ΟΙ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ
Η δημιουργία ανοικτού θεάτρου στην Κοινότητα Καλλιφύτου του Δήμου Δράμας, τελικά δεν επέφερε την καταστροφή της γκιόλας στην είσοδο του χωριού, μιας δεξαμενής που έχει λάβει χαρακτηριστικά τοποσήμου τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, καθώς για περίπου 70 χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί για την άρδευση του κάμπου της περιοχής ή για λόγους αναψυχής και εκμάθησης κολύμβησης, ενώ πλέον εκεί γίνεται η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην εορτή των Θεοφανίων.
Μετά τη γενική κατακραυγή από την τοπική κοινωνία και τις έντονες αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δράμας άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό της, σύμφωνα με τον οποίο το νέο ανοικτό θέατρο θα δημιουργούνταν με τη χρήση ενός μέρους της γκιόλας, καθιστώντας την μη λειτουργική. Για το συγκεκριμένο θέμα είχε γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας στις 6 Ιουνίου 2022, ενώ υπήρξε εκτενές ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Εργασία… συν» στις 16 Ιουνίου 2022 (αρ. φύλλου 763). Μάλιστα, σε δηλώσεις του στην «Εργασία… συν», ο πρώην Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας, πρώην Περιφερειακός και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ηρακλής Χατζηθεοδωρίδης, ο οποίος έχει καταγωγή από την Καλλίφυτο, ανέφερε, μεταξύ άλλων, για την γκιόλα: «Ένα σύμβολο του χωριού που υποδέχεται τον επισκέπτη μπαίνοντας στο χωριό. Μια δεξαμενή με μακρόχρονη ιστορία, που επί σειρά δεκαετιών συνείσφερε τα μέγιστα στην οικονομία της περιοχής. Χρόνια και χρόνια οι πατεράδες και οι παππούδες μας πότιζαν με αυτήν χιλιάδες στρέμματα και αποτελούσε σημαντικό πνεύμονα για την αγροτιά και την κτηνοτροφία του χωριού. Μικροί πάλι εμείς βουτούσαμε μέσα στην γκιόλα τα καλοκαίρια, εν είδει πισίνας την οποία χρησιμοποίησαν έτσι γενιές παιδιών που μεγάλωσαν στην περιοχή μας. Ένα πραγματικό “σύμβολο”, ένα “σήμα κατατεθέν” του χωριού της Καλλιφύτου».
Τελικά, παρά τα εμπόδια που έβαλε η ίδια η Δημοτική Αρχή για τη δημιουργία του έργου, η πραγματικότητα απέδειξε ότι υπήρχε τρόπος και το έργο πολιτισμού να κατασκευαστεί, μετατοπισμένο ουσιαστικά κατά λίγα μέτρα, και η γκιόλα να παραμείνει στη θέση της, αφενός αποτελώντας ένα σύμβολο της ιστορίας της Καλλιφύτου των προηγούμενων δεκαετιών και αφετέρου παρέχοντας τη δυνατότητα, εφόσον απαιτηθεί στο μέλλον, να επαναχρησιμοποιηθεί για αρδευτικές ανάγκες.
Η συγκεκριμένη υπόθεση αποδεικνύει περίτρανα ότι ειδικά στις τοπικές κοινωνίες σε περίπτωση που δεν λαμβάνεται υπόψη η βούληση των κατοίκων κατά τον σχεδιασμό ενός έργου, τότε αναγκαστικά θα προκύψουν παλινωδίες και αναγκαστικές αλλαγές κατά την κατασκευή του. Μάλιστα, η υπόθεση της γκιόλας στην Καλλίφυτο έχει και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ενώ αρχικά υπήρχαν και φωνές από πλευράς διοίκησης που υπερασπίζονταν τον αρχικό σχεδιασμό, μπροστά στο αρνητικό κλίμα, ανέκρουσαν πρύμναν και αναγκάστηκαν να συνταχθούν με τη βούληση της τοπικής κοινωνίας στο συγκεκριμένο θέμα.
Όσον αφορά το ανοικτό θέατρο στην Καλλίφυτο, ήδη έχει προγραμματιστεί εκδήλωση για τα εγκαίνια του. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας αποφάσισε την πραγματοποίηση πολιτιστικής εκδήλωσης – εγκαινίων στις 26 Μαΐου 2023, με την παρουσίαση θεατρικής παράστασης υψηλού επιπέδου (η «Άλκηστης» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία της Δραμινής Έλενας Μαυρίδου).
Βέβαια, η εκδήλωση των εγκαινίων αποτελεί και μια χρυσή ευκαιρία για όσους αρμόδιους από πλευράς Δήμου και Κοινότητας Καλλιφύτου προκάλεσαν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ζητήσουν συγγνώμη για αυτό, αν και μια τέτοια επιλογή απαιτεί και την ανάλογη πολιτική γενναιότητα αναγνώρισης ενός λάθους…