Συνέντευξη τύπου παραχώρησε, την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο οποίος αναφέρθηκε αφενός στη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού, μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση των διαδικασιών για ανάδειξη εκμισθωτή, και αφετέρου σε σημαντικά έργα για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, τα οποία συμβασιοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, ο κ. Παπαεμμανουήλ ανέφερε τα εξής: «Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού, την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου δημοπρατήθηκε, απέκτησε εκμισθωτή και ανοίγει τις πύλες του τις προσεχείς ημέρες. Την παραμονή των Χριστουγέννων συγκεκριμένα, 24 Δεκεμβρίου, θα είναι ανοιχτό για να μας υποδεχθεί τουλάχιστον για ένα ζεστό ρόφημα, μιας και οι συνθήκες με το χιόνι ακόμα δεν επιτρέπουν τη χιονοδρομία

Εγώ θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου εδώ στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, αλλά και στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, που όλο αυτό το διάστημα κοπίασαν για να δρομολογήσουν τις εξελίξεις με αυτή τη θετική έκβαση που είχαν τελικά, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες ορισμένων εδώ από τη Δράμα για το αντίθετο, να μη λειτουργήσει. Παρά, λοιπόν, τις τιτάνιες προσπάθειες ορισμένων κύκλων, ορισμένων ανθρώπων, τα καταφέραμε και καταφέραμε έναν άθλο μέσα σε λίγους μήνες. Αν βάλουμε τα γεγονότα από τον Μάιο που βγήκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, τρέξανε οι διαδικασίες της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τέλη Σεπτέμβρη – αρχές Οκτώβρη κι από εκεί 7 Νοεμβρίου φέραμε στην Οικονομική Επιτροπή την τροποποίηση των όρων σύμβασης για να έχουμε ανάδοχο όσον αφορά τον εκχιονισμό και τη συντήρηση των αναβατήρων που θα λειτουργήσουν και είναι ο “Παππούς”, που λειτουργεί μετά από 15 χρόνια και δίνει διπλάσιο πεδίο άσκησης χιονοδρομίας, και η “Μέστα” και τα δύο baby lift. Επίσης ο ανάδοχος, ο κ. Νουλίκας, θα έχει την ευθύνη για ο,τιδήποτε συμβαίνει με το στρώσιμο των πιστών του σκι.

Από εκεί και πέρα, ο εκμισθωτής που είναι η εταιρεία ΝΑΒΑΡΙΝΟ Ο.Ε., που βγήκε από τη διαδικασία της δημοπρασίας, έχει την ευθύνη για την επιχειρηματική δραστηριότητα, μιας και ο νόμος που έχει ψηφιστεί εδώ και λίγο καιρό δεν δίνει το δικαίωμα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Από φέτος, λοιπόν, ξεκινά η προσπάθεια μέγιστης αξιοποίησης του Χιονοδρομικού μας Κέντρου. Όλα πλέον γίνονται με νομιμότητα, με διαφάνεια. Έχω πει και στο παρελθόν ότι μπαίνει μια κόκκινη γραμμή στο παρελθόν και ξεκινάμε να κάνουμε το Φαλακρό βουνό τεσσάρων εποχών. Μπορεί σε ορισμένους αυτό να ακούγεται περίεργα, αλλά επειδή οι επαφές που έχουμε και στην Αθήνα, αλλά και σε μέρη εκτός Ελλάδος, μας δίνουν αυτή την προοπτική για τις συγκεκριμένες δυνατότητες που έχει το Φαλακρό, όχι μόνο ως Χιονοδρομικό Κέντρο, αλλά, όπως είπα και πριν, ως βουνό τεσσάρων εποχών.

Από εκεί και πέρα, θέλω να πω και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους φίλους και συνεργάτες που αυτό το διάστημα ήταν δίπλα μας σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια που κάναμε, με γνώμονα, όπως είπα και πριν, τη νομιμότητα και τη διαφάνεια. Και βέβαια να προσκαλέσω όλους τους λάτρεις των ορεινών προορισμών, των χειμερινών σπορ, αλλά και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, να μας επισκεφτούν και να δουν τις ομορφιές του τόπου μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι είναι οι κύκλοι που δεν ήθελαν να λειτουργήσει το Χιονοδρομικό, ο κ. Παπαεμμανουήλ ανέφερε «στην ώρα τους θα τα πούμε όλα», ενώ στην ερώτηση γιατί να μη θέλουν τη λειτουργία, επεσήμανε: «Όταν θα τα πούμε όλα, να τους ρωτήσετε τους ίδιους».

Σε άλλη ερώτηση για το τι αναλαμβάνει ο εκμισθωτής, ο κ. Παπαεμμανουήλ είπε «τη λειτουργία των αναβατήρων και των χώρων ψυχαγωγίας» και πρόσθεσε: «Εμείς προβήκαμε σε ένα συνεργατικό σχήμα ευρύτερο και προσπαθήσαμε να πετύχουμε ομαδικό πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας. Και τα καταφέραμε. Και για εμάς αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα, να μην υπάρχουν εκεί πάνω στο βουνό αυτά που βλέπαμε στο παρελθόν. Είμαστε πιστεύω σε έναν τέτοιο δρόμο και αυτό το κλίμα θέλουμε να διατηρήσουμε από εδώ και πέρα μέχρι όπου πάει το βουνό».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν θα γίνει κάποιο Opening για την έναρξη λειτουργίας του Χιονοδρομικού, ο κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε: «Είμαστε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Θέλει πάρα πολύ δουλειά το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού. Έχουμε ήδη αναλάβει μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της Ονειρούπολης να πραγματοποιήσουμε μια εκδήλωση, μια συναυλία με τον Τόνι Σφήνο, έναν καλλιτέχνη που έχει μια παρουσία διακριτή στα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας με σκοπό την προβολή του Χιονοδρομικού Κέντρου του Φαλακρού. Από εκεί και πέρα, και πάνω σίγουρα θα γίνουν κάποιες δράσεις που θα βοηθήσουν την προβολή του, αλλά η καλύτερη προβολή είναι αυτό που θα πούμε στόμα με στόμα όλοι εμείς οι επισκέπτες και κυρίως εμείς οι Δραμινοί, αν στα αλήθεια το αγαπάμε. Γιατί όλα κρίνονται από τις πράξεις μας και τα λόγια μας, όχι από αυτά που φαινομενικά ενδεχομένως γράφουμε ή λέμε για να δείξουμε το ενδιαφέρον μας για το βουνό, ενώ στην πραγματικότητα το μοναδικό μας ενδιαφέρον είναι να επενδύσουμε στη μη λειτουργία του και στην αποτυχία των πολιτικών μας αντιπάλων».

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης τύπου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας αναφέρθηκε σε έργα, τα οποία συμβασιοποιήθηκαν πρόσφατα και αφορούν την Π.Ε. Δράμας. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαεμμανουήλ δήλωσε τα εξής: «Το τελευταίο δεκαήμερο ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος επισκέφτηκε τη Δράμα τρεις φορές. Μέσα σε αυτές τις τρεις σημαντικές παρουσίες του Περιφερειάρχη μας στη Δράμα, είχαμε και τρία σπουδαία έργα, τα οποία συμβασιοποιήθηκαν και ξεκινούν από τις αρχές του 2023.

Το τελευταίο είναι ο κόμβος στη Softex, ο οποίος μετατρέπεται σε κυκλικό κόμβο, και είναι ένα έργο που το έχει ανάγκη ο τόπος, γιατί εκτός από την αισθητική αναβάθμιση στην περιοχή, που θα είναι η είσοδος της πόλης από τη Θεσσαλονίκη, που θα βελτιωθεί πάρα πολύ, προσφέρει και μέγιστη οδική ασφάλεια. Σε αυτό τον χώρο έχουν σημειωθεί τροχαία θανατηφόρα ατυχήματα και νομίζω ότι ήταν επιβεβλημένη ανάγκη να προχωρήσουμε στην κατασκευή αυτού του κυκλικού κόμβου, που δημοπρατήθηκε και είναι ένα έργο προϋπολογισμού 900.000 ευρώ και αποκλειστικά σχεδιάστηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής μας Ενότητας.

