«Άφετε τα παιδία και μη κωλύετε αυτά ελθείν προς με, των γαρ τοιούτων εστίν η βασιλεία των ουρανών» (Ματθ. ιθ’ 14.2)

 

Η ιδιαίτερη αγάπη που τρέφει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος προς τη νεότητα είναι εμφανής σε κάθε ευκαιρία συναναστροφής μαζί της όλο αυτό το διάστημα των δεκαετιών που ο Θεός τον κάλεσε ως διάκονό Του στον θείο αμπελώνα Του. Αυτό «πιστοποιήθηκε» και την Κυριακή προ της Χριστού γεννήσεως (18/12/2022) στον Ιερό Ναό του συμπολιούχου Δράμας Αγίου ενδόξου Ιερο-Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Σμύρνης του από Δράμας. Εν Εκκλησία πληθούση και μέσα σε εαρινές καιρικές συνθήκες Κλήρος και Λαός της Ενορίας υποδέχτηκαν για πρώτη φορά τον νέο Ποιμενάρχη τους για να ιερουργήσει την αναίμακτη, αμφίδρομη και υπερφυή θυσία της Θείας Ευχαριστίας κατά την οποία ο Θεός προσφέρεται στον άνθρωπο και ο άνθρωπος στον Θεό. Βέβαια, στον ένα μήνα που συμπληρώθηκε από την ενθρόνισή του στη Δράμα είναι ήδη η πέμπτη παρουσία του στη συγκεκριμένη Ενορία αφού προηγήθηκε η τέλεση Αρτοκλασίας για τους μαθητές του 6ου Δημοτικού Σχολείου (25/11), ο Αγιασμός έναρξης της νέας Κατηχητικής περιόδου (26-11), σύσκεψη για ενημέρωση και την πρόοδο των εργασιών αποπεράτωσης του Ναού (2/12) καθώς και η νεκρώσιμη ακολουθία που τέλεσε (13/12), και ακολουθεί του μυστήριο του Ευχελαίου (30/12) και η Πρωτοχρονιάτικη γιορτή της Βασιλόπιτας των παιδιών του Κατηχητικού στις αρχές Ιανουαρίου 2023.

Στον λόγο του ο Δράμας Δωρόθεος με γλαφυρό τρόπο μίλησε επίκαιρα για το νόημα των Χριστουγέννων και τη σημασία τους στη λατρευτική ζωή των Χριστιανών. Μετέλαβε τους πιστούς, ευλόγησε το κόλλυβο του εορταζομένου Αγίου Σεβαστιανού και τέλεσε μνημόσυνο του αδελφού Αθανασίου.

Προ της απολύσεως, ο ιερατικώς προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Γεράσιμος Βλατίτσης προσφώνησε καταλλήλως τον νέο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο, παρουσίασε το πολύπλευρο Ενοριακό έργο και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με αισθήματα ειλικρινούς χαράς, και με βαθεία και καρδιακή την ευχαριστία κατά πάντα και δια πάντα, ο κλήρος και ο λαός της ενορίας μας, σας υποδεχόμαστε σήμερα, για πρώτη φορά ως λειτουργό και αρχιθύτη στον Ιερό μας Ναό που η ευλάβεια και ο κόπος των Ενοριτών μας, ανήγειρε επ’ ονόματι του συμπολιούχου Δράμας Αγίου ενδόξου Ιερο-Εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Αρχιεπισκόπου Σμύρνης του από Δράμας. Είθε ο Θεός να μας αξιώνει να ζούμε μέσα σε αυτόν τον Ιερό Ναό, όσο συχνότερα γίνεται, τέτοιες όμορφες και ευλογημένες στιγμές ευχαριστιακής και αγαπητικής κοινωνίας. Να κυκλώνουμε αυτό το άγιο θυσιαστήριο, και να κοινωνούμε το Θεό και τη ζωή, να συναντιόμαστε εδώ με τους Αγίους, να χαιρόμαστε βλέποντας ο ένας το πρόσωπο του άλλου, να προγευόμαστε εν αγαλλιάση την Βασιλεία του Θεού.

Προσευχόμαστε και υιικώς ευχόμαστε Σεβασμιώτατε, ο Θεός να σας χαρίζει υγεία και δύναμη πολλή, για να διακονήσετε την τοπική μας Εκκλησία ανέφελα και καρποφόρα. Να ορθοτομείτε τον λόγον της αληθείας, να φανερώνετε με την παρουσία σας τον αυτόν τον ίδιο τον Χριστό που “εκένωσεν εαυτόν”. Σε αυτήν σας την προσπάθεια να φανερωθεί και να λάμψει το φως του Χριστού στον κόσμο, δεν είστε μόνος σας. Εμείς οι κληρικοί σας είμαστε στο πλευρό σας, ο λαός του Θεού ήδη σας έχει ανοίξει την αγκαλιά του. Μέσα στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, άρρηκτοι και ακατάλυτοι δεσμοί σφυρηλατούνται ανάμεσά μας και το Πνεύμα το Άγιον, το Πνεύμα της Κοινωνίας, κατέρχεται και σεβόμενο την ιδιαιτερότητα του καθενός μας, μας ενώνει σε ένα σώμα, σε μια κοινότητα, σε μια θεανθρώπινη κοινωνία. Μέσα σε αυτήν την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος σας ευχόμαστε να διακονήσετε την Εκκλησία, και ως ορατή κεφαλή μας να μας οδηγήσετε στην ενότητα της πίστεως και στην Βασιλεία του Θεού, εκεί που νικάται η μοναξιά, η φθορά και ο θάνατος».

Αποκορύφωμα αυτής της λειτουργικής και λατρευτικής πανδαισίας ήταν η στιγμή που οι ιερόπαιδες του Ναού με μπροστάρηδες τους δύο νεώτερους, τους πεντάχρονους Ιωάννη και Χαράλαμπο, σε ανάμνηση της σημερινής του αφίξεως στην ενορίας προσέφεραν ως δώρο στον Ποιμενάρχη τους μία αρχιερατική μίτρα για να την φοράει στη Θεία Λειτουργία και να μνημονεύει τους Ενορίτες του Αγίου Χρυσοστόμου και ιδιαίτερα τα παιδιά που τόσο αγαπά. Την προσέφεραν ως ένδειξη της υιικής τους αγάπης, ως ένδειξη τιμής και αφοσιώσεως.

Περιχαρής και συγκινημένος ο Μητροπολίτης Δωρόθεος ευχαρίστησε τα παιδιά και όλους τους Ενορίτες για την υποδοχή και το δώρο, υποσχόμενος με ανύστακτο ενδιαφέρον να είναι πάντοτε δίπλα στην ενοριακή προσπάθεια και να φροντίζει για την προκοπή της, ευχόμενος σε όλους καλά Χριστούγεννα.

Οι κυρίες της φιλοπτώχου προσέφεραν πλούσιο παραδοσιακό κέρασμα σε όλο το Εκκλησίασμα.