Καθαρά Δευτέρα σήμερα (15/3) και το βασικό έθιμο της ημέρας σχετίζεται με το πέταγμα του χαρταετού. Η ουσιώδης διαφορά, βέβαια, σε σχέση με άλλες χρονιές είναι ότι φέτος, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού, βρίσκονται σε ισχύ περιοριστικά μέτρα. Πόσο όμως αυτά επηρεάζουν όσους έχουν την επιθυμία, καιρού επιτρέποντος, να πετάξουν τον χαρταετό τους; Μπορούμε να μεταβούμε στον Κορύλοβο, έναν τόπο που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας στην πόλη της Δράμας;

Σύμφωνα με τα μέτρα, το πέταγμα του χαρταετού δεν απαγορεύεται ρητά. Αρκεί φυσικά να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις και να μην παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού. Όμως, για μετάβαση σε έναν ανοιχτό χώρο για το πέταγμα του χαρταετού, π.χ. στον Κορύλοβο, η μετακίνηση μπορεί να γίνει μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο. Όπως είναι γνωστό το sms με κωδικό 6, για σωματική άσκηση, πλέον επιτρέπεται χωρίς τη χρήση οχήματος. Οπότε όσοι επιθυμούν να μετακινηθούν για το πέταγμα χαρταετού θα πρέπει να το κάνουν χωρίς αυτοκίνητο.

Περιορισμός απόστασης για τη μετακίνηση με κωδικό 6, χωρίς χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων, δεν υφίσταται. Η μοναδική που έχει εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η απαγόρευση μετακίνησης εκτός Νομού. Οι περιορισμοί εντός των ορίων του Δήμου ή σε απόσταση 2 χλμ. από τον τόπο κατοικίας αφορούν μόνο τις περιπτώσεις μετακίνησης με κωδικό 2 ή 3 (για καταστήματα που συνεχίζουν τη λειτουργία τους και για τράπεζες / δημόσιες υπηρεσίες αντίστοιχα).

Η χθεσινή πρόβα τζενεράλε

Κατά το χθεσινό απόγευμα, στον περιφερειακό στις πρόποδες του Κορυλόβου, υπήρξαν μερκοί πολίτες, με τα παιδιά τους, που πετούσαν τους χαρταετούς τους.

Επίσης, και στις δύο πλευρές του περιφερειακού υπήρχε αστυνομική δύναμη, η οποία ασχολήθηκε όχι με τους πεζούς, αλλά με τα οχήματα, εξετάζοντας τους λόγους μετακίνησης των οδηγών τους. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι περιπτώσεις που οχήματα, μετά τον έλεγχο, δεν τους επιτράπηκε να συνεχίσουν την πορεία τους, με τους οδηγούς να κάνουν αναστροφή και να επιστρέφουν πίσω.

Προσοχή στα καλώδια!

Βέβαια, πέραν όλων των άλλων, το πέταγμα του χαρταετού θα πρέπει να συνδυάζεται και με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας, μακριά από καλώδια. Για αυτό καλό θα ήταν εντός του στενού αστικού ιστού, το πέταγμα του χαρταετού να αποφευχθεί…