Τα μέτρα είναι πλέον περισσότερο προληπτικά παρά ουσιαστικά.

H covid 19, αποτελεί παρελθόν και εκτός από τις «ευαίσθητες» ομάδες και ηλικίες, επιστρέφουμε στην κανονικότητα, λέει στο Dnews, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος.

«Μπαίνουμε σε μία φάση κανονικότητας, με την covid 19. Το βλέπω εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος που υπήρχε πριν από ενάμιση  χρόνο. Έχουμε περίπου 50 θανάτους την εβδομάδα, είναι άνθρωποι με μέσο όρο ηλικίας τα 85 χρόνια, με πολλά άλλα προβλήματα, από τα οποία και καταλήγουν. Αφορά πλέον πολύ συγκεκριμένους πληθυσμούς».

«Δεν είμαστε πλέον στη φάση που λέγαμε, πριν πάτε στη δουλειά, ή ταξιδέψετε, κάντε ένα τεστ. Τον περισσότερο κόσμο δεν τον απασχολεί πλέον ο covid και θεωρώ ότι ορθώς δεν τους απασχολεί. Όπως δεν τους απασχολεί πότε θα πάθουν γρίπη. Αν κάποιος πάθει γρίπη κάθεται στο σπίτι κάποιες μέρες, το ίδιο και με την covid 19. Επίσης υπάρχει εμβολιασμός, υπάρχουν πλέον ειδικά φάρμακα, πάμε σε άλλη φάση», αναφέρει ο κ. Εξαδάκτυλος και συνεχίζει:

«Τα μέτρα δεν είναι πια αναγκαία. Στα μέσα μεταφοράς, καλό είναι να φοράμε μάσκα, αλλά τη φοράς αν την αντέχεις. Είναι ένα μέσο πρόληψης. Εγώ ας πούμε δεν φοράω στο αεροπλάνο. Αν και έπρεπε να φοράω, επειδή, το πέρασα δύο φορές, έκανα εμβολιασμούς, δεν φοράω. Η μητέρα μου όμως που είναι 87 ετών, πρέπει να φοράει, γιατί μπορεί να πεθάνει.  Στην Ευρώπη, τα πράγματα έχουν χαλαρώσει πολλούς μήνες τώρα. Εμείς είμαστε πολύ αυστηροί», λέει.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, θεωρεί ότι δεν πρόκειται να φτάσουμε πάλι, με την covid, στα επίπεδα του 2020 και 2021.

«Για να ξαναφτάσουμε σε μία τέτοια φάση, θα πρέπει να παρουσιαστεί ένας νέος ιός, ο οποίος θα έχει τα χαρακτηριστικά της covid, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε και δεν γνωρίζαμε με τι ακριβώς είχαμε να κάνουμε και πως να την αντιμετωπίσαμε. Οι παραλλαγές του ιού, είναι αντιμετωπίσιμες, μόνο αν είναι κάτι τελείως διαφορετικό θα υπάρξει ανησυχία. Αλλά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Είναι μία θεωρητική κουβέντα, που δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά δεν υπάρχει κάτι να πούμε αυτή τη στιγμή», καταλήγει.

Πηγή: dikaiologitika.gr