ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, όρισε ως Πρόεδρο του νέου Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος τον Καθηγητή στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με καταγωγή από το Δοξάτο, κ. Ευάνθη Χατζηβασιλείου.

Το νέο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» αποτελείται από τους εξής:

Πρόεδρος: Ευάνθης Χατζηβασιλείου (Καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Γενική Διευθύντρια: Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Μπότσιου.

Μέλη: Γιώργος Γεραπετρίτης (Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Αθηνών).

Μιχάλης Αργυρού (Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Cardiff).

Θοδωρής Πελαγίδης (Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ανώτερος εταίρος του Ινστιτούτου Brookings της Ουάσιγκτον).

Άγγελος Συρίγος (Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Σπύρος Βλαχόπουλος (Καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Χρήστος Ταραντίλης (Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης και Λήψης Αποφάσεων στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών).

Γιώργος Πρεβελάκης (Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris Ι))

 

Βιογραφικό Ε. Χατζηβασιλείου

 

Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου γεννήθηκε το 1966 στο Δοξάτο Δράμας. Το 1992 αναγορεύθηκε διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics). Είναι καθηγητής της Ιστορίας του Μεταπολεμικού Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στα δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται τα βιβλία: «Britain and the International Status of Cyprus», 1955-1959 (Minneapolis, 1997), «Το Κυπριακό ζήτημα, 1878-1960: Η συνταγματική πτυχή» (Αθήνα, 1998), «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η ελληνοτουρκική προσέγγιση και το πρόβλημα της ασφάλειας στα Βαλκάνια, 1928-1931» (Θεσσαλονίκη, 1999, Α’ Βραβείο «Μνήμη Ελευθερίου Βενιζέλου» της Βουλής των Ελλήνων, 1994), «Η άνοδος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην εξουσία, 1954-1956» (Αθήνα, 2001).

Υπήρξε επίσης, ο συντονιστής των τυπογραφικών εργασιών της έκδοσης «Κωνσταντίνος Καραμανλής: Αρχείο, γεγονότα και κείμενα» (Αθήνα, 1992-1997) και συντάκτης τριών τόμων της. Έχει τιμηθεί με το Α’ Βραβείο «Μνήμη Ελευθερίου Βενιζέλου» από την Βουλή των Ελλήνων (1994), Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (2005) και το Edmund Keeley Book Prize της Modern Greek Studies Association (2007). Διευθύνει τη σειρά Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία των Εκδόσεων Πατάκη.

 

Τι είναι το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής»

 

Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» είναι επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1998. Αποστολή του είναι η μελέτη πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων και η διατύπωση προτάσεων πολιτικής με γνώμονα την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και την ισόρροπη ανάπτυξη κράτους, αγορών και κοινωνίας, τη χρηστή διακυβέρνηση και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το έργο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας περιλαμβάνει ερευνητικά προγράμματα, εκδόσεις, εκδηλώσεις, εκπαίδευση και επιμόρφωση για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: κράτος και κοινωνία, οικονομία και ανάπτυξη, εκπαίδευση, επιστήμη και πολιτισμός, διεθνής πολιτική και ασφάλεια, πολιτική και ιδεολογία.

Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας στοχεύει μέσω της αριστείας στην ποιοτική βελτίωση του πολιτικού διαλόγου σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό:

-Προσφέρει ένα ανοικτό βήμα δημόσιου και πολιτικού διαλόγου

-Προάγει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών

-Συνδέει την επιστήμη, την αγορά και την κοινωνία των πολιτών με την πολιτική

-Καταγράφει και αναλύει κριτικά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα, στην Ε.Ε. και στον κόσμο

-Παράγει συστηματικές έρευνες με τη συμμετοχή καταξιωμένων πανεπιστημιακών και ερευνητών

-Συμβάλλει στη διαμόρφωση πολιτικής με βάση τεκμηριωμένες αναλύσεις και προτάσεις

-Ενημερώνει, εκπαιδεύει και επιμορφώνει νέους επιστήμονες, επαγγελματίες, δημοσιογράφους και πολιτικά στελέχη στη διαμόρφωση πολιτικής

-Συνεργάζεται διμερώς και πολυμερώς με ελληνικούς και διεθνείς ερευνητικούς, επιστημονικούς και πολιτικούς φορείς