Σε μήνυμά του για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ ανέφερε τα εξής:

Η 19η Μαΐου 1919 υπήρξε μια από τις μελανότερες σελίδες του Ποντιακού Ελληνισμού. Την ημέρα εκείνη αποβιβάστηκε στην Τραπεζούντα ο Μουσταφά Κεμάλ, ο εξολοθρευτής των Ελλήνων του Πόντου και διοργανωτής της εξόντωσης του Ελληνισμού της Ανατολής. Η Γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο και τη Μικρά Ασία από τους Νεότουρκους χαρακτηρίστηκε από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της νεότερης εθνικής μας ιστορίας.

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα πένθους και μνήμης για τον Ελληνικό λαό. Πένθους, γιατί έγινε η απαρχή της θανατικής καταδίκης των 353.000 Ποντίων, που εξολοθρεύτηκαν από τις ορδές του κεμαλικού καθεστώτος, ενώ περισσότεροι από 400.000 πρόσφυγες διασκορπίστηκαν στην Ελλάδα και στις χώρες της Σοβιετικής Ένωσης, εγκαταλείποντας τα πατρικά τους εδάφη, τους τάφους των προγόνων τους, τις Εκκλησίες τους, τα Σχολεία τους, τις περιουσίες τους, τον ένδοξο πολιτισμό τους και έφυγαν με την πίκρα του ξεριζωμού. Και μνήμης, γιατί η 19 η Μαΐου καταγράφεται ως κορυφαίο ιστορικό ορόσημο στην Ελληνική Κοινωνία και μας θυμίζει το ηθικό χρέος να κρατήσουμε άσβεστη την ανάμνηση των 353.000 ψυχών, που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Το Εθνικό Κοινοβούλιο της Πατρίδας μας στις 24 Φεβρουαρίου 1994 ομόφωνα ανακήρυξε την 19η Μαΐου ως: «Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Η θυσία, όμως, των ηρώων Ποντίων δεν ξεκινά και δεν τελειώνει αυτήν την ημέρα.

Η σημερινή ημέρα, μας φέρνει ενώπιον του ηθικού μας χρέους. Μας καλεί να μην εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Να αγωνιστούμε για τη δικαίωση των χιλιάδων νεκρών και προσφύγων του Πόντου. Τους οφείλουμε τη δικαίωση. Τους χρωστούμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Διεθνή κοινότητα. Μπροστάρης στον αγώνα αυτό υπήρξε ο μαχητικός, θαρραλέος και δυναμικός Ιεράρχη μας, ο προσφάτως μακαριστός Μητροπολίτης μας κυρός Παύλος, που μας άφησε μια βαριά παρακαταθήκη: Να συνεχίσουμε τον αγώνα της Διεθνούς δικαίωσης και αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας. Η ζωή του όλη ήταν ένας διαρκής αγώνας για τη δικαίωση των θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού. Τιμή και δόξα για την Μητρόπολη Δράμας και την πόλη μας, που οι αγώνες του και η αγάπη του για τον θρυλικό Πόντο τον ανέδειξαν κορυφαίο αγωνιστή και υπερασπιστή των εθνικών μας δικαίων. Και σήμερα, μόλις 17 ημέρες, μετά την αιφνίδια κοίμησή του τον διαβεβαιώνουμε ότι εμείς τα πνευματικά του παιδιά, ο λαός του- που τόσο τον αγάπησε και τον αγαπήσαμε – θα συνεχίσουμε με την ίδια τόλμη και μαχητικότητα να υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας για τα δίκαια του ποντιακού ελληνισμού , διαφυλάσσοντας, παράλληλα την εθνική μας ενότητα, φθάνοντας μέχρι την τελική δικαίωση.

Αιωνία η μνήμη του.

Αιωνία η μνήμη τους.

 

Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας