Στο εθνικό στοίχημα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Νομοσχέδιο για βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και ίδρυση “αστυνομίας πανεπιστημίων”

Ως το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών χαρακτήρισε τον μαζικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και προειδοποιώντας ότι σε αυτό το διάστημα προφανώς θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού.

Αυτές είναι δύο παράλληλες προσπάθειες, βρίσκονται σε πλήρη αλληλεξάρτηση”, σημείωσε εξάλλου και πρόσθεσε ότι: “Όσο πιο πιστά τηρούνται τα πρώτα, τα μέτρα περιορισμού δηλαδή, τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Pfizer, που μόλις εγκρίθηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές. Στις 26 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις. Την επομένη κιόλας μέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για να επεκταθούν σταδιακά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία έχουν ήδη οργανωθεί. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο μεταφοράς, φύλαξης, διανομής του εμβολίου, μία εκστρατεία για την ενημέρωση του πληθυσμού, και για προετοιμασία για την οργάνωση των εμβολιασμών, με εμπλοκή σχεδόν του συνόλου της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και όπου αυτό είναι απαραίτητο, των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μητσοτάκης: Μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, θα έχουμε μέτρα για τον κορονοϊό

Την επιστημονική ευθύνη αυτής της τεράστιας επιχείρησης έχει αναλάβει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και την εποπτεία της η νέα Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού και Διαχείρισης Εμβολιασμού, τη σύσταση της οποίας θα επικυρώσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο. Πρόεδρός της θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέλη της ομόλογοί του από τα άλλα Υπουργεία, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και ειδικός εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και “αστυνομία πανεπιστημίων”

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδικότερη αναφορά στο νομοσχέδιο για την παιδεία, που αφενός καθιερώνει ελάχιστη βάσης εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αφετέρου συστήνει την “αστυνομία πανεπιστημίων”.

Επισήμανε ότι ο πιο μικρός αριθμός επιλεγμένων τμημάτων στα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατευθύνει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημερινή διαδικασία. Υπενθύμισε ότι το 30% των εισαγομένων στην ανώτατη εκπαίδευση σήμερα δεν αποφοιτά ποτέ και δήλωσε ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τόλμη και θάρρος.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση που έρχεται να πλαισιώσει την κατάργηση του “αναχρονιστικού”, όπως το χαρακτήρισε, πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, εμπεδώνοντας την ομαλή λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. “Ενισχύονται ποινικές και πειθαρχικές διατάξεις κατά της ανομίας στους χώρους των πανεπιστημίων, οι οποίοι πια θα προστατεύονται με σύγχρονα τεχνικά μέσα. Και ιδρύεται Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος από εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ώστε να θωρακίζεται το άσυλο των ιδεών και της γνώσης από τις επιθέσεις της βίας και του εγκλήματος” δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντική την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς στο εξής, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, που είναι σήμερα, μετατρέπονται σε αυτοτελείς οντότητες, πάντα υπό την εποπτεία του. Είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά, πλέον, μπορούν να χαράσσουν αυτόνομη πολιτική, διαχειριζόμενα τα ίδια πόρους αλλά και χορηγίες. “Ο πολιτισμός, άλλωστε, ανθίζει όταν χειραφετείται και όχι όταν καθοδηγείται”, εκτίμησε.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει επίσης το Ενοποιημένο Κυβερνητικό Σχέδιο για το 2021. Στόχος όπως είπε ο πρωθυπουργός είναι από τη μία πλευρά η χώρα να μείνει προστατευμένη από τον κορονοϊό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού και από την άλλη να διαθέτει έναν οικονομικό και κοινωνικό οδικό χάρτη για να πιάσει ξανά το νήμα της μετάβασης στην ομαλότητα και την ανάπτυξη.

Πηγή: news247.gr