Συμμαχίες στη βάση της κοινωνίας προκρίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που ξεκαθαρίζει ότι η Χαριλάου Τρικούπη ακολουθεί αυτόνομη πορεία

Αποφασισμένος να προωθήσει συμμαχίες στη βάση της κοινωνίας, για να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες κάλπες, δηλώνει ότι είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ωστόσο ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία ότι το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί αυτόνομη πορεία.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών πιστεύει ότι το κόμμα του έχει ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση του στον πολιτικό χάρτη και μπορεί να κάνει το επόμενο δυνατό βήμα στις ευρωεκλογές. Θεωρεί εφικτό το στόχο να καταλάβει τη δεύτερη θέση και επί της ουσίας το ρόλο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ συγκρίνοντας την παρουσία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφει δύο διαφορετικά μοντέλα διακυβέρνησης. Για τον κ. Ανδρουλάκη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των τυχοδιωκτικών προσεγγίσεων- «εμείς αποδείξαμε με τη στρατηγική μας ότι μπορούμε να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία με προγραμματικές συμμαχίες, αλλά από τη βάση της κοινωνίας», λέει και συνδέει την περιγραφή του με τη μονομαχία στο Δήμο Αθηναίων, όπου νίκησε ο Χάρης Δούκας τον Κώστα Μπακογιάννη.

«Η νικηφόρα στρατηγική μας ήταν: Αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη και όχι αυτοδιοίκηση περιχαρακωμένη στα κόμματα. Πρόσωπα υψηλής επιστημονικής επάρκειας ώστε να μπορούν να υλοποιήσουν ρεαλιστικά προγραμματικά σχέδια. Η στρατηγική μας είναι προγραμματικές συμφωνίες στη βάση της κοινωνίας και όχι παζάρια σε επίπεδο κορυφής», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στη χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Open, όπου επιτέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας ότι για εκείνον βασικός αντίπαλος είναι «μία κυβέρνηση η οποία αξιοποιεί τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης για την πολιτική της ηγεμονία και όχι για να υπάρξουν μεγάλα έργα που θα ανασυγκροτήσουν την ελληνική οικονομία, μία κυβέρνηση η οποία υπονομεύει τους θεσμούς και τη δημοκρατία στον πυρήνα τους, όπως είναι οι ανεξάρτητες αρχές, μία κυβέρνηση η οποία αποδομεί το κοινωνικό κράτος».

Συνεχίζοντας στον ίδιο επιθετικό τόνο εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου και αποτιμώντας το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως: «Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε 13/13 στις Περιφέρειες και απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στην αυτοδιοίκηση. Και απέτυχε. Πήρε ένα στοίχημα στις πλάτες του και ο ελληνικός λαό, -ιδιαίτερα τη δεύτερη Κυριακή- του γύρισε την πλάτη διαμηνύοντας ότι δεν θέλει να είναι η αυτοδιοίκηση τα “μακριά χέρια” του Μαξίμου, αλλά θέλει την αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη».

Ειδικά για την εκλογή του Χάρη Δούκα στο Δήμο Αθηναίων με τη στήριξη της «Ανοιχτής Πόλης» τόνισε με νόημα: «Ο πρώτος και βασικός κανόνας της πολιτικής είναι να ξέρεις να μετράς. Θέλω να πιστώσω στον κ. Ζαχαριάδη τον γενναίο τρόπο με τον οποίο έπραξε και μπράβο του. 14 + 12 = 26, στην καλύτερη 27 συν κάποιες άλλες δυνάμεις. Το υπόλοιπο 30% τι είναι; Άρα, ούτε αυτό έφτανε, ούτε αυτό ήταν και το κρίσιμο. Το επιπλέον 30% είναι ο λαός των Αθηνών, που πια επέλεξε έναν δήμαρχο πέρα από κομματικές ταυτότητες γιατί δεν ήθελε την κοροϊδία του Μεγάλου Περιπάτου. Ήθελε μία πόλη ασφαλή, την ανάπλαση της Αθήνας με περιβαλλοντολογικούς και πράσινους όρους, μία πόλη ανθρώπινη στην καθημερινότητά της. Για αυτό επέλεξε έναν άνθρωπο που μπορούσε να τα υλοποιήσει όλα αυτά».

Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης αναλύοντας το εκλογικό αποτύπωμα στην Αθήνα και τις συνεργασίες στη βάση, κράτησε σαφείς αποστάσεις από το «μοντέλο» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και ρώτησε με νόημα: «Μόνος του ήταν ο κ. Δούκας; Προφανέστατα θέλουμε συνεργασίες, αλλά πολιτικές. Όχι με τυχοδιώκτες που τη μία κατακεραυνώνουν δημοσκοπήσεις και κανάλια και, μόλις τους κάνουν τη δουλειά τους, το παίζουν καλοί, ή με άλλους που λένε ότι μένουμε στην Ευρώπη αλλά υπονομεύουν τις ανεξάρτητες αρχές όπως συμβαίνει στην Ουγγαρία. Κινούμαι αξιακά. Δεν πρόκειται, αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να γίνει στη χώρα που είναι ένα σύγχρονο πολιτικό προσωπικό με λίγα λόγια και πολλή δουλειά, με γενναίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, να το υπονομεύσω και να δείτε στην πορεία για την καρέκλα να κάνω επώδυνους συμβιβασμούς και για την παράταξη και για την πατρίδα. Τέτοιους συμβιβασμούς δεν πρόκειται να κάνω».

Με αιχμηρό λόγο εστίασε στις κινήσεις του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Με αφορμή συγκεκριμένα τις κατηγορίες εναντίον του ότι στο ΠΑΣΟΚ «πανηγυρίζουν μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής», ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο ταξίδι του κ. Κασσελάκη την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ. «Ψέγουν εμάς, που πανηγυρίζουμε. Δικαιούνται κάποιοι να πανηγυρίζουν από τη Νέα Υόρκη για τη νίκη που πετύχαμε στην Αθήνα, και όχι εμείς; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε μία περιδίνηση. Δεν θέλω να μπω στα εσωτερικά του και ούτε θα σηκώσουμε εμείς τα προβλήματά του», διαμήνυσε ο κ. Ανδρουλάκης στην Κουμουνδούρου και σε στελέχη που συντηρούν με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους το θέμα μιας πιθανής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σημείο αυτό στέκεται και επαναλαμβάνει ότι το κόμμα του θέλει να συνεργαστεί με το Κέντρο και την προοδευτική Αριστερά, όπως κατάφερε να κάνει στην πράξη ο Χάρης Δούκας διεκδικώντας το Δήμο Αθηναίων. Τι είναι όμως προοδευτικό σήμερα; Ούτε φυσικά η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το Νίκο Ανδρουλάκη, που φανερώνει το σκεπτικό του: «Υπάρχουν άνθρωποι στην αριστερά οι οποίοι πραγματικά θέλουν να συμπορευτούν μαζί μας στον αγώνα απέναντι στη συντήρηση. Υπάρχουν άνθρωποι και στο προοδευτικό κέντρο, που θέλουν να είναι μαζί μας. Τι είναι προοδευτικό σήμερα; Ακούω για προοδευτικό κέντρο. Είναι προοδευτικό κέντρο ο κ. Μητσοτάκης; Αυτός που τα βρίσκει με τον Βελόπουλο και με τον Μπέο; Πάμε στην αριστερά. Είναι προοδευτικό κάποιοι να αποκαλούν τα ΜΜΕ “βοθροκάναλα” και τώρα που τους παίζουν μέρα-νύχτα -όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά για βόλτες με σκυλάκια- δεν υπάρχει πια αυτή η έννοια; Αυτοί που καταδίκαζαν τις δημοσκοπήσεις ως στημένες και τελικά απεδείχθη ότι τους είχαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από ό,τι πήραν, πού είναι σήμερα;»

Στο πλαίσιο της τηλεοπτικής του συνέντευξης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει βάσει του πορίσματος του Ευρωπαίου εισαγγελέα «αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής για το έγκλημα, την τραγωδία των Τεμπών» και κάλεσε να πάρουν θέση η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα.