Στον Δραμινό γιατρό – χειρουργό κ. Γιώργο Βρακά, ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Με την ευκαιρία της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, απένειμε συνολικά 29 τιμητικές διακρίσεις.

Αναλυτικά η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου απονέμει τις εξής τιμητικές διακρίσεις:

Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής:

  1. Μίκη Θεοδωράκη, Συνθέτη, Αγωνιστή

Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος:

  1. Λίνο –Αλέξανδρο Σισιλιάνο, Καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών
  2. Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής

Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος:

  1. Βασίλειο Θεοχαράκη, Επιχειρηματία, Ζωγράφο, Πρόεδρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη

Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιίας:

  1. Αλίκη Περρωτή – Κωνσταντοπούλου

Τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος:

  1. Θανάση Βαλτινό, Συγγραφέα

Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος:

  1. Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του MIT και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ
  2. Αλβέρτο Μπουρλά, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer

Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής:

  1. Νάσο Βαγενά, Ποιητή, Κριτικό
  2. Μιχάλη Γκανά, Ποιητή
  3. Αλέξανδρο Λεβίδη, Ζωγράφο
  4. Γιώργο Ρόρρη, Ζωγράφο

Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος:

  1. Γεώργιο Βρακά, Γιατρό, Χειρουργό μεταμοσχεύσεων
  2. Μιχαήλ Κοσμόπουλο, Αρχαιολόγο, Καθηγητή Πανεπιστημίου
  3. Πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, Ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου
  4. Βασίλειο Πατέρα, Ιδρυτή της Axion Hellas.
  5. Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, Εθελοντή και εμπνευστή της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος»
  6. Άρη Χριστοφέλλη, Μουσικό

Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας:

  1. Ελένη Γαβριηλάκη, Γιατρό, Αιματολόγο
  2. Ρέα Γαλανάκη, Συγγραφέα
  3. Δόμνα Ευνουχίδου, Μουσικό
  4. Βικτωρία Καρέλια, Πρόεδρο του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια
  5. Ντάρια Κοσκόρου, Διευθύντρια – Επιμελήτρια του Μουσείου Καποδίστρια στην Κέρκυρα
  6. Ντόρα Μπακοπούλου, Μουσικό
  7. Ρένη Πιττακή, Ηθοποιό

Τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος:

  1. Λεωνίδα Κουρσούμη, Βιβλιοπώλη, δημιουργό του Βιβλιοπωλείου των Αστέγων
  2. Χρήστο Πετμεζά, Αστυνομικό

Τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας:

  1. Μαρία Ανδρουλάκη, Νοσηλεύτρια
  2. Μαρία Τσιαλέρα, Εκπαιδευτικό

Η τελετή παρασημοφόρησης θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο Γιώργος Βρακάς

Ο Γιώργος Βρακάς με τη μητέρα του Έλλη Διβανίδου – Βρακά και την αδερφή του Βάλια Βρακά κατά τη διάρκεια απονομής του Βραβείου από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου το 2016 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας

 

Ο Γεώργιος Βρακάς του Ξένου Βρακά και της Ελισάβετ (Έλλης) Διβανίδου – Βρακά γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου 1980 στην Καβάλα και τα πρώτα χρόνια της ζωής του μεγάλωσε στα Κύργια και στη συνέχεια στην πόλη της Δράμας. Ο πατέρας του, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή, ήταν γιατρός χειρουργός του ΕΣΥ και η μητέρα του είναι δικηγόρος. Έχει μια μικρότερη αδερφή, την Ευαγγελία (Βάλια) Βρακά, η οποία είναι δικηγόρος.

Ο Γιώργος Βρακάς τελείωσε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο στη Δράμα και εισήχθη, μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης, από όπου πήρε το πτυχίο του με άριστα. Στο πλαίσιο λήψης ειδικότητας έφυγε για το Λονδίνο, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και συνεργάστηκε με τον πατέρα του, ο οποίος ήταν Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο της Δράμας. Ακολούθως εκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, ενώ το 2008, ως εκπαιδευόμενος χειρούργος, έλαβε τη Μεταπτυχιακή Διπλωματική Διατριβή του από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στη Χειρουργική ήπατος – χοληφόρων – παγκρέατος.

Το 2011, έχοντας λάβει την ειδικότητα του χειρουργού, έφυγε εκ νέου για το Λονδίνο για να εξειδικευθεί στις μεταμοσχεύσεις οργάνων, ενώ ήδη είχε λάβει τη διδακτορική του διατριβή, την οποία ολοκλήρωσε και παρουσίασε το 2014, αναγορευόμενος σε διδάκτορα του ΑΠΘ. Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Λονδίνο, ο Γεώργιος Βρακάς εργάστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης, ως Διευθυντής Χειρουργός Μεταμοσχεύσεων. Διακρίθηκε για το πλήθος των επιστημονικών εργασιών που συνέγραψε και δημοσίευσε σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά και προτάθηκε, τον Φεβρουάριο του 2014, για το βραβείο Mental Award. Το 2015, ανακηρύχθηκε από ψηφοφορία των φοιτητών της Ιατρικής ως ο καλύτερος εκπαιδευτής, στο πλαίσιο διδασκαλίας προς τους φοιτητές της Ιατρικής. Το 2016 απέσπασε το Παγκόσμιο Βραβείο Μεταμοσχεύσεων (TTS Young Investigator Award), στο Χονγκ Κονγκ, στο πλαίσιο παγκόσμιου συνεδρίου μεταμοσχεύσεων. Επίσης έλαβε τον τίτλο του Fellow του Βασιλικού Κολλεγίου των Χειρουργών της Αγγλίας.

Πλέον ζει και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείας της Αμερικής και μέσα στο καλοκαίρι επέλεξε να μετακινηθεί από το Πανεπιστήμιο του Maryland στη Βαλτιμόρη στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.