Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 η υπογραφή της σύμβασης για την κατεδάφιση του παλιού και την ανέγερση του νέου Γυμνασίου – Λυκείου Καλαμπακίου από τον Δήμαρχο Δοξάτου κ. Θέμη Ζεκερίδη και την εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας ΕΝΙΠΕΑΣ Α.Ε. κ. Κατερίνα Γαλανού. Η σχετική διαδικασία διεξήχθη στο Δημαρχείο του Δήμου στο Καλαμπάκι, παρουσία στελεχών της διοίκησης και υπηρεσιακών παραγόντων, ενώ παρών ήταν και ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος. Το έργο «Κατεδάφιση παλιού και ανέγερση νέου κτηριακού συγκροτήματος Γυμνασίου –Λυκείου Καλαμπακίου Δήμου Δοξάτου», αρχικού προϋπολογισμού 4.869.908,40 ευρώ, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», μετά από σχετική απόφαση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα. Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου θα παρέχει ποιότητα και ασφάλεια στις συνθήκες μάθησης για τα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου Καλαμπακίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υφιστάμενο κτήριο δεν στεγάζει σχολικές δραστηριότητες από το 2015, όταν διαπιστώθηκε πως η φέρουσα ικανότητα του κτηρίου δεν ήταν επαρκής.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης σημείωσε: «Θεωρώ ότι το έργο ξεκίνησε. Από τη στιγμή που θα επισκεφτούμε το υφιστάμενο κτήριο για να δούμε πως θα προχωρήσει η κατεδάφισή του η οποία είναι το πρώτο κομμάτι της όλης διαδικασίας, θεωρώ ότι ξεκίνησε και δεν μπορούμε να ρωτάμε πότε θα ξεκινήσει. Ξεκίνησε σήμερα. Όσον αφορά το πότε θα τελειώσει απλά εγώ θα αναφερθώ στη συμβατική υποχρέωση των 2 ετών και η κ. Κατερίνα Γαλανού μπορεί να μας πει εφόσον δει το κτήριο κάτι πιο συγκεκριμένο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσα χρόνια συζητιόταν το έργο, αλλά αυτό δεν προχωρούσε, ο κ. Ζεκερίδης επεσήμανε: «Είναι κάτι που δεν με αφορά. Σίγουρα δεν με αφορά το τι λέγανε και το τι κάνανε, αλλά είναι κλειστό από το 2015, όταν έφυγαν οι μαθητές και πήγαν σε κάποια κτήρια, τα οποία δεν είναι αποδεκτά με πολύ επιεικής όρους. Θεωρούμε ότι αυτό το έργο, εκτός από το ότι είναι σημαντικότατο, ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει και θα γίνει. Γιατί δεν έγινε τόσο καιρό δεν ξέρω και πραγματικά δεν με αφορά».

Η κ. Κατερίνα Γαλανού, εκπρόσωπος της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας ΕΝΙΠΕΑΣ Α.Ε., σχετικά με τον χρόνο έναρξης υλοποίησης του έργου, επεσήμανε στην «Εργασία… συν»: «Θα κάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Καταλαβαίνω ότι το έργο είναι σημαντικό για τον Δήμο και πιστεύω ότι η συνεργασία μας δεν θα έχει πρόβλημα, οπότε το καλύτερο δυνατό θα γίνει».

Στις δηλώσεις της στην «Εργασία… συν», η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού του Δήμου Δοξάτου κ. Κυριακή Παπαζώτου ανέφερε: «Είμαι εξαιρετικά χαρούμενη και απόλυτα ικανοποιημένη από την ομάδα της Τεχνικής Υπηρεσίας γιατί πραγματικά υπερέβαλαν εαυτό προκειμένου να υποβληθεί η μελέτη και να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες προκειμένου να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να υπογράφουμε τη σύμβαση μεταξύ του Δήμου Δοξάτου και της αναδόχου εταιρείας».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μελέτη για την κατασκευή ενός νέου και σύγχρονου κτηριακού συγκροτήματος εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δοξάτου.

Ο Βουλευτής του Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, μιλώντας στην εφημερίδα «Εργασία… συν», σημείωσε: «Ένα σημαντικό έργο ξεκινά, το οποίο σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα θα μας δώσει καρπούς: ένα σύγχρονο διδακτήριο στο Καλαμπάκι. Είμαστε εδώ, σε αυτές τις πολιτικές θέσεις, για να φαινόμαστε χρήσιμοι και να υπηρετούμε τον πολίτη, όχι με ρουσφέτια αλλά ακούγοντας τις φωνές και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και προσπαθώντας να συμβάλλουμε, το κατά δύναμιν, στην ικανοποίηση κάθε πραγματικής ανάγκης.

Για την σημαντική αυτή εξέλιξη, υποδειγματική ήταν η συνεργασία με τον Δήμο Δοξάτου.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον κ. Πέτσα, τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών, που πάντα μας τιμά με το ενδιαφέρον και την προσοχή του. Δείγμα του τρόπου με τον οποίο η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αγκαλιάζει τη Δράμα και όλη την Ελλάδα».

 

«Τα λόγια γίνονται πράξη – Επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά»

 

Για την υπογραφή της σύμβασης ανέγερσης νέου Γυμνασίου – Λυκείου στο Καλαμπάκι εκδόθηκε σχετικό δελτίο τύπου και από τον Δήμο Δοξάτου.

Το δελτίο τύπου, το οποίο υπογράφεται από τον Δήμαρχο κ. Θέμη Ζεκερίδη, έχει ως εξής:

Η Διοίκηση αυτή αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των δημοτών έθεσε ως ένα βασικό ζήτημα την ανέγερση νέου Γυμνασίου Λυκείου στο Καλαμπάκι.

Από τις πρώτες επαφές μας με τους αρμόδιους Υπουργούς αναδείξαμε σαν μέγιστη προτεραιότητα την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος και στον προγραμματισμό μας για τα έργα του Δήμου μας στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης» το κατατάξαμε πρώτο.

Η εμμονή μας για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου και η συστηματική και επίμονη προσπάθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία εκπόνησε τις απαραίτητες και αναγκαίες για τη χρηματοδότηση μελέτες, έφεραν σαν αποτέλεσμα την έγκριση της χρηματοδότησης του έργου της κατεδάφισης του παλαιού και ανέγερσης του νέου κτηριακού συγκροτήματος με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Στη συνέχεια, η Τεχνική Υπηρεσία, η Οικονομική Υπηρεσία και το Τμήμα Προγραμματισμού ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν ώστε να δημοπρατηθεί το έργο.

Παρά τα εμπόδια που «άγνωστοι» προσπάθησαν να βάλουν με καταγγελίες και προσφυγές σε Ανώτατα Όργανα του Δημοσίου (σχετικά έγγραφα είναι διαθέσιμα) και παρά την αμφισβήτηση που κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν στους δημότες μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράφουμε σήμερα τη σύμβαση πραγμάτωσης του έργου.

Τον συντονισμό των υπηρεσιών για όλες αυτές τις ενέργειες είχε η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού κ. Παπαζώτου Κυριακή, η οποία πιστεύοντας στην τελική επιτυχία της προσπάθειας αδιαφόρησε για ότι κατά καιρούς λεγόταν ή γινόταν με σκοπό την αμφισβήτηση ή και την παρεμπόδιση πραγματοποίησης του έργου.

Για την πραγματοποίηση αυτού του τόσο δύσκολου για έναν μικρό Δήμο εγχειρήματος, συνέβαλαν ιδιαίτερα όλες οι υπηρεσίες του Δήμου.

Επίσης, το σύνολο των Αντιδημάρχων (Καραμπακάλης, Μπερμπερίδης, Λουλούδης και Κιτσουκάκης) συνέβαλαν στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος και συντόνισαν με επιτυχία την προσπάθεια αδειάσματος του κτηρίου από χρήσιμα υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Και επειδή φτάσαμε ως εδώ, τώρα θα συζητάνε πότε θα ολοκληρωθεί. Άποψή μας είναι πως ότι καλό ξεκινάει ολοκληρώνεται.

Στην προσπάθειά μας αυτή, υπήρξαν αρωγοί ο τοπικός Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μπλούχος Κωνσταντίνος και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Στυλιανός Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε με θέρμη την πρότασή μας.

Ακούραστοι υποστηρικτές στάθηκαν και οι Πρόεδροι των χωριών και η πλειονότητα των Τοπικών Συμβούλων.

Αξιοσημείωτη ήταν και η συμβολή των Δημοτικών Συμβούλων που υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια.