ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΔΙΑΛΥΝΕΙ ΠΛΗΡΩΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  • Ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια – Γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει φέτος, πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω Covid-19
  •  Ομάδα Έργου της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. προχώρησε σε έκθεση διερεύνησης της κατάστασης

 

Παθογένειες δεκαετιών, έλλειψη βούλησης και προβλήματα που σωρεύονται με την πάροδο των χρόνων, αλλά κρύβονται κάτω από το χαλί, φαίνεται πως έχουν καταστήσει το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού ως ένα γίγαντα με πήλινα πόδια… Μια περιοχή που θα μπορούσε να λειτουργεί ως «ατμομηχανή» της τουριστικής ανάπτυξης της Δράμας, στα πρότυπα άλλων περιοχών της χώρας, αλλά και του εξωτερικού, παρακμάζει, μετατρέποντας σε εφιάλτες τα όνειρα όλων όσοι αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον χειμερινό τουρισμό και να επενδύσουν σε αυτόν.

Στα 15 χρόνια ζωής της εφημερίδας «Εργασία… συν», έχουν υπάρξει κατά καιρούς στο παρελθόν πλήθος δημοσιευμάτων για το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού και τη μη εύρυθμη λειτουργία του. Αναδείχτηκαν προβλήματα, μέσα από ρεπορτάζ και σχόλια, χωρίς όμως να έχει υπάρξει ποτέ, πέρα από την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο, πρόθεση για να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να δοθεί μια συνολική λύση.

Η Δραμινή κοινωνία και μέρος του επιχειρηματικού κόσμου επένδυσαν πολλά όλο αυτό το διάστημα και περίμεναν πως θα αποσβέσουν μέσα από τον χειμερινό τουρισμό όλη αυτή την προσπάθεια και έτσι θα υλοποιηθούν τα όνειρά τους για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης τόσο των ίδιων των επενδυτών αλλά και των οικογενειών τους… Μάταια…

Η αλήθεια είναι πικρή πολλές φορές και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις αυλοκόλακες και αποτυχημένοι πολιτικά που ευνοήθηκαν από περιστασιακές συγκυρίες προσπαθούν να φορτώσουν σε άλλους την ευθύνη που σε ένα βαθμό και οι ίδιοι έχουν.

Και έχουν ευθύνη όχι απαραίτητα γιατί οι ίδιοι μεθόδευσαν καταστάσεις και γεγονότα, αλλά όταν αυτά ήρθαν στην επιφάνεια δεν έκαναν τίποτα απολύτως για να τα αποτρέψουν και το κυριότερο συμμετείχαν σε συλλογικά όργανα ψηφίζοντας θετικά, προφανώς επειδή ως συνήθως δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν ή να εξειδικεύσουν τα κακώς κείμενα που έλεγαν άλλοι συνάδελφοί τους και υπήρχαν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Η μη λειτουργία του Χ.Κ. Φαλακρού για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, λόγω της πανδημίας Covid-19, είναι εύλογη και προφανής. Όμως ακόμη κι αν ο κορωνοϊός αποτελούσε παρελθόν, πολύ δύσκολα το Χιονοδρομικό θα έμπαινε σε λειτουργία.

Πλέον μόνο με την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αλλά και κάθε αρμόδιου ελεγκτικού μηχανισμού, μπορεί να ξεδιαλύνει η κατάσταση, να διορθωθούν όσα κακώς κείμενα υπάρχουν και να ξεκινήσει η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου σε νέες, στέρεες βάσεις, με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα. Άλλωστε, μόνο με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, μέσω της Εισαγγελίας Δράμας, μπορούν να αναδειχθούν οι όποιοι υπαίτιοι, αν υπάρχουν, και να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, έτσι ώστε να μην πλανώνται σκιές, ψίθυροι ή ακόμη και κραυγές για το Χ.Κ. Φαλακρού.

