«Μεγάλη η ευθύνη της δικαιοσύνης και των δικαστών για την προστασία και ενίσχυση του κράτους δικαίου»

Με αναφορά στο «ντροπιαστικό» για την Ελλάδα ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που διαπιστώνει ότι «το κράτος δικαίου στη χώρα μας πάσχει πολλαπλώς και σε πολλά επίπεδα», ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Η Γ. Σ. της Ένωσής σας λαμβάνει χώρα σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα αλλά και τη λειτουργία των θεσμών. Μόλις προχθές το Ευρωκοινοβούλιο με μια ευρεία πλειοψηφία αποφάσισε ότι το κράτος δικαίου στη χώρα μας πάσχει. Πάσχει πολλαπλώς και σε πολλά επίπεδα. Πρωταρχικό πρόβλημα βέβαια αυτό των υποκλοπών, το οποίο σημειωτέον προέκυψε κατά τον πλέον επίσημο τρόπο. Με πόρισμα της κατά το Σύνταγμα αρμόδιας αρχής, της ΑΔΑΕ, η οποία βίωσε μία αήθη επίθεση στο πρόσωπο του Προέδρου της και είδε δύο μέλη της να καλούνται να καταθέσουν σε προκαταρκτική εξέταση. Αλλά και το θέμα της ανεξιχνίαστης μέχρι στιγμής δολοφονίας του δημοσιογράφου και συμπατριώτη μου από την Καλλίφυτο Δράμας Γ. Καραϊβάζ, το ναυάγιο της Πύλου, η λίστα Πέτσα και η ανεξαρτησία του Τύπου, προφανώς η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι μερικές από τις παραμέτρους που ώθησαν το Ευρωκοινοβούλιο στην ντροπιαστική για την Ελλάδα απόφαση», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος. Και πρόσθεσε:

«Γνωρίζουμε όλοι μας, πολίτες και πολιτικό σύστημα, ότι ειδικά σε τέτοιες συνθήκες μία είναι η προϋπόθεση για να αναταχθεί ο δημόσιος βίος. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και φυσικά η ελευθεροφροσύνη των λειτουργών της. Ειδικά εσείς οι δικαστές της Διοικητικής Δικαιοσύνης, που κρίνετε τον πυρήνα της εξουσίας, είτε της νομοθετικής είτε της εκτελεστικής, είστε στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας. Και είμαι βέβαιος ότι έχετε πλήρη συναίσθηση της ευθύνης. Η Δικαιοσύνη ως ultimum refugium, ως τελευταίο καταφύγιο του πολίτη, είναι στα δικά σας χέρια».

Ο κ. Ξανθόπουλος ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνέλευσης και σημείωσε ότι είναι χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνδράμουν για την αντιμετώπισή των χρόνιων προβλημάτων της δικαιοσύνης. έκανε αναφορά στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ) που είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να ενισχυθεί ενώ επισήμανε ότι η δικαιοσύνη το τελευταίο διάστημα βρίσκεται ανάμεσα σε πιέσεις που ασκούνται από Μ.Μ.Ε. αλλά και ιδιωτικά συμφέροντα. «Και είναι το μεγάλο στοίχημα της εποχής μας το πώς θα βγει αλώβητη από αυτήν τη διελκυστίνδα. Και πώς θα εξακολουθήσει να αποτελεί τη μία από τις τρεις συνιστώσες του δημοκρατικού πολιτεύματος προς όφελος της κοινωνίας αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας», κατέληξε.