Σε μια «άγνωστη γη» ταξιδεύει τους αναγνώστες το νέο λεύκωμα του καταξιωμένου Δραμινού φωτογράφου Κώστα Βιδάκη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΚΥΚΛΩΨ, παρουσιάζοντας με μοναδικό τρόπο το άγνωστο φυσικό περιβάλλον της ακριτικής Δράμας. Μιας περιοχής πλημμυρισμένης από παρθένα δάση, αιωνόβια πλατάνια, εύφορους κάμπους, πανέμορφα αγριολούλουδα, εντυπωσιακά πουλιά, άγρια ζωή, γάργαρα νερά.
Μια περιοχή προικισμένη από τον Θεό και τη Φύση, που ίσως λίγοι γνωρίζουν καλά και ακόμα λιγότεροι μπαίνουν στον κόπο να την ανακαλύψουν. Ο Κώστας Βιδάκης έρχεται να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό. Παρουσιάζει τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μέσα από μια σειρά φωτογραφιών που προκαλούν τον θαυμασμό του αναγνώστη για τον δημιουργό των φωτογραφιών αλλά και την έκπληξή του, διαπιστώνοντας καθώς ξεφυλλίζει το λεύκωμα, τον ατελείωτο φυσικό πλούτο που κρύβουν οι πλαγιές, οι λόφοι, τα βουνά, οι πεδιάδες και οι λίμνες αυτής της «άγνωστης γης».
«Terra Incognita» (άγνωστη γη) είναι ο τίτλος του πολυσέλιδου και ιδιαίτερα καλαίσθητου λευκώματος, που αποτελεί προϊόν μιας πολυετούς και συστηματικής δουλειάς καθώς μέσα από τις 470 εντυπωσιακές φωτογραφίες που απλώνονται σε συνολικά 312 σελίδες και τα εκλαϊκευμένα κείμενα, προσιτά σε κάθε αναγνώστη, «ξεδιπλώνεται» η φυσική ομορφιά ενός τόπου που αξίζει να προβληθεί και να αναδειχθεί.
Γνωρίζοντας, ωστόσο, κάποιος τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του φωτογράφου – δημιουργού, αντιλαμβάνεται πως αυτή τη νέα εκδοτική δουλειά δεν την έκανε για να διαφημίσει εμπορικά μια γη που τόσο αγαπά. Την έκανε για να ανοίξει ένα παράθυρο γνωριμίας της προς τον κόσμο. Στόχος του λευκώματος είναι να προσφέρει τέρψη και συγκίνηση στον αναγνώστη καθώς μέσα από τις σελίδες του ανακαλύπτει τη φύση, θαυμάζοντας τις μοναδικές δημιουργίες της.
Άνθρωπος ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, με υπομονή, επιμονή, συνέπεια λόγων και έργων, ο Κώστας Βιδάκης αγαπάει τη φυσική ζωή και προσπαθεί πάντα με τον φακό του να αποτυπώσει το απροσδόκητο. Με σπουδές δασοπονίας και έχοντας στο ενεργητικό του την επιμέλεια και τη δημιουργία πολλών και αξιόλογων φωτογραφικών λευκωμάτων, μιλάει και εκφράζεται πάντα μέσα από τις φωτογραφίες του. Αφιερώνει πολύ χρόνο κάνοντας βόλτες στα βουνά και τους κάμπους της Δράμας και όταν δεν διδάσκει στο τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΔΠΕ είναι σίγουρο πως θα βρίσκεται στην αναζήτηση και φωτογραφική αποτύπωση εκείνων των μοναδικών στιγμών που σε κάνουν να νιώθεις τόσο μικρός μπροστά στο μεγαλείο της μητέρας Φύσης.
«Ένα τροπικό φυτό στα βουνά της Δράµας»
Το λεύκωμα «Terra Incognita» είναι χωρισμένο σε έντεκα κεφάλαια. Στο τέλος του υπάρχει ονομαστικός κατάλογος των ειδών και βιβλιογραφία. Οι τίτλοι των κεφαλαίων προκαλούν αμέσως το ενδιαφέρον: «Με αέρα μεσογειακό». «Αγγίζοντας τα σύννεφα». «Με καταγωγή από τον µακρινό Βορρά». «Ζωντανό παρελθόν». «Από την εποχή των παγετώνων». «Ένα τροπικό φυτό στα βουνά της Δράµας». «Χαίρε Όρος κατάσκιο δασέος».
Ξεφυλλίζοντας βέβαια το λεύκωμα, αυτό που προκαλεί το μέγιστο θαυμασμό είναι οι υπέροχες φωτογραφίες του. Η εξαιρετική ποιότητα και καλλιτεχνία τους, αλλά και η ομορφιά των ίδιων των τοπίων και των ειδών που έχουν απαθανατιστεί. Βλέποντάς τες, μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί τις άπειρες ώρες που ξόδεψε ο φωτογράφος για να πετύχει τη σωστή στάση, τον φωτισμό που ήθελε, το τέλειο στιγμιότυπο. Πόσος κόπος για την αναζήτηση του σπάνιου είδους, πόση αναμονή και εγρήγορση για να πλησιάσει το πουλί, το έντομο, το άγριο ζώο. Αυτή τη δουλειά μόνο ένας παθιασμένος με τη φύση μπορεί να την κάνει, και μόνο ένας που έχει κάνει τη φύση δεύτερο σπίτι του μπορεί να την ολοκληρώσει αγόγγυστα.
Οικολόγος και λάτρης της φύσης, ο Δραμινός φωτογράφος, μέσα από την πολυετή και πετυχημένη δουλειά του, προσπαθεί να αναδείξει το φυσικό περιβάλλον και τις ομορφιές της φύσης. Θέλει να παρακινήσει μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν αυτόν τον κρυμμένο παράδεισο της άγνωστης δραμινής γης, όπως το κάνει χρόνια τώρα ο ίδιος του. Δεν χρειάζεται κόπος, δεν χρειάζονται έξοδα, δεν χρειάζεται προετοιμασία. Εκείνο που σίγουρα χρειάζεται είναι η καλή διάθεση, η όρεξη και ο πόθος να βρεθείς στην καρδιά της φύσης. Εκεί, όπου όλες οι αισθήσεις και το πνεύμα απελευθερώνονται, «αγγίζοντας» την τελειότητα που προσφέρει αυτή η «άγνωστη γη» της ανατολικής Μακεδονίας.
Ο άγνωστος παράδεισος της δραμινής γης
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κώστας Βιδάκης υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- ότι απώτερος στόχος του λευκώματος «είναι η αποκάλυψη και προβολή μέρους της δραµινής φύσης πρωτίστως στις ευαίσθητες νεαρές ηλικίες του τόπου αλλά, γιατί όχι, και σε εθνικό επίπεδο. Σε άλλες χώρες, το να έχει κάποιος καταγωγή από μια περιοχή με τόσο πλούσια βιοποικιλότητα αποτελεί καύχημα και τιμή. Στην περίπτωσή μας, όμως, αυτός ο πλούτος δεν είναι γνωστός ούτε στους Δραµινούς ούτε στο ευρύτερο κοινό».
«Κάθε περιοχή», συνεχίζει, «έχει έναν και μοναδικό χαρακτήρα. Έτσι και η Δράμα, που το όνομά της θα μπορούσε να υποδηλώνει και την εντύπωση που έχουν γι’ αυτήν όσοι δεν έχουν το προνόμιο να τη γνωρίζουν, έχει τη δική της “φυσιογνωμία”, τα δικά της “ατομικά χαρακτηριστικά”. Ο τόπος, εδώ στα βορειοανατολικά της Ελλάδας, έχει μια σύνθετη ταυτότητα, καθώς συνδυάζει το κεντροευρωπαϊκό με το μεσογειακό τοπίο. Το λεύκωμα είναι αποτέλεσμα μια συναρπαστικής εμπειρίας, που θα θέλαμε να μοιραστούμε ελπίζοντας ότι θα συμβάλει στη γνωριμία ενός ευρύτερου κοινού με την άγρια ζωή και τα τοπία της Δράμας. Αφιερώνεται σε όσους συγκινούνται από τη θέα μιας πέρδικας που ορθώνει το σώμα της με περηφάνια, ενός δρυοκολάπτη που γαντζώνεται στον κορμό του δέντρου, ενός χρυσαετού που πετά αγέρωχος στα ύψη, μοναδικών αγριολούλουδων που φυτρώνουν σε κάθε σπιθαμή γης και ενός απερίγραπτου πλούτου χρωμάτων και σχημάτων που κοσμούν και μυθοποιούν τον δραμινό επίγειο παράδεισο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Λωλίδης