Σε αυτή τη λογική, της πλήρους διερεύνησης, κινήθηκε άλλωστε ήδη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συγκεκριμένα, στις 24 Αυγούστου 2020, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κα Ζωή Κοσμίδου, με απόφασή της, προχώρησε στη σύσταση Ομάδας Έργου με σκοπό τη διερεύνηση και αποτύπωση σε λεπτομερή έκθεση της υφιστάμενης κατάστασης των σχετικών υποδομών που βρίσκονται στις θέσεις “Άγιο Πνεύμα” και “Πευκώνας” του Φαλακρού όρους Ν. Δράμας, σε εκτάσεις συνολικού εμβαδού 8.000 και 3.000 τ.μ. αντίστοιχα, όπου η Γ.Γ.Α. εγκατέστησε για αόριστο χρόνο τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Δράμας, υπό συγκεκριμένους όρους οι οποίοι καταγράφονται στην με αριθμ. 29465/08-03-2000 απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού». Πρόκειται για δημόσια απόφαση, αναρτημένη στο πρόγραμμα «Διαύγεια», από όπου και αντλήθηκαν αρκετά στοιχεία για το παρόν ρεπορτάζ.

Στην απόφαση της κυρίας Κοσμίδου αναφέρεται ακόμη πως «στο έργο της Ομάδας Έργου συμπεριλαμβάνονται ιδιαίτερα:

-η διερεύνηση της τήρησης των όρων εγκατάστασης του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας στις ανωτέρω εκτάσεις μεταξύ των οποίων είναι και η δέσμευση από τον σύλλογο της άσκησης μόνον αθλητικών δραστηριοτήτων που προβλέπονται από το καταστατικό του,

-η εξέταση των λοιπών ζητημάτων που τίθενται στα ανωτέρω σχετικά έγγραφα, όπως τα διαλαμβανόμενα στο με αριθ. 961/16-03-2020 έγγραφο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Δράμας προς τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας και του διορθωτικού αυτού με αριθ. 964/29-06-2020 του ιδίου Συλλόγου».

Την ομάδα έργου, η οποία έκανε τη δική της έρευνα, αποτελούσαν τρεις υπηρεσιακοί παράγοντες (ΠΕ Πολιτικός Μηχανικός, ΤΕ Μηχανικός και ΔΕ Πληροφορικής).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ομάδα ελέγχου αρχικά ασχολήθηκε με τους όρους εγκατάστασης στο Χ.Κ. Φαλακρού. Όπως είναι γνωστό, η δασική έκταση «Πευκώνας» 3.000 τ.μ. καθώς και η δασική έκταση «Άγιο Πνεύμα» 8.000 τ.μ. παραχωρήθηκαν από την Διεύθυνση Δασών στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.). Η παραχώρηση αυτή είναι κατά κυριότητα και η παραχώρηση διαρκεί όσο υφίσταται ο σκοπός της ο οποίος αν πάψει να υφίσταται, το παραχωρητήριο ανακαλείται και η έκταση περιέρχεται και πάλι στο Δασαρχείο Δράμας. Στις συγκεκριμένες εκτάσεις έχει εγκατασταθεί ο Ορειβατικός Σύλλογος Δράμας (Ε.Ο.Σ. Δράμας), με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για αόριστο χρόνο και για την άσκηση μόνο των αθλητικών δραστηριοτήτων που προβλέπονται από το καταστατικό του συγκεκριμένου αθλητικού σωματείου.

