ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΣΟΠΡΑΝΟ ΣΟΝΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ

  • «Η καλλιτεχνική κινητήρια δύναμη είναι η απέραντη αγάπη για τον άνθρωπο, η ανάγκη μου να προσφέρω, να αγαπήσω και να αγαπηθώ»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε η διεθνούς φήμης σοπράνο κ. Σόνια Θεοδωρίδου, η οποία θα εμφανιστεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, την Τετάρτη 7 Ιουλίου. Σε αυτή τη συναυλία, η οποία έχει τίτλο «Μια αγκαλιά τραγούδια», το κοινό της Ανατολικής Μακεδονίας θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τραγούδια που έχουν επιλεγεί μέσα από ένα ευρύ μουσικό φάσμα.

Μιλώντας στην «Εργασία… συν», η κ. Θεοδωρίδου εξηγεί τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει τραγούδια για τις συναυλίες, αναφέρεται στα συναισθήματα που την προκαλούν χώροι, όπως το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και μιλάει για όσα λειτουργούν ως κινητήρια δύναμη για την ίδια.

 

Κυρία Θεοδωρίδου, αρχικά σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη. Απομένουν λίγες ημέρες μέχρι την εμφάνισή σας στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Τι να περιμένει το κοινό της Καβάλας, της Δράμας, αλλά και ευρύτερα των γύρω περιοχών, από αυτή τη συναυλία;

Είναι μεγάλη η χαρά μου που μετά από μία τόσο δύσκολη και επίπονη περίοδο που περάσαμε όλοι λόγω του covid μπορώ να βρεθώ σε έναν χώρο που αγαπώ πολύ και που βρίσκεται στα χώματα της πατρίδας μου της Μακεδονίας.

Έχω διαλέξει τραγούδια ελληνικά όσο και διεθνούς ρεπερτορίου που με αντιπροσωπεύουν και που με αγγίζουν συναισθηματικά βαθιά. Οι ακροατές θα ακούσουν τραγούδια από Μίκη Θεοδωράκη έως και Λούτσιο Ντάλα.

Αυτή η «αγκαλιά με τραγούδια», όπως είναι ο τίτλος της συναυλίας σας στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, πόσο μεγάλη μπορεί να είναι; Πόσο εύκολες είναι οι εναλλαγές από είδος σε είδος ή ακόμη και από μια εποχή σε μια άλλη; Τελικά, με μια ποια κριτήρια κάνετε την επιλογή των τραγουδιών για μια συναυλία;

Η δική μου αγκαλιά είναι πολύ μεγάλη και χωράει πολλούς και πολλά. Μια αγκαλιά τραγούδια είναι μια μεγάλη παρηγορητική, ζεστή, αισθαντική αγκαλιά που μου έλειψε -μας έλειψε σε όλους θα έλεγα. Περιέχει όλα όσα θέλω να εκφράσω μουσικά ταξιδεύοντας από το ένα είδος στο άλλο και εναλλάσσοντας ατμόσφαιρες, συναισθήματα αλλά και μουσικά είδη. Για μένα η μουσική είναι μία. Και έχω την ικανότητα να μπορώ να γλιστράω από το ένα είδος στο άλλο με μεγάλη ευκολία, γιατί οδηγός μου είναι από την μια η άρτια τεχνική, αλλά κυρίως η ψυχή μου.

Τα μουσικά μου κριτήρια είναι πάντα τοί θα άρεσε στον κόσμο που θα έρθει να με ακούσει και το μήνυμα θα ήθελα να περάσω εγώ.

 

Έχοντας εμφανιστεί, εκτός από τις μεγαλύτερες σκηνές στο εξωτερικό, και σε αρχαία θέατρα στη χώρα μας, τα οποία κατά κοινή ομολογία αποτελούν ιδιαίτερους χώρους, που συνδέουν το χθες με το σήμερα, πόσο διαφορετική είναι η προετοιμασία σας; Ποια είναι τα συναισθήματα που σας προκαλούν οι συγκεκριμένοι χώροι;

Η παρουσία μου στους αρχαίους χώρους μου προκαλεί δέος και μου προκαλεί αίσθημα ευθύνης στο να φανώ αντάξια του χώρου που με φιλοξενεί. Και έτσι διαλέγω πολύ προσεκτικά το ρεπερτόριό μου. Τίποτε εκκωφαντικό, τίποτε υπερβολικό. Θέλω η παρουσία, η φωνή και όλη η συναυλία να είναι πλήρως εναρμονισμένα με τον ιερό χώρο των αρχαίων θεάτρων.

 

Από τη μια έχοντας μεγαλώσει σε μικρές επαρχιακές πόλεις της Μακεδονίας και από την άλλη έχοντας στο ενεργητικό σας παγκόσμιες επιτυχίες ως σοπράνο, θεωρείτε πως η όπερα είναι εύκολα προσεγγίσιμη από το μέσο άνθρωπο, ο οποίος μάλιστα ενδεχομένως ουδέποτε στη ζωή του να μην έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια τέτοιου είδους παράσταση από κοντά.

Προερχόμενη όπως είπατε από μία επαρχιακή πόλη, τη Βέροια, ως παιδί δεν είχα ακούσματα όπερας. Η όπερα είναι καταρχάς ένα λαϊκό είδος μουσικής. Ο Μότσαρτ έπαιζε σε καπηλειά και πολλά θέατρα του κόσμου ήταν χώροι όπου οι ακροατές συμπεριφέρονταν τελείως διαφορετικά από ότι σήμερα.

Όλα ξεκινούν από την παιδεία στο σπίτι και αργότερα στο σχολείο. Θα ήταν καλό τα παιδιά από μικρά να μυηθούν στον υπέροχο κόσμο της κλασσικής μουσικής χωρίς να απαρνηθούν τις ρίζες τους. Δεν μπορεί εύκολα ένας αμύητος ακροατής να σαγηνευτεί από την όπερα, μιας και θα του φανεί ξένο το άκουσμα. Όμως είμαι σίγουρη με την κατάλληλη καθοδήγηση σίγουρα θα μαγευτεί.

 

Κλείνοντας, κι αφού σας ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά για το χρόνο σας, θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι για εσάς η κινητήρια δύναμή σας; Για ποιο λόγο ένας διεθνούς φήμης καταξιωμένος καλλιτέχνης επιλέγει να δώσει μια συναυλία μακριά από τον τόπο του εν μέσω θέρους, ενώ θα μπορούσε απλά να ξεκουραστεί;

Η κινητήρια δύναμη της ζωής μου γενικότερα είναι η ελληνική καταγωγή μου. Και πιο ειδικά οι ποντιακές μου ρίζες. Όμως η καλλιτεχνική κινητήρια δύναμη είναι η απέραντη αγάπη για τον άνθρωπο, η ανάγκη μου να προσφέρω, να αγαπήσω και να αγαπηθώ. Και αυτό μπορώ να το κάνω καλύτερα τραγουδώντας, δίνοντας και παίρνοντας χαρά και ευτυχία.