ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ

 

 

Ανακοίνωση με την οποία ζητά από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. «να παρουσιάσει άμεσα πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας με επίκεντρο την ενεργειακή φτώχεια» εξέδωσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σωκράτης Φάμελλος. Στην ανακοίνωσή του κάνει αναφορά στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και στις αλλαγές που πέτυχε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «το “Εξοικονομώ” έχει αναμορφωθεί πλήρως, λειτουργεί πλέον βάσει των κανόνων ίσης μεταχείρισης, σε συμφωνία µε το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο, µε την ηλεκτρονική υποβολή και αξιολόγηση των αιτήσεων. Έγιναν ακόμη, ριζικές αλλαγές στους κανόνες επιλεξιμότητας, με επίκεντρο τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος και την ενεργειακή αποτελεσματικότητα των εργασιών». Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος υπογραμμίζει πως «σε λιγότερο από δύο χρόνια, στο πλαίσιο του “Εξοικονομώ – ΙΙ”, υλοποιούνται συνολικά, έργα που ξεπερνούν το 1 δισ. Ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «η υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας αποτελεί κεντρικό άξονα του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στρατηγική της κλιματικής ουδετερότητας και την τήρηση της Συμφωνίας των Παρισίων. Εδώ θα πρέπει να προστεθούν φυσικά και οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα Δημόσια κτίρια, για τις οποίες δεν έχει κάνει ακόμη ξεκάθαρες τις προθέσεις του ο κύριος Χατζηδάκης». Ο κ. Φάμελλος ζητά από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. «να παρουσιάσει άμεσα τα βασικά χαρακτηριστικά της επόμενης ημέρας, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της χρηματοδότησης, ώστε να φτάσουμε στον φιλόδοξο στόχο των 40.000 ετήσιων παρεμβάσεων, τηρώντας παράλληλα το στρατηγικό στόχο της καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας». Επίσης ζητά από τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη «να ακολουθήσει το δικό μας παράδειγμα και να ανοίξει άμεσα νέο, τρίτο κύκλο του ίδιου προγράμματος, με επαρκή χρηματοδότηση, πολύ πριν την ολοκλήρωσή του το 2021. Ζητάμε ακόμη, να μην καθυστερήσει το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για την ενεργειακή εξοικονόμηση δημοσίων κτηρίων παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019. Ανάμεσα στα έργα που περιλαμβάνονταν στο σχετικό πίνακα, που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο, ήταν και αυτό για την Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα. Συγκεκριμένα, ο τίτλος του έργου ήταν «Αποκατάσταση της Δημοτικής Καπναποθήκης στην οδό Περδίκκα 10 στη Δράμα και επαναχρησιμοποίησή της ως τμήμα σπουδών κινηματογράφου και οπτικοακουστικών μέσων και κέντρο έρευνας και κινηματογράφου του ΕΑΠ», με βαθμό ωριμότητας 1 και συνολικό προϋπολογισμό 14,9 εκ. ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός των 33 έργων του προγράμματος «ΗΛΕΚΤΡΑ» ήταν 101.158.700 ευρώ.