Σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρονται τα εξής:

Πώς μπορεί να παραμένει στη θέση του ένας αποτυχημένος Υπουργός που επί υπουργίας του, το 2023 -πρώτο έτος εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π. που σχεδίασε η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει- οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν λάβει τα λιγότερα χρήματα από τότε που άρχισε η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας;

Εμφανίζεται ως ο «εξυγιαντής» του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση τον οργανισμό, για πρώτη φορά, λόγω σοβαρών παρατυπιών στη λειτουργία, τη στελέχωση, την ποιότητα και νομιμότητα των πληρωμών, την τήρηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και τον σαφή διαχωρισμό των λειτουργιών μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οργανισμού Πληρωμών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ύψους 283 εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα για κακοδιαχείριση αγροτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις χρονικές περιόδους 2020-2022. Ακολούθησε μια νέα έκθεση τον Απρίλιο 2024, η οποία θέτει τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό 12μηνη επιτήρηση λόγω σοβαρών παρατυπιών στη λειτουργία και στελέχωση του οργανισμού, καθώς και στην ποιότητα και νομιμότητα των πληρωμών.

Το 2023, το πρώτο έτος εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ που σχεδίασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χαρακτηρίστηκε ως το χειρότερο έτος πληρωμών για τους Έλληνες αγρότες. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με τις «πετσοκομμένες» πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας, επιβεβαιώνοντας την ανικανότητα της κυβέρνησης να διανείμει δίκαια και με διαφάνεια τις ενισχύσεις. Η επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από την Ε.Ε. καθιστά την Ελλάδα την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με οργανισμό αγροτικών ενισχύσεων υπό εποπτεία, με τους αγρότες να είναι οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της κατάστασης.

Ο κ. Αυγενάκης έρχεται για να στηρίξει την Κυβέρνηση του ενόψει των ευρωεκλογών στην Περιφέρεια μας, για να πει τι; Να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο και να καλύψει την αποτυχία τους και στα αγροτικά ζητήματα; Καιρός να δοθεί ένα γερό μάθημα στην κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη και των «αρίστων» Υπουργών του. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φέρει την αναγέννηση στην αγροτική Ελλάδα! Είναι η ώρα οι αγρότες μας αλλά και όλοι η κοινωνία να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ στις 9 Ιουνίου και να τους δώσουν την απάντηση που τους πρέπει.

Για την Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δράμας

Η Γραμματέα της Ν.Ε.

Π. Κωνσταντινίδου