Άρθρο

Του Ελευθέριου Χρυσοχοΐδη

Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Δράμας της παράταξης «πόλη + ζωή»

 

 

Στις 13/07/2017, ημέρα Πέμπτη, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας. Μια μέρα πριν την συνεδρίαση έδωσα σε έναν πολύ καλό φίλο ντομάτες από το κηπάριο (μπαχτσέ) που διαθέτω. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με πήρε τηλέφωνο και όταν του απήντησα ότι βρίσκομαι στην συνεδρίαση άρχισε να μου λέει σε έντονο βαθμό «…μην τους ακούς αυτούς, όλοι είναι κοπρόσκυλα, εσύ βγάζεις τις καλύτερες ντομάτες στο Νομό Δράμας και κάθεσαι και ασχολείσαι με αυτούς…» και πρόσθεσε με γλαφυρότητα και πολλά άλλα κοσμητικά επίθετα ένθεν κακείθεν.

Ο φίλος αυτός είναι πολύ γνωστός στην Δράμα, είναι τίμιος εργατικός φιλότιμος και από πολλούς χαρακτηρίζεται ως «τρελός» με την καλή έννοια βέβαια. Είναι γεγονός ότι εκείνη την στιγμή η αντίδρασή του και τα καλά λόγια του για τις ντομάτες που καλλιεργώ, μου προξένησαν γέλιο και ευθυμία, αλλά στην συνέχεια της συνεδρίασης κατά την τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξής μας κ. Μλεκάνη επί θέματος της ημερησίας διάταξης, δέχτηκε ο ομιλών ανοίκεια και αήθη φραστική επίθεση από τον Αντιδήμαρχο Δράμας κ. Τσεπίλη Γ. Με τον κ. Τσεπίλη δεν έχω κανένα πρόβλημα, είναι εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος, κάνει την δουλειά του, αλλά η συγκεκριμένη ενέργεια προκάλεσε και επέδειξε έλλειψη σεβασμού και στοιχειώδους δημοκρατικής συμπεριφοράς.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κατά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού λειτουργίας, έχουν κάθε δικαίωμα να τοποθετούνται για θέματα της ημερήσιας διάταξης ή θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας, με το ιδιαίτερο στιλ που έχει ο καθένας και οι υπόλοιποι σύμβουλοι είναι υποχρεωμένοι να τους ακούνε, αν θέλουν, και να αντικρούουν τα λεγόμενά τους με πολιτικά επιχειρήματα και διάλογο, όχι με τραμπουκισμούς, απρεπείς λεκτικές επιθέσεις και αντιδημοκρατική συμπεριφορά.

Το τραγικότερο όλων είναι ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μπαϊρακτάρης αλλά και ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος δεν επανέφεραν στην τάξη τον Αντιδήμαρχο, σιγοντάρισαν και υποστήριξαν την εν λόγω συμπεριφορά και το ίδιο έπραξαν σε ανάλογες απρεπείς ενέργειες από άλλον Αντιδήμαρχο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο του Δήμου, ο Δήμαρχος προΐσταται των υπηρεσιών του Δήμου, και ο ρόλος του είναι να ασκεί καθοδηγητικό, εποπτικό ρόλο χρησιμοποιώντας και κατευθύνοντας τις δημοτικές υπηρεσίες προκειμένου να εκτελεστούν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αυτή την στιγμή στον Δήμο της Δράμας οι εργασίες και οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έχουν ευτελιστεί με ευθύνη του Προέδρου και του Δημάρχου.

Ο κατήφορος της παρούσας Δημοτικής Αρχής δεν έχει τέλος. Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να είναι χώρος γόνιμου δημοκρατικού διαλόγου, με θέσεις – αντιθέσεις και προτάσεις που αποβλέπουν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας, αλλά και την συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας.

Αντί αυτού βλέπουμε ότι πολλές φορές υπάρχει μια στείρα αντιπαράθεση, με κορώνες και πολιτικά πυροτεχνήματα που δεν οδηγεί πουθενά. Το σύνολο της αντιπολίτευσης και προτάσεις έχει κάνει και ασκεί γόνιμη και εποικοδομητική κριτική στα πεπραγμένα της παρούσας Δημοτικής Αρχής.

Είναι γεγονός ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή παραπαίει, ο Δήμαρχος έχει χάσει τον έλεγχο της παράταξής του. Δημοτικοί Σύμβουλοι που είχαν έμμισθα αξιώματα και αντικαταστάθηκαν διαμαρτύρονται, παραπονούνται στον Δήμαρχο και καταγγέλλουν σε πολιτικές συναθροίσεις για πολιτικό παραγοντισμό τα «εξαπτέρυγά» του ή τα ευρέως γνωστά στο τόπο «ξεφτέρια» του.

Αναρωτιέμαι αν το αυτοδιοικητικό όραμα παλαιού Δημοτικού Συμβούλου με περγαμηνές στην τοπική αυτοδιοίκηση, που ανήκει στην παρούσα Δημοτική Αρχή είναι αυτή η εικόνα.

Στον Δήμο Δράμας δεν υπάρχει εποπτεία και καθοδήγηση των υπηρεσιών από την Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο.

Δεν υφίσταται ένας αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης των δαπανών του Δήμου ώστε να διασφαλίζεται η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και ο εξορθολογισμός των δαπανών.

Οι συνθήκες σήμερα έχουν αλλάξει, η παρούσα Δημοτική Αρχή εκφράζει το παλαιό και δεν έχει πολιτική κουλτούρα ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, αλλά μόνο κουλτούρα ρουσφετολογίας, δημαγωγίας και άκρατου λαϊκισμού.

Δυστυχώς το «καράβι του Δήμου Δράμας ταξιδεύει χωρίς έρμα και πηδάλιο» και οδηγείται στην καταστροφή.

Άρα αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες επειδή «από τρελό κι από παιδί μαθαίνεις την αλήθεια», το ερώτημα που τέθηκε από τον επιστήθιο φίλο, είναι αν αξίζει να ασχολείσαι με τα κοινά του τόπου σου και με πολιτική αυτού του επιπέδου ή είναι καλύτερα να πας σπίτι σου και να ασχολείσαι με τις ντομάτες και το μπαχτσέ ή ο,τιδήποτε άλλο σε εκφράζει.

Η απάντηση πιστεύω ότι προκύπτει από τον Περικλή δια του «Επιταφίου» στην περίφημη Δημοκρατία των Αθηναίων πολιτών, όπως μας τον μετέφερε ο Θουκυδίδης, διακηρύσσοντας πόσο σημαντική ήταν στην αρχαία Αθήνα η συμμετοχή στα κοινά και όποιος έμενε αμέτοχος θεωρούνταν άχρηστος πολίτης.

Οι πόλεις εκφράζονται από το λαό τους. Η πόλη δεν είναι τίποτε άλλο από τους πολίτες της. Έτσι σήμερα δεν έχουμε το Δήμο της Δράμας, αλλά το Δήμο των Δραμινών, το Δήμο των Αθηναίων.

Οι πόλεις σήμερα αναλαμβάνουν ένα νέο ρόλο και επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους τόσο με τους πολίτες, όσο και με το κεντρικό παρακμιακό κράτος σε σχέση με την τοπική ανάπτυξη αλλά και με το διεθνές περιβάλλον.

Ο ρόλος του Δημάρχου αποκτά νέο νόημα και δυναμική. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά ενός Δημάρχου σε αυτό το καινούριο περιβάλλον;

Ο κ. Μαμσάκος έχει πραγματοποιήσει άπειρα ταξίδια στο εξωτερικό, έχει συναντήσει πολλούς Δημάρχους και αξιωματούχους άλλων πόλεων. Το νέο πρότυπο Δημάρχου επηρεάζεται και καθορίζεται από τα διεθνή στάνταρντ ηγεσίας και πρακτικών διακυβέρνησης. Στις διεθνείς επαφές που έχει κάνει έχει αντιληφθεί και κατανοήσει τον νέο ρόλο του Δημάρχου;

Σίγουρα τα ταξίδια στο εξωτερικό και οι διεθνείς επαφές είναι καλές, όπως και η δημιουργία ενός μοντέλου συνεργασίας με άλλες πόλεις του εξωτερικού ή με διεθνή δίκτυα. Ο κ. Μαμσάκος δεν μας έχει πει σχεδόν τίποτε για αυτά τα ταξίδια του εξωτερικού και τις διεθνείς επαφές που γίνονται με έξοδα του Δήμου.

Ο Δήμαρχος διαμορφώνεται από την πόλη στην οποία ζει. Ο Δήμαρχος πρέπει να μετράει τον εαυτό του και τις ικανότητες του με βάση διεθνή πρότυπα. Η πόλη φτιάχνει και εκλέγει τον Δήμαρχο και λιγότερο οι συνθήκες του ισχύοντος πολιτικού περιβάλλοντος. Ο Δήμαρχος πρέπει να είναι μια ισχυρή προσωπικότητα, με αληθινή και πραγματική προσέγγιση στο στυλ διακυβέρνησης. Να έχει έφεση για δημιουργικότητα, για καινοτομία και για συνεργασία. Να είναι ρεαλιστής, να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί, να είναι Δήμαρχος όλων των πολιτών και όχι έρμαιο κομματικών ιδεολογιών. Πρέπει όμως ταυτόχρονα να έχει την ικανότητα να οραματίζεται, και να αντιλαμβάνεται την πόλη του ως μια μοναδική οντότητα στην οποία αξίζει κανείς να ζει, να αφοσιωθεί πλήρως, χωρίς άλλες φιλοδοξίες σε αυτή και τους πολίτες της. Η διαχείριση της πόλης και των προβλημάτων να αποτελεί υπέρτατο και τελικό σκοπό.

Η βαθιά κρίση στην Ελλάδα επηρεάζει τις πόλεις και τους πολίτες της, αλλά τις επηρεάζει άνισα, ανόμοια και διαφορετικά τη μία από την άλλη. Αλλιώς έχει επηρεαστεί η πόλη της Ρόδου και αλλιώς η δική μας πόλη. Η τύχη των πόλεων εξαρτάται και από την πορεία της χώρας. Αλλά η πορεία της κάθε πόλης είναι διαφορετική από την πορεία των άλλων πόλεων αλλά και της πορείας της χώρας. Κάθε πόλη κρατάει ένα κομμάτι του μέλλοντος αποκλειστικά στη δική της ευθύνη. Ο δήμαρχος του μέλλοντος θα διαδραματίσει ρόλο σημαντικό και μεγάλο. Η γενικότερη κρίση που υπάρχει στη χώρα μας δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να μην κάνουμε τίποτα. Αν οι Δήμαρχοι καταλάβουν τη νέα δυναμική, η πόλη θα τους αναδείξει και θα τους φτιάξει, κι αν έχουν τη γνώση και το όραμα του νέου ρόλου τους, της πόλης και του δικού τους, θα φτιάξουν τις πόλεις.(1)

Ο κ. Μαμσάκος έχει αντιληφθεί τον σημερινό ρόλο του;

 

(1) (Λίνα Λιάκου, 2014, τι δημάρχους θέλουμε; http://www.chronosmag.eu/index.php/l-l-e-thl.html)