«Η κυβέρνηση κωφεύει στην αγωνία και τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας επιμένοντας σε ένα τεράστιο σχολικό συγκρότημα με ανεπαρκείς υποδομές»
Την έντονη ανησυχία των κατοίκων της Ξάνθης όπως αποτυπώνεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης αλλά και του Συλλόγου Δασκάλων της περιοχής για τη διαφαινόμενη κατάργηση του 18ου σχολείου Ξάνθης μέσω της συγχώνευσής του με το 9ο Δημοτικό Σχολείο όπου θα συστεγαστούν μόνιμα 370 μαθητές και μαθήτριες, μετέφερε με Επίκαιρη Ερώτηση του προς τον Υπουργό Παιδείας, ο Βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος.
«Προκαλεί εντύπωση πως οι υπηρεσίες του Υπουργείου αγνοούν τις διαθέσεις της τοπικής κοινωνίας και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες λαμβάνεται αυτή η απόφαση», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος επικαλούμενος την σχετική επιστολή του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η πρόταση για κατάργηση του 18ου Δημοτικού Σχολείου και συγχώνευσή του με το 9ο Δημοτικό που συστεγάζονται, δεν θα βελτιώσει τις συνθήκες λειτουργίας του διαδακτηρίου αλλά θα παγιώσει μια ήδη προβληματική κατάσταση λειτουργώντας σε βάρος των μικρών μαθητριών και μαθητών οι οποίοι φοιτούν σε αίθουσες που δεν πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές, τριχοτομημένες και διχοτομημένες αίθουσες διδασκαλίας 15-18 τ.μ. και σε διαδρόμους που διαμορφώθηκαν σε αίθουσες».
Ο κ. Ξανθόπουλος επισήμανε επίσης ότι στο ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης εκφραζόταν η απορία για την στάση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία πριν προτείνει την συγχώνευση, τον Φεβρουάριο του 2024 έθετε ως πρώτη προτεραιότητα την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου για την στέγαση του 18ου Δημοτικού Σχολείου! Αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκε ο Δήμος βρίσκοντας κατάλληλο χώρο κοντά στην περιοχή με σύμφωνη γνώμη παραχώρησης από το ΥΠΑΤ για το οποίο έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες έγκρισης τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου!
Απαντώντας ο αρμόδιος Υφυπουργός Παιδείας κ. Κων. Βλάσης, επέμεινε στην κατάργηση του σχολείου, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «η συγχώνευση δεν συνιστά υποβάθμιση και συρρίκνωση αλλά διοικητικά τεκμηριωμένη και οργανωτικά αναγκαία μεταβολή για λόγους λειτουργικής ορθολογικοποίησης, παιδαγωγικής συνέπειας και χρηστής διαχείρισης των υποδομών». Όπως είπε από το 2001 που συστεγάστηκαν τα δύο σχολεία, καταγράφεται μείωση 100 μαθητών, πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ώριμος φάκελος και τεχνική μελέτη από τον Δήμο για νέα σχολική μονάδα και διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαθεί καμία οργανική θέση.
Ανταπαντώντας ο κ. Ξανθόπουλος, υπογράμμισε: «Μιλάμε για ένα τεράστιο σχολικό συγκρότημα 370 μαθητών με ανεπαρκείς χώρους. Δεν είμαστε εδώ για να διαιωνίσουμε το πρόβλημα αλλά για να το αντιμετωπίσουμε. Μολονότι οι συνθήκες θα είναι δύσκολες, εσείς απορρίπτεται την δημιουργία νέου σχολείου. Έτσι δεν επιλύουμε προβλήματα. Πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός. Είναι πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας να στεγαστούν τα παιδιά σε ένα περιβάλλον που θα ταιριάζει στο 2025. Κάνετε ένα πολύ μεγάλο πισωγύρισμα. Πρέπει να το ξανασκεφτείτε και να επισπεύσετε τη λειτουργία του18ου Σχολείου σε νέο χώρο», κατέληξε.