Σε ανακοίνωση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου αναφέρονται τα εξής:
Στη γεωμετρία, το τρίγωνο είναι ένα από τα βασικά σχήματα. Ορίζεται ως μια κλειστή τεθλασμένη γραμμή τριών σημείων. Στον πολιτισμό το τρίγωνο αντανακλά τη διάθεση των ανθρώπων να συνευρεθούν. Να δημιουργήσουν. Να αλληλοεπιδράσουν.
Στο Καλαμπάκι Δράμας δημιουργούμε το κοινό σημείο επαφής, αυτό που μας ενώνει. Στο Καλαμπάκι, μικρό επαρχιακό τόπο αλλά μεγάλο σε αλληλεπίδραση, ενώνουμε τις γραμμές του πολιτισμού χωρίς να μας απασχολούν οι «γωνίες». Τοποθετούμε στο κέντρο τον πολιτισμό και σας προσκαλούμε να συμμετέχετε σε ένα πρωτότυπο εγχείρημα: να ανακαλύψουμε αυτά που μας ενώνουν μέσα από την γαστρονομία.
Μαζί μας άνθρωποι του πολιτισμού. Χωρίς σύνορα. Χωρίς διαχωρισμούς. Με μια μόνο προσδοκία: να ενώσουμε, να δημιουργήσουμε, να μοιραστούμε πολιτισμό. Να δώσουμε το στίγμα, αυτό που μας ενώνει. Μέσα από γεύσεις, μέσα από την ανθρώπινη επαφή, μέσα από τον πολιτισμό. Μέσα από την αγάπη και το μεράκι που φέρνει τους ανθρώπους κοντά, τα παιδιά μας στην μεγάλη Ευρωπαϊκή γειτονιά, το μέλλον των τόπων μας στον κοινό παρονομαστή, αυτόν που δημιουργεί την προοπτική και τι κοινό μας μέλλον.
Στο Καλαμπάκι δημιουργούμε «ό,τι μας ενώνει».
Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου σας προσκαλούμε να συμμετέχετε σε μια μοναδική και πρωτότυπη συνάντηση πολιτισμού. Μια συνάντηση γεύσης «μεσογειακή», από την «Αδριατική ως το Αιγαίο». Ενώνουμε δυο πέλαγα στον καταπράσινο τόπο μας. Ενώνουμε πολιτισμούς και κουλτούρες που δεν θα μπορούσαν να συνευρεθούν παρά μόνο μέσα από δράσεις πολιτισμού. Φιλοξενούμε το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κέντρο (Centro Rurale Europeo) από το Ριέτι, Ρώμη, Ιταλία και τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο Σύρου σε μια μοναδική συνάντηση με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ηλιοδώρα» και το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Δράμας. Σε μια συνάντηση με την κοινότητα για τις κοινότητες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ 25 & 26 ΜΑΙΟΥ 2024
Κεντρική πλατεία Καλαμπακίου, 8.30 Μ.Μ.
Σάββατο 25 Μαΐου: Η «γλώσσα» των γεύσεων ενώνει διαφορετικές κουλτούρες και ανθρώπους που συνευρίσκονται και από κοινού δημιουργούν και αλληλοεπιδρούν. Ανακαλύπτουμε ότι μας ενώνει μέσα από τα αρώματα των μπαχαρικών και τις υφές των ζυμαρικών. Η ελληνική πίτα «συνομιλεί» με την ιταλική πίτσα, τα σπαγγέτι από το Ριέτι «συναντούν» το κους κους από το Καλαμπάκι. Η μοτσαρέλα «ανταμώνει» με το ξινότυρο και την μυζήθρα από τη Σύρο.
Το Centro Rurale Europeo από το Ριέτι ετοιμάζει και προσφέρει pasta alla sabinese και ο Λαογραφικός χορευτικός όμιλος Σύρου “Η σοφία της παράδοσης” ετοιμάζει και προσφέρει ορεκτικά ή συνοδευτικά σε τσίπουρο και ούζο: την γνωστή και πεντανόστιμη μαϊντανοσαλάτα από συριανό μαϊντανό και τηνΚαπαροσαλατα από συριανή κάπαρη και ντόπιο λάδι. Τα παραδοσιακά Συριανά φαγητά: Τιριτιτίμ: ομελέτα με συριανά κολοκυθάκια με μυρωδικά, ντόπιο τριμμένο τυρί και φρέσκα αυγά. Χοιρινά κεφτεδάκια φτιαγμένα από την πάστα του συριανού λουκάνικου με την ιδιαίτερη γεύση του μάραθου. Τα Συριανά ΠΟΠ τυριά από τα δύο τυροκομεία του νησιού «ΤΥΡΟΣΥΡΑ» και «ΖΩΖΕΦΙΝΟΣ». Κοπανιστή ιδιαίτερο και πικάντικο τυρί με αλειφώδη υφή που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα. «Σαν Μιχάλη» κίτρινο σκληρό τυρί από αγελαδινό γάλα με πικάντικη και μοναδική γεύση. «Φραγκοσυριανή» τυρί από αγελαδινό και ελάχιστο αιγοπρόβειο γάλα με ιδιαίτερη γεύση.
Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Ηλιοδώρα» παρουσιάζει το κους κους Καλαμπακίου. Οι γεύσεις συναντούν τις νότες με μουσική παρέλαση από Μπάντα Δρόμου και μικρές εκπλήξεις …
Κυριακή 26 Μαΐου: Το μεσημέρι στις 12 στον χώρο του Συλλόγου: Workshop, φτιάχνουμε την παραδοσιακή ζύμη και δοκιμάζουμε την ιταλική αυθεντική πίτσα που θα μας παρουσιάσει η ομάδα από το Rieti, Italy, καθώς και τα ζυμαρικά pizzicotti. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
Το βράδυ 8.30 στην κεντρική πλατεία: Άρωμα ρόδου, γεύσεις γλυκιές. Οι συμμετέχοντες θα ετοιμάσουν και θα παρουσιάσουν γλυκά του τόπου τους. Οι σεφ και μαθητές του ΔΙΕΚ Δράμας θα «γλυκάνουν» τους παρευρισκόμενους. Παρουσίαση του Συριανού λουκουμιού που αποτελεί εγγεγραμμένο στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της χαλβαδόπιτας Σύρου. Τα Συριανά γλυκίσματα: λουκούμι, το εκλεκτό συριανό λουκούμι πολυτελείας με γεύση μοναδική λόγω του υφάλμυρου νερού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Μπισκοτολούκουμο μπισκότα πτι μπερ γεμιστά με λουκούμι. Λουκούμι σε φύλλο κρούστας και ζάχαρη άχνη. Παστελαριές: αποξηραμένα σύκα με αμύγδαλα, σουσάμι και κανέλα, ψημένα για λίγο στο φούρνο. Τυρόπιτα γλυκιά: πασχαλινό γλύκισμα από πετρωμένο αιγοπρόβειο τυρί, μυζήθρα, ζάχαρη και αυγά.
Το μουσικό σχήμα εθελοντών του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου με μαέστρο τον δάσκαλο μουσικής του Συλλόγου μας Αναστάσιο Ευδοκίου, και συντελεστές: στα πλήκτρα την αγαπημένη μας Αναστασία Βαφειάδου, στο ακορντεόν την Γαρυφαλλιά Τρακαντζάκη και φωνές μελωδικές από τους Ευαγγελίας Τουκματσή και Άρη Κλωναρίδη θα πλαισιώσει την εκδήλωση με «γλυκιές» μελωδίες.
Τα μέλη του Δ.Σ. και της Ε.Ε. του Μ.Π.Α.Σ.Κ. , καθώς και όποιος επιθυμεί, «διαγωνίζονται» άτυπα για το καλύτερο γλυκό με θέμα «γλυκό του κουταλιού».
Σας περιμένουμε! Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου.
Παρουσίαση συντελεστών:
Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κέντρο (Centro Rurale Europeo):
Το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κέντρο ιδρύθηκε το 1988 με την αυθόρμητη πρωτοβουλία μιας ομάδας από την επαρχία του Ριέτι, προτείνοντας και υποβοηθώντας συνεταιριστικές μορφές που στοχεύουν στην ενίσχυση των ανθρώπινων και περιβαλλοντικών πόρων σε μειονεκτικές περιοχές.
Η ομάδα μας, η οποία παρουσιάζεται ως ένας τοπικός μη κερδοσκοπικός σύλλογος, του οποίου οι υποστηρικτές οργανώνονται σε εθελοντική βάση, έχει ως κύριο στόχο της να επιτύχει, μέσω ενός συγκεκριμένου εκπαιδευτικού έργου, την ανεξαρτησία και το πνεύμα πρωτοβουλίας χρήσιμο για την ανάπτυξη μιας αγροτικής και ευρωπαϊκής κοινότητας νέων που αναζητά τα καταλληλότερα μέσα για καλύτερη ποιότητα ζωής, βοηθώντας στην προετοιμασία των νέων για τη μετάβαση στην ενήλικη ζωή.
Ένας επιπλέον στόχος είναι η αξιοποίηση και προστασία της ιστορικής, καλλιτεχνικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς, μέσω της έναρξης μικροπραγματοποιήσεων, δραστηριοτήτων ενημέρωσης, προγραμμάτων κινητικότητας, αξιοποίησης καινοτόμων μεθοδολογιών για τη συμμετοχή και τον πρωταγωνισμό των νέων της κοινότητάς μας σε συνέργεια με άλλες ομάδες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι πρωτοβουλίες αυτές πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρεμβάσεων έργων, στο οποίο συμμετέχουν επίσης τοπικές διοικήσεις και αναγνωρισμένοι φορείς (αθλητισμός, αναψυχή, περιβαλλοντικοί, μουσικοί σύλλογοι κ.λπ.).
Επί του παρόντος ο σύλλογος C.R.E – Το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Κέντρο έχει ενεργοποιήσει ένα γραφείο πληροφοριών το οποίο διαχειρίζονται νέοι, με στόχο να τους ενθαρρύνει, ιδιαίτερα τους μειονεκτούντες, να πραγματοποιούν καινοτόμες δραστηριότητες, ανταλλαγή εμπειριών, δυνατότητα κινητικότητας και υπηρεσία απασχόλησης ελεύθερου χρόνου.
Λαογραφικός χορευτικός όμιλος Σύρου “Η σοφία της παράδοσης” :
Η Σύρος εκτός από την αρχοντιά της, τα επιβλητικά της κτήρια και την ιδιαίτερη Ερμούπολη, έχει και μια πλούσια γαστρονομική κληρονομιά. Διαθέτει ένα κράμα γεύσεων από τη Χίο και τη Μικρά Ασία και τα παραδοσιακά πιάτα των ντόπιων. Ξεχωρίζουν με τα φρέσκα θαλασσινά τους, τα ντόπια γαλακτοκομικά προϊόντα, και τα παραδοσιακά γλυκά. Βέβαια, η Σύρος έχει ταυτιστεί με το συριανό λουκούμι και τις περιβόητες χαλβαδόπιτες. O Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης» ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 με έδρα την Ποσειδωνία της Σύρου από δραστήριους ανθρώπους με αγάπη για την παράδοση, που οραματίστηκαν τη δημιουργία ενός συλλόγου που θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα συνδέει πολιτιστικά το παρελθόν με το παρόν και θα γίνει οδηγός για τη νέα γενιά κάνοντάς τη να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και σεβασμό στην παράδοση, τις αξίες και τα ιδανικά του πολιτισμού μας. Στους σκοπούς του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η διατήρηση των παραδόσεων και των εθίμων του τόπου μας, η διαφύλαξη και διάδοση των παραδοσιακών μας χορών, η διατήρηση και μετάδοση στις επόμενες γενιές της εν γένει πολιτιστικής μας παράδοσης και κληρονομιάς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα συμβάλλουν στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη τόσο των μελών του Ομίλου όσο και των κατοίκων της Σύρου γενικότερα, και την σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων.
Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ηλιοδώρα:
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ηλιοδώρα ιδρύθηκε το 2015, απαρτίζεται από έξι μέλη και εδρεύει στο Καλαμπάκι της Δράμας.
Η Ηλιοδώρα Κοιν.Σ.Επ. υπό την ανάγκη συστηματικής παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, από ανθρώπους που γνωρίζουν τις τεχνικές και με σύμμαχο τα σύγχρονα επιχειρηματικά εργαλεία, δημιουργεί εκλεκτά παραδοσιακά ζυμαρικά και τσουρέκια, με αγνές πρώτες ύλες χωρίς χρωστικές και συντηρητικά. Ακολουθεί παραδοσιακές μεθόδους μεταποίησης για κάθε προϊόν και δίνει έμφαση στην ποιότητα έχοντας πιστοποίηση ISO 22000.
Η επιχείρηση συμμετέχει και υποστηρίζει προγράμματα, δράσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια.Προωθεί ενέργειες ευαισθητοποίησης, πληροφόρησης και προβολής των τοπικών παραγωγών και προϊόντων.
Έχει λάβει τιμητικό έπαινο, για την προσφορά στην επιχειρηματική ζωή του τόπου από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η αγροτική υποδομή, έχει ανάγκη να γίνει περισσότερο ελκυστική, από υπαρκτά κίνητρα διατήρησης και αύξησης των αγροτικών καλλιεργειών. Με την άνοδο της αύξησης πωλήσεων των παραδοσιακών προϊόντων δημιουργούνται πρόσθετες δυνατότητες επιχειρηματικότητας για τις νέες γενιές και κίνητρα να μην φύγουν από τον τόπο τους. Επίσης δημιουργούνται καλύτερες δομές για την άνοδο του αγροτουρισμού της περιοχής το οποίο συντελεί σε περισσότερα καταλύματα και κίνητρα για τους γευσιγνώστες τουρίστες.
Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Δράμας:
Το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Δράμας ανήκει στην Μεταδευτεροβάθμια Επαγγελματική Κατάρτιση για νέους ηλικίας 18+, που δυσκολεύονται να εισαχθούν στο κόσμο της εργασίας, για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν ικανότητες ώστε να ενισχύσουν τις προοπτικές απασχόλησής τους αλλά και τους ήδη εργαζόμενους οι οποίοι χρειάζονται τεκμηριωμένα γνωστικά εφόδια πάνω στο αντικείμενο εργασίας τους. Συνεργάζεται με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμπακίου Δράμας τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Μαΐου.
Χορηγοί της εκδήλωσης:
Raycap
Οινοποιεία: Μανωλεσάκη, Παυλίδη, Οινογένεσις.