«ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΛΙΝΑΡΑ ΤΗΣ ΧΑΛΔΙΑΣ»

Το πρόσφατο βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου με τίτλο: «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΛΙΝΑΡΑ ΤΗΣ ΧΑΛΔΙΑΣ», το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη του σωτηρίου έτους 2020, ήταν καλοτάξιδο, και βρήκε μεγάλη απήχηση στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Ιδιαίτερα συγκλονιστικό στις ιστορικές του περιγραφές, άγγιξε τις καρδιές όχι μόνο των ποντίων προσφύγων, αλλά όλων των Ελλήνων. Αποτελεί πνευματική τροφή ψυχικού καταρτισμού και ενδυνάμωσης των συναισθηματικών δεσμών με τις αλησμόνητες πατρίδες της ποντιακής γης.

Ενδεικτικό της ξεχωριστής αυτής προσφοράς του βιβλίου του Σεβασμιωτάτου κ. Παύλου παραμένει η συγκινητική από μέσης καρδίας ιδιόχειρη επιστολή στην ποντιακή διάλεκτο του κ. Θεοδώρου Ευστ. Τσελεπίδη από την Αγροσυκιά Ν. Πέλλας (16/12/2020) με καταγωγή από την μαρτυρική Χάρσερα του Πόντου.

Το βιβλίο διατίθεται από το βιβλιοπωλείο της Ι. Μητροπόλεως «ΖΥΓΑΚΤΗΣ». Τηλέφωνο: 2521303736.

Η ιδιόχειρη επιστολή του Θ. Τσελεπίδη στην ποντιακή διάλεκτο

Δέσποτα μ’

Επέρα το βιβλίο σ᾿ που έγραψες κ᾿ έστειλες.

Ιστορία της ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά της Χαλδίας.

Δεβάζ᾿ ατο με αγάπην και χαράν. Τρανόν ευλοΐαν για εμάς που τα ρίζας εμουν είναι ση Χάρσεραν. Χαίρουμαι που έχω το βιβλίο σ’, έμορφο και καλογραμμένο για την ιστορίαν τη μοναστηρί.

Εν’ ιερόν κειμήλιον, και πιστεύω τα παιδία μ᾿, τ᾿ εγγόνα μ’ θά δεβάζ᾿νε ατο, για να μαθάν᾿νε την ιστορίαν τη γενεάς εμουν.

Ευχαριστώ σε πολλά, τιμάς τον πόντον.

Με αγάπην και σέβας φιλώ το χέρι σ᾿.

(υπογραφή ιδιόχειρος)

Θεόδωρος Ευστ. Τσελεπίδης

Αγροσυκιά Πέλλας 16-12-2020