Αυτός ο κόμβος θα έχει διάμετρο 50 μ. Θα είναι πλήρως εξοπλισμένος και ηλεκτροφωτισμένος και θα διευκολύνει σημαντικά την κυκλοφορία, θα μειώσει τον χρόνο διέλευσης των οχημάτων και θα αυξήσει το επίπεδο της οδικής ασφάλειας.

Πριν από λίγο καιρό, επίσης, υπογράφηκε η σύμβαση του δρόμου Δράμα – Σιδηρόνερο – Σκαλωτή. Μιλάμε για ένα έργο προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ. Ένα έργο που τον ορεινό όγκο, αυτόν που ανήκει τουλάχιστον στον  Δήμο Δράμας, τον αναβαθμίζει και τον κάνει προσβάσιμο, ενισχύοντας έτσι εκτός από την οδική ασφάλεια και αυτές τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που υπάρχουν.

Τέλος, όσον αφορά τα μεγάλα έργα, πολύ σημαντική είναι η σύμβαση που υπογράφηκε με την ανάδοχο εταιρεία της αποκατάστασης της γέφυρας του ποταμού Νέστου πριν το Παρανέστι. Αυτό το έργο έρχεται σε συμπλήρωση της κατασκευής της γέφυρας της Μαρμαριάς, έξω από τον Νικηφόρο, που δόθηκε σε κυκλοφορία πριν λίγες ημέρες, αξίας 3.500.000 ευρώ, ενώ το νέο έργο της αποκατάστασης της γέφυρας του ποταμού Νέστου πριν το Παρανέστι είναι προϋπολογισμού ύψους 1.300.000 ευρώ. Αυτό το έργο βοηθάει τη σύνδεση μεταξύ των δύο Περιφερειακών μας Ενοτήτων, της Δράμας και της Ξάνθης, και βέβαια διευκολύνει τη πρόσβαση στους κατοίκους των δύο Νομών.

Παράλειψη θα ήταν μεταξύ των τριών αυτών σπουδαίων έργων, να μην αναφέρουμε και το σπουδαίο –για μένα ίσως το σπουδαιότερο- έργο, αυτό της επιπλέον χρηματοδότησης με 2.500.000 ευρώ του Νοσοκομείου της Δράμας για την αγορά μαγνητικού τομογράφου, που δεν είχε, για την αγορά νέου αξονικού τομογράφου, για την αγορά φορητού υπερηχογράφου ακτινοθώρακος, για την αγορά μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, ηλεκτρικών κρεβατιών και άλλου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που ζητήθηκε. Αυτό το ποσό των 2.500.000 ευρώ έρχεται σε συμπλήρωση με αυτά τα 15 εκ. που έχουν δοθεί μέχρι τώρα, είτε για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου εσωτερικά και εξωβτερικά, με την αντικατάσταση των κουφωμάτων, με την τοποθέτηση του κελύφους περιμετρικά του Νοσοκομείου, με την τοποθέτηση επάνω στην οροφή σκυροδέματος για τη στεγανοποίηση του κτιρίου, αλλά και για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως και την επικουρική χρηματοδότηση του εκτάκτου προσωπικού, των 30 γιατρών και νοσηλευτών, που για 2 χρόνια λόγω της πανδημίας είχαν προσληφθεί από το Νοσοκομείο και τη μισθοδοσία τους, της τάξεως των 2.500.000 ευρώ, την είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου η διοίκησή μας.

Νομίζω ότι αυτή η μεγάλη και σημαντική στήριξη που παρέχει η διοίκηση της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., αλλά και εδώ της Π.Ε. Δράμας, προς το Νοσοκομείο είναι άξια λόγου και για μένα, επειδή η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό, είναι κάτι που πραγματικά με κάνει να νιώθω περήφανος που ανήκω σε αυτή τη διοίκηση».