Ταμειακές μηχανές «κλειστού τύπου»  που θα περιλαμβάνουν POS, και ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησής τους δρομολογεί η ΑΑΔΕ επιχειρώντας να περιορίσει τις δυνατότητες φοροδιαφυγής και τις απώλειες ΦΠΑ που αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ ετησίως.

Η ΑΑΔΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, το οποίο στοχεύει στη  διασφάλιση έκδοσης των νόμιμων παραστατικών πριν από οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω τερματικών POS.

Μέσω της δημόσιας διαβούλευσης η ΑΑΔΕ ζητάει από επιχειρήσεις και φορείς να υποβάλουν μέχρι τις 11 Μαρτίου 2022 παρατηρήσεις συνοδευόμενες από τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις για το συγκεκριμένο έργο.

Τέλος στη φοροδιαφυγή

Η online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS εκτιμάται ότι θα κλείσει κάποια παράθυρα φοροδιαφυγής. Όπως έχουν δείξει οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες «ξεχνούν» να κόψουν  απόδειξη λιανικής ή κόβουν μικρότερη απόδειξη.

Ενώ δηλαδή το POS δέχεται τη συναλλαγή ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε εκδίδει απόδειξη αλλά με ένα μικρό ποσό βάζοντας έτσι στο ταμείο του το ΦΠΑ που έχει πληρώσει ο καταναλωτής.

Με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS θα γίνεται πλήρης καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο ενώ θα υπάρχει δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Επίσης θα αναπτυχθούν υποδομές και εφαρμογές για την παρακολούθηση των συναλλαγών των ταμειακών μηχανών και την υποστήριξη  του  μηχανισμού  ελέγχου.

Μετά  την  ολοκλήρωσή  του, σύμφωνα με το ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης το μέτρο αναμένεται να περιορίσει τις απώλειες ΦΠΑ.

Η έκθεση της Κομισιόν

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν στην Ελλάδα κάθε λεπτό χάνονται 1.008 ευρώ λόγω φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ έναντι 4.000 ευρώ στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.  Συνολικά το 2019 η Ελλάδα έχασε έσοδα 5,3 δισ. ευρώ από την κλοπή ΦΠΑ η οποία συντελείται κυρίως μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων.

Η χώρα μας η οποία βρίσκεται  στην κορυφή των χωρών με τη μεγαλύτερη απώλεια εσόδων ΦΠΑ ( πρώτη η Ρουμανία το 2019 με 34,9%, δεύτερη η Ελλάδα με 25,8%) σημείωσε άλμα προόδου από το 2018 στο 2019.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν η Ελλάδα κατάγραψε κλείσιμο της ψαλίδας από το 29% στο 25,8% όσον αφορά το κενό ΦΠΑ , επίδοση η οποία της δίνει τη τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε . Προηγούνται η Κροατία με μείωση του κενού ΦΠΑ κατά 6,3 μονάδες και η Κύπρος με κλείσιμο της ψαλίδας κατά 5,9 μονάδες.

Πηγή: ot.gr