Η Ομάδα Έργου, όπως αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης, προχώρησε στην αποτύπωση των κτισμάτων που υπάρχουν στις προαναφερθείσες εκτάσεις, ενώ παράλληλα διερεύνησε και την τήρηση των όρων εγκατάστασης.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, στην έκταση «Πευκώνας», ενώ αρχικά υπήρχε κτίσμα, στη συνέχεια φέρεται αυτό να γκρεμίστηκε και να εμφανίζεται άλλο 20 μ. μακρύτερα. Το κτήριο φέρεται να μη διαθέτει οικοδομική άδεια. Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα φέρεται να καταλήγει η Ομάδα Έργου στην έκθεσή της. Παράλληλα, ενώ πρέπει να υπάρχει νομιμοποίηση του κτηρίου με Κοινή Υπουργική Απόφαση, εντούτοις αυτή φέρεται να μην έχει εντοπιστεί από την Ομάδα Έργου. Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Δασαρχείο Δράμας δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ανάκληση χρήσης της έκτασης, καθώς δεν προκύπτει χρήση για άλλους σκοπούς πέραν της παραχώρησης. Πάντως, τίθενται αμφιβολίες σχετικά με τη διάθεση του Δασαρχείου Δράμας να συνεργαστεί με την Ομάδα Έργου, για την παραχώρηση εγγράφων σε αυτήν. Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα φέρεται να έχουν καταλήξει οι δημόσιοι λειτουργοί που ανέλαβαν τη σύνταξη της έκθεσης.

Επίσης, αυτοψία της Ομάδας Έργου φέρεται να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατασκευή δεν παρουσιάζει πρόοδο στις εργασίες της και λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή, προκύπτουν βλάβες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίφραξη του κτηρίου δεν έχει συντηρηθεί και για αυτό από σημεία που δεν αυτή δεν υπάρχει, βρίσκουν πρόσβαση στον προαύλιο χώρο επισκέπτες και ζώα.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη θέση «Άγιο Πνεύμα», όσον αφορά το κτίσμα και την τήρηση των όρων εγκατάστασης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η Ομάδα Έργου φέρεται να αναφέρει την ύπαρξη 10 κτισμάτων, εκ των οποίων κάποια ανήκουν στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα. Το ισόγειο του κυρίως κτηρίου έχει ως χρήση εστιατόριο-ταβέρνα, μαγειρείο, αποθήκη, Η/Μ εγκαταστάσεις, ο 1ος όροφος είναι δωμάτια, αποθήκη, τουαλέτες, καφέ αναψυκτήριο, ενώ στον 2ο όροφο υπάρχουν δωμάτια και δεξαμενή νερού. Σε ένα άλλο κτήριο υπάρχει εξοπλισμός σκι (μπότες, πέδιλα, μπαστούνια κλπ.) και η χρήση του είναι η στέγαση ατομικής επιχείρησης, σύμφωνα με ιδιωτικό συμφωνητικό. Υπάρχει και άλλο οίκημα, το οποίο φέρεται να στεγάζει ιδιωτική επιχείρηση, καθώς υπάρχουν σε αυτό πινακίδες.

Όσον αφορά τη νομιμότητα των κτηρίων στη συγκεκριμένη περιοχή, η οικοδομική άδεια, από το 2011, φέρεται να περιλαμβάνει μόνο 3 από τα κτίσματα, ενώ μάλιστα δεν φέρεται να υπάρχει πλήρης ταύτιση του περιγράμματος του κεντρικού κτηριακού συγκροτήματος, με 3 κτίσματα, με την υπάρχουσα κατάσταση. Πάντως, εντύπωση προκαλούν οι οι πληροφορίες όσων γνωρίζουν την υπόθεση ότι σε οικοδομική άδεια της Πολεοδομίας για ανέγερση κτηρίου στη συγκεκριμένη θέση υπάρχει μόνο ένα φύλλο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ομάδα Έργου δεν έλεγξε τη νομιμότητα των οικοδομικών αδειών, καθώς δεν είναι η ίδια αρμόδια. Εντωμεταξύ, και σε αυτή την περίπτωση δεν φαίνεται να έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία θα πιστοποιεί τη νομιμοποίηση του κτίσματος.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα τουριστικά καταλύματα πρέπει να διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, το οποίο ειδικό σήμα είναι η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του τουριστικού καταλύματος. Στον ΕΟΣ Δράμας έχει χορηγηθεί Ειδικό Σήμα από το Υπουργείο Τουρισμού από τον Ιανουάριο του 2017, όπως έχει αναρτηθεί στο πρόγραμμα «Διαύγεια». Παράλληλα, έχει χορηγηθεί και βεβαίωση για τη λειτουργία επιχείρησης αναψυχής-εστίασης (αναρτημένη στο πρόγραμμα «Διαύγεια») με συγκεκριμένους όρους χωρητικότητας, όμως η Ομάδα Έργου φέρεται να έχει προχωρήσει στη διαπίστωση ότι στην προέκταση του ισογείου στεγάζεται η ατομική επιχείρηση, οπότε η Βεβαίωση Συνδρομής Νόμιμων Προϋποθέσεων Λειτουργίας, δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην υπάρχουσα κατάσταση.

Ακόμη, η έκθεση της Ομάδας Έργου φέρεται να αναφέρεται στην κείμενη νομοθεσία όσον αφορά τη λειτουργία αθλητικών σωματείων, κάνοντας λόγο για ρητή απαγόρευση συστέγασης αθλητικού σωματείου και εμπορικής επιχείρησης, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην ανάκληση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης. Παράλληλα, φέρεται να έχει εντοπιστεί και ότι ο Ορειβατικός Σύλλογος Δράμας έχει υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης επαγγελματικής στέγης με επιχειρηματία. Μάλιστα, το συμφωνητικό φέρεται να μην έχει υπογραφεί από τον Πρόεδρο ή τον Γενικό Γραμματέα, αλλά από άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και παραμένει άγνωστο αν υπάρχει σχετική εξουσιοδότηση. Πάντως, ανεξάρτητα από τη διαδικασία, η οποία αποτελεί εσωτερικό θέμα του συλλόγου, στη θέση «Άγιο Πνεύμα» δραστηριοποιούνται δύο εμπορικές επιχειρήσεις.

Επίσης, η νομοθεσία απαγορεύει ρητά πλησίον των καταφυγίων την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων, παρά μόνο πινακίδων πληροφόρησης, οι οποίες εγκρίνονται από αρμόδια επιτροπή ή από κατά τόπους Δασαρχεία. Φέρεται να έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη διαφημιστικών πινακίδων εμπορικών επιχειρήσεων, παραμένοντας άγνωστο αν υπάρχουν οι σχετικές εγκρίσεις.

Τα προαναφερθέντα στοιχεία, εφόσον επιβεβαιωθούν από την έρευνα εισαγγελικών ή άλλων αρμόδιων αρχών, προκύπτουν μετά από μια διετή και πλέον προσπάθεια από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο για να βρεθεί και να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση στο Χ.Κ. Φαλακρού. Τα όσα έχουν γίνει για την εύρυθμη λειτουργία του Χιονοδρομικού, υπό συνθήκες νομιμότητας, αποτυπώνονται πλήρως στη σχετική ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, η οποία δημοσιεύεται στην επόμενη σελίδα.

Όπως και να έχει πάντως η κατάσταση, ανεξάρτητα αν επιβεβαιωθούν όλα ή μερικώς από όσα φέρονται να αναφέρονται στην έκθεση της Ομάδας Έργου που σύστησε η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας, το Χ.Κ. Φαλακρού δεν μπορεί να λειτουργήσει αφενός για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας λόγω Covid-19 και αφετέρου για λόγους που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

Η παρέμβαση ελεγκτικών μηχανισμών θεωρείται απαραίτητη και επιβεβλημένη για να μην υπάρχουν σκιές στις όποιες διαδικασίες έχουν προηγηθεί. Ήρθε η ώρα να δοθεί συνολική λύση στην υπόθεση του Χ.Κ. Φαλακρού. Η Πολιτεία δεν μπορεί να παραμένει απαθής. Θα πρέπει να διερευνήσει την υπόθεση και να αποδώσει ευθύνες, αν υπάρχουν και όποιοι ευθύνονται για αυτές, συνεπικουρούμενη φυσικά από την Εισαγγελική αρχή και τους μηχανισμούς ελέγχου της Δικαιοσύνης.