ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΜΙΣΙΑ» ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΑΝΔΡΕΟΒΙΤΣ

 

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου 2023, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, η παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Ανδρέοβιτς «Μίσια», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη.

Για το βιβλίο μίλησαν η φιλόλογος κ. Γεωργία Μυλωνά και η φιλόλογος κ. Χριστίνα Παπαγγελή, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Σταυρούλα Συμεωνίδου. Στην παρουσίαση συμμετείχε η ηθοποιός κ. Αντριάνα Ανδρέοβιτς, κόρη του συγγραφέα και δισέγγονη του ήρωα του βιβλίου «Μίσια», καθώς και η χορωδία του Συλλόγου Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις εκδόσεις Γκοβόστη, τον Σύλλογο Εβριτών Δράμας, τον Σύλλογο «Φίλοι Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων πόλης και περιοχής Δράμας» και τον Σύλλογο Πολιτισμού «Το Κλειδί», με την υποστήριξη των βιβλιοπωλείων Βιβλιογνώση και Μανιφέστο.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο συγγραφέας κ. Μιχάλης Ανδρέοβιτς, ο ήρωας του βιβλίου, ο Μίσια, ήταν ο παππούς του, ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του από το Χάρκοβο, στη σημερινή Ουκρανία, τότε Αυτοκρατορική Ρωσία. «Του δόθηκαν ευκαιρίες από τη ζωή την ίδια και την καταγωγή του. Ήταν αξιωματικός του στρατού και ταυτόχρονα ο άνθρωπος που θα έλεγχε ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας της περιοχής ως φεουδάρχης. Κάποια στιγμή κατέληξε να ζήσει πρόσφυγας στην Ελλάδα», επεσήμανε ο κ. Ανδρέοβιτς.

Ο συγγραφέας ευχαρίστησε τον κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ανδρέοβιτς σημείωσε πως «είναι μεγάλη η ιστορία το ότι πιάστηκα να γράψω το συγκεκριμένο βιβλίο και η κατεύθυνση ήταν να βγάλουμε στοιχεία που είχαν να κάνουν με την οικογένεια, με την παράδοση, με το παρελθόν. Όλα αυτά έχω την εντύπωση ότι δόθηκαν με ένα γλαφυρό τρόπο. Μένει στους αναγνώστες να αποφασίσουν και να μας πουν οι ίδιοι για το αποτέλεσμα. Αν θα αρέσει ή δεν θα αρέσει».

Σχετικά με το βιβλίο, ο κ. Ανδρέοβιτς ανέφερε: «Το βιβλίο αναφέρεται κατά βάση στην ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος έζησε μια ζωή αρκετά αναστατωμένη, λόγω των ιστορικών συνθηκών στις αρχές του 20ου αιώνα και εκείνη η περίοδος έχει χαρακτηρίσει το σύνολο του 20ου αιώνα. Τρεις επαναστάσεις, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο μεγαλύτερος Εμφύλιος πόλεμος που έγινε ποτέ. Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι κατάφεραν αυτές οι συνθήκες να ανατρέψουν τη ζωή του. Ενώ ήταν ένας προύχοντας αριστοκράτης κατέληξε κάποια στιγμή μέσα από περιπέτειες να βρεθεί πρόσφυγας στην Ελλάδα».

Όσον αφορά το μήνυμα που βγαίνει από το βιβλίο, ο κ. Ανδρέοβιτς  επεσήμανε: «Πιστεύω ότι σήμερα ειδικά είναι επίκαιρο να δούμε ότι όλοι μας είμαστε εν δυνάμει πρόσφυγες και εν δυνάμει ανάπηροι. Μην νομίζουμε ότι έχουμε δέσει τον γάιδαρο μας, να το πω έτσι απλά. Μπορούν να συμβούν πολλά και διάφορα στη ζωή. Μεγάλες ανατροπές. Πιστεύω ότι η έννοια των ανατροπών είναι αυτό που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο βιβλίο».

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Μίσια» Μιχάλης Ανδρέοβιτς με την κόρη του, ηθοποιό Αντριάνα Ανδρέοβιτς

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. η ηθοποιός και κόρη του συγγραφέα κ. Αντριάνα Ανδρέοβιτς εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στη Δράμα και στη συγκεκριμένη εκδήλωση. «Για μένα σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Είναι και προσωπικό στοίχημα αυτό το βιβλίο και προσωπική παρακαταθήκη, αλλά έχει και λογοτεχνική αξία αυτούσια. Είμαι πολύ συγκινημένη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου και αν γνώριζε την ιστορία που περιγράφεται σε αυτό, η κ. Ανδρέοβιτς είπε πως ο πατέρας της «έλεγε παραμύθια, έλεγε ιστορίες, έμπλεκε τον μύθο με την αλήθεια. Μας έλεγε τις ιστορίες από τους παππούδες μας, γιατί πάντα ρωτούσαμε τι είναι αυτό το επώνυμο και από πού προέρχεται και από λόξα από το κρατούσαμε, ενώ μας έφερνε και αντιμέτωπους με δυσκολίες. Τώρα ζωντάνεψε όλο. Μαζί με τον μύθο, μάθαμε την ιστορία πραγματικά έτσι όπως ήταν. Έγινε κάτι πολύ ζωντανό για μένα και πολύ ανεκτίμητο».

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Ν. Δράμας «Ο Έβρος» κ. Γιώργος Τσακμάκης, στις δηλώσεις του, σημείωσε: «Ο Μιχάλης Ανδρέοβιτς έχει γράψει ένα βιβλίο που μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές, πιο δύσκολες, αλλά και πιο γλυκές;, πιο περιπετειώδεις; Αυτό θα το δούμε μέσα στο βιβλίο. Ξέρω ότι ο Μιχάλης Ανδρέοβιτς έχει ένα μεγάλο πάθος στην προσωπική ιστορία της οικογένειάς του. Έχει γράψει με συναισθήματα ένα υπέροχο βιβλίο. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Εύχομαι να κοσμήσει και να στολίσει πολλές βιβλιοθήκες και να ταξιδέψει σε παλιές εποχές όλους εμάς». Όσον αφορά τη συμμετοχή της χορωδίας του Συλλόγου Εβριτών στην εκδήλωση, ο κ. Τσακμάκης είπε: «Είμαστε ένας σύλλογος που στηρίζουμε όχι μόνο την παράδοση, στηρίζουμε τον πολιτισμό στο σύνολό του».