Οι εικόνες συνωστισμού έχουν προβληματίσει τους ειδικούς ενώ δεκάδες ήταν τα πρόστιμα που κόπηκαν σε καταναλωτές που έστειλαν διπλά και τριπλά SMS στο 13033 για να παρατείνουν τον χρόνο παραμονής τους στην αγορά και πέραν του χρονικού περιορισμού των δύο ωρών.

Μάλιστα ο Σταύρος Μπαλάσκας, πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, ανέφερε σήμερα το πρωί ότι κόπηκαν πρόστιμα γιατί πολλοί δεν έστειλαν καν SMS, ενώ άλλοι έστελναν διπλά SMS για να κερδίσουν απεριόριστο χρόνο.

Μάλιστα τόνισε ότι γινόταν έλεγχος και με τις αποδείξεις από τα μαγαζιά. «Είχαμε εντολή να κάνουμε αντιπαραβολή του SMS στο 13033 και του χρόνου με τον χρόνο που κόπηκε η απόδειξη», ανέφερε ο ίδιος.

Σύψας: Παίζουμε με τη φωτιά

«Παίζουμε με τη φωτιά. Δεν ξέρω αν με τις εικόνες αυτές θα μπορεί να συνεχίσει η αγορά να είναι ανοιχτή. Η επιδημία συνεχίζει ακάθεκτη», είπε ο Νίκος Σύψας μιλώντας στο MEGA και υπενθύμισε ότι τέτοιες εικόνες «είχαμε δει τα Χριστούγεννα στο Harrod’s και δείτε τώρα που είναι το Λονδίνο. Οι εικόνες της Ερμού δεν μας δείχνουν αποστάσεις αλλά συνωστισμό».

Ο Νίκος Σύψας έκρινε πως «η επιτροπή πρέπει να επιληφθεί του θέματος. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μείνει άπραγη» και πρόσθεσε ότι «θέλω να δω και την επίδραση αυτών των καταστάσεων στην επιδημία».

«Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σύψας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή λοιμοξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς.

Κατά τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ υπάρχει αύξηση της κινητικότητας, η οποία αυτή την εβδομάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και αυτό σημαίνει πως «όλοι αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν στο σπίτι τους και η διασπορά γίνεται ενδοοικογενειακά».

Με αυτά τα δεδομένα, ο Νίκος Σύψας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να υπάρξουν και ενδιάμεσα μέτρα. Δεν μπορεί να μείνει έτσι η κατάσταση, αν δεν κάνουμε κάτι με αυτές τις εικόνες θα έχουμε πρόβλημα».

«Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα μείνει σταθερή», είπε παράλληλα ο Νίκος Σύψας και μίλησε για άνοιγμα υψηλού κινδύνου αφού «οι μαθητές λυκείου συμπεριφέρονται σαν ενήλικες όσον αφορά την διασπορά της νόσου».

Πηγή: dikaiologitika.gr