Σε ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας αναφέρονται τα εξής:
Από την 16-9-2024 επήλθε μια θεμελιώδης αλλαγή στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων και τη συγχώνευση των υπηρεσιών τους στα υφιστάμενα Πρωτοδικεία (Νόμος 5108/2024 «Νέος Δικαστικός Χάρτης κλπ.»). Ειδικά στην Π.Ε. Δράμας, λόγω της κατάργησης των Ειρηνοδικείων Κ. Νευροκοπίου, Νέστου και Προσοτσάνης ήδη από το 2014, η ανωτέρω αλλαγή αφορά μόνο το Ειρηνοδικείο – Πρωτοδικείο Δράμας.
Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας μας, όπως και το ανώτατο όργανο αυτών, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, έχει επανειλημμένα εκφραστεί, κατ’ αρχάς, θετικά στην προοπτική κατάργησης των Ειρηνοδικείων και της συγχώνευσης αυτών με ανώτερες δικαστικές μονάδες. Όμως ένας δικαστικός θεσμός που λειτουργεί στη χώρα επί 180 περίπου έτη, κάτω μάλιστα από τις υφιστάμενες οικονομικές, κοινωνικές και λειτουργικές συνθήκες, για να υποστεί θεμελιακές αλλαγές, είναι εύλογο ότι απαιτείται οργάνωση, συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, προετοιμασμένες και σύγχρονες υποδομές και κυρίως επαρκής χρόνος μελέτης, εφαρμογής και προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
Δυστυχώς η διαδικασία της κατάργησης – συγχώνευσης των Ειρηνοδικείων πραγματοποιείται, βιαστικά, χωρίς την απαραίτητη οργάνωση αλλά και με τεράστια έλλειψη στις υποδομές, οι οποίες είναι απαραίτητες, προκειμένου το νέο σύστημα να δύναται να λειτουργήσει απρόσκοπτα, από τη Δευτέρα 16-9-2024, δηλαδή από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, όπως ρητά προβλέπεται στις σχετικές διατάξεις.
Στα πλαίσια αυτά και ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της Δικαιοσύνης και ειδικά οι δικηγόροι, έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν ζητήματα που προέκυψαν από τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις κατά τα τελευταία έτη, βασικών νομοθετικών κειμένων (Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κλπ.), με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος από το 2019 έως σήμερα έχει τροποποιηθεί 17 φορές!!! προστίθεται ένα ακόμη πρόβλημα με τις νέες αλλαγές, κυρίως σε δικονομικά θέματα, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την, ήδη επιβαρυμένη, επαγγελματική καθημερινότητα του μαχόμενου δικηγόρου. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι αναπόφευκτα ο δικηγόρος να απασχολείται καθημερινά με σειρά ζητημάτων που απαιτούν άμεση λύση, τα οποία όμως αφορούν κυρίως «τεχνικά» ζητήματα (αρμοδιότητες δικαστηρίων, ανυπαρξία ψηφιακής διασύνδεσης των γραμματειών των δικαστηρίων ακόμη και μεταξύ τους, μη λειτουργία σύγχρονου και οργανωμένου αρχείου κλπ.) ενώ για τα θέματα που αφορούν την ουσιαστική εργασία του (νομική έρευνα, στοιχειοθέτηση νομικών επιχειρημάτων, μελέτη φακέλου υπόθεσης κλπ.) να απομένει ελάχιστος χρόνος.
Οι διαδικασίες προσαρμογής στις νέες συνθήκες ανατέθηκαν ουσιαστικά στους Προέδρους των, κατά τόπους δικαστικών σχηματισμών, σύμφωνα με το Νόμο 5108/2024, οι οποίοι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού ο σχετικός «εφαρμοστικός» νόμος υπ’ αριθ. 5134/2024 (ο οποίος περιλαμβάνει 120 άρθρα! χωρίς παρόλα αυτά να αντιμετωπίζει επαρκώς όλες τις παραμέτρους των αλλαγών), δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 11-9-2024 (ΦΕΚ Α’ 146/11-9-2024), με εφαρμογή των διατάξεων του από 16-9-2024!!! Αναγκαστικά λοιπόν, οι Πρόεδροι των δικαστικών σχηματισμών στη χώρα μας, επιχειρούν να οργανώσουν τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες των νέων Πρωτοδικείων, υπό το φως των νέων διατάξεων, επαφιόμενοι κυρίως στον πατριωτισμό υπαλλήλων, δικαστών και δικηγόρων.
Η οργανωτική δομή του Πρωτοδικείου Δράμας και η χωροταξία των υπηρεσιών του, άλλαξε άρδην, ως αποτέλεσμα των νέων διατάξεων για τη λειτουργία των Πρωτοδικείων στη χώρα μας και την ανάληψη καθηκόντων που έως σήμερα ανήκαν στα Ειρηνοδικεία. Όμως, οι ανωτέρω αλλαγές, δεδομένου ότι στο Πρωτοδικείο Δράμας αλλά κυρίως στο καταργούμενο Ειρηνοδικείο Δράμας, δεν υπήρχαν έως σήμερα, οι απαιτούμενες σύγχρονες υποδομές, καθιστούν, από δύσκολη έως αμφίβολη, τη δυνατότητα απρόσκοπτης λειτουργίας, ιδίως των γραμματειών που αντιμετωπίζουν την καθημερινή ανάγκη εξυπηρέτησης δικηγόρων και πολιτών (π.χ. έκδοση πιστοποιητικών).
Οι δικηγόροι, ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, αλλά και υπερασπιστές του Δικαίου, μαχόμενοι καθημερινά στο πλευρό των πολιτών για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους αλλά και την ανάδειξη και ορθή εφαρμογή ενός εκ των υπέρτατων δημόσιων αγαθών, της απονομής της δικαιοσύνης, οφείλουμε να δρούμε εντός των πλαισίων της νομιμότητας, αγωνιζόμενοι όμως ταυτόχρονα, για τη συνεχή βελτίωση, τόσο των δομών όσο και των συνθηκών υπό τις οποίες απονέμεται η δικαιοσύνη στον τόπο μας.
Οι ανωτέρω ραγδαίες εξελίξεις, με θεμελιακές αλλαγές για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, όπως τη διδαχτήκαμε και την υπηρετούμε επί έτη, δυστυχώς δεν συνάδουν με την παντελώς ανοργάνωτη και εντελώς πρόχειρη αντιμετώπιση του όλου ζητήματος από την Πολιτεία.
Οι ανωτέρω διαμορφωμένες συνθήκες απαιτούν, για μια φορά ακόμη, ψυχραιμία, υπομονή και θέληση από τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, τους δικαστές, τους δικαστικούς υπαλλήλους αλλά και τους πολίτες, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν, τα οποία με τη συνεργασία όλων και την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, όπου αυτό είναι εφικτό, ελπίζω ότι θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.
Εύχομαι το νέο Δικαστικό Έτος που μόλις ξεκίνησε, παρά τη δυσοίωνη έναρξή του, να κυλήσει ομαλά για όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της Δικαιοσύνης αλλά και για τους πολίτες, με τη συμπαράσταση και τη συμβολή όλων μας.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας
Αναστάσιος Μ. Πούλιος