Σε μήνυμά του για την 1η Σφαγή του Δοξάτου και τα Ελευθέρια της Δράμας ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ ανέφερε τα εξής:

Η 30η Ιουνίου και η 1η Ιουλίου κάθε έτους είναι ημερομηνίες σύμβολα για την ηρωική και μαρτυρική Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.

Η άδικη σφαγή των γενναίων αμάχων κατοίκων του Δοξάτου στις 30 Ιουνίου 1913 ήταν ένα ειδεχθές έγκλημα γενοκτονίας, και αποτέλεσε τον προπομπό της απελευθέρωσης της πόλης της Δράμας την 1η Ιουλίου από τον διορατικό και έμπειρο Συνταγματάρχη Νικόλαο Μιχαλόπουλο – Αρκαδικό και τον ένδοξο Ελληνικό Στρατό.

Η στοχοποίηση των αμάχων Δοξατινών και οι φρικαλεότητες που προκλήθηκαν εις βάρος τους, χαλύβδωσαν τη θέληση του δραμινού λαού για Ελευθερία και αποτελούν διαχρονικό φάρο της ιστορικής μας μνήμης και εθνικής μας ταυτότητας.

Η συμμετοχή των Δραμινών στο Μακεδονικό Αγώνα, η προσήλωση τους στην ελληνική γλώσσα και παιδεία, στα ιδεώδη της δημοκρατίας και της ελευθερίας και η αμετακίνητη θέση τους από την Εκκλησία και την Ορθοδοξία, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της δημιουργικής πορείας του δραμινού λαού στο πέρασμα του χρόνου μέχρι και σήμερα.

Χρόνια Πολλά, δημιουργικά και ελεύθερα στη Δράμα μας και στους αγωνιστές κατοίκους της.

 

Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ

Αντιπεριφερειάρχης Δράμα