Με τη δέουσα λαμπρότητα γιόρτασε η Δράμα τα Θεοφάνεια, την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2022, στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας, όπου παραδοσιακά γίνεται ο καθαγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Η τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού πραγματοποιήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεο, συνοδεία ιερού κλήρου της Ιεράς Μητρόπολης και παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Συγκεκριμένα παρόντες την τελετή ήταν οι Βουλευτές του Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Στον φετινό εορτασμό αυτό που ξεχώρισε ήταν η εντυπωσιακή παρουσία του κόσμου, ο οποίος γέμισε ασφυκτικά τους χώρους περιμετρικά της λίμνης. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπήρχαν πολίτες ακόμη και εντός του πάρκου, αρκετά μέτρα μακριά από τη λίμνη, