Παράταση και τον Οκτώβριο για την επανένταξη των οφειλετών της εφορίας στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο OPEN.

Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει», ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως και αυτό το μήνα θα μπορούν όσοι επιθυμούν να ξαναμπούν σε αυτές τις ρυθμίσεις που έχασαν λόγω της πανδημίας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι  «διευκολύνουμε όσους δεν πρόλαβαν».

Η τρίτη ευκαιρία παρέχεται μόνο σε πληττόμενους από την πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, σε επιχειρηματίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν ή υπέστησαν σημαντική απώλεια τζίρου το 2020 καθώς και σε εργαζόμενους σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή το 2020.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρεται σε όσους βγήκαν από το καθεστώς της συγκεκριμένης ρύθμισης κατά την διάρκεια του χρονικού διαστήματος από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31η Ιουλίου 2021 και οι οποίοι μέχρι την Πέμπτη έπρεπε να έχουν πληρώσουν τις δόσεις Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Τρεις δόσεις για την επανένταξη

Πλέον όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών, αυτοί θα μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ωστόσο για την επανένταξή τους απαιτείται η καταβολή τριών δόσεων, αυτές του Αυγούστου του Σεπτεμβρίου και του τρέχοντος μήνα.

Παράλληλα για να υπαχθούν εκ νέου στη ρύθμιση θα πρέπει να είχαν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020, τις προ πανδημίας κορονοϊού μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης των «100 δόσεων» του ν. 4321/2015 ή της ρύθμισης των «120 δόσεων» του ν. 4611/2019 και οι οποίοι έχασαν τον Απρίλιο τη δεύτερη ευκαιρία να επανενταχθούν σε αυτήν.

«Μέσα Οκτωβρίου η υπουργική απόφαση για το επίδομα φυσικού αερίου»

Εν συνεχεία, ο κ. Σταϊκούρας γνωστοποίησε πως «μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει βγει η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών για το επίδομα του φυσικού αερίου»

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η συγκεκριμένη επιδότηση απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα και πως θα δοθεί με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια πέρα από το επίδομα θέρμανσης που όπως υπογράμμισε «θα είναι αυξημένο κατά 20% φέτος».

«Το 85% των ελληνικών νοικοκυριών θα επιδοτηθούν στην ενέργεια» τόνισε παράλληλα, ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχει πρόβλημα και απαιτείται αντιμετώπιση».

«Το κύμα αυξήσεων θα είναι παροδικό»

«Λάβαμε, λαμβάνουμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε ότι μέτρα χρειάζονται προκειμένου ο πολίτης να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ενεργειακή κρίση», δήλωσε εν συνεχεία εκτιμώντας πως το κύμα αυξήσεων θα είναι παροδικό.

«Οι εκτιμήσεις είναι πως το φαινόμενο θα είναι παροδικό και θα διαρκέσει κάποιους μήνες. Ισως στην ενέργεια και ειδικά στο φυσικό αέριο να κρατήσει και κάποιους αρκετούς μήνες το 2022. Αυτό οφείλεται όπως φαίνεται, στο γεγονός πως η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομικών είναι ταχύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Υπάρχει συνεπώς αυξημένη ζήτηση με μειωμένη προσφορά και ειδικά στο πεδίο της ενέργειας υπάρχει χαμηλή αποθεματοποιήση φυσικού αερίου στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως «η ελληνική κυβέρνηση βελτιώνει με μόνιμα μέτρα το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη μειώνοντας φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ελέγχοντας αυστηρά την αγορά και παίρνοντας μέτρα όπως η επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου».

Πηγή: imerisia.gr