρχή έχει ταχθεί γενναία εναντίον της βίας από την αρχή της κρίσης», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την απελευθέρωση των ομήρων και προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθεί η ένταση. Παράλληλαλ, καλωσόρισε το άνοιγμα της Ράφα, για να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. «Θα συνεισφέρουμε σε κάθε προσπάθεια για ειρήνευση και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως εναρμονίζονται οι προσπάθειες της χώρας μας με τους Ευρωπαίους εταίρους της στο πλαίσιο της ΕΕ, πως είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, ελπίζουμε ως γειτονική χώρα ότι η αποκλιμάκωση μπορεί να επιτευχθεί και να παρασχεθεί σε όλους τους πολίτες ανθρωπιστική βοήθεια.

«Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: protothema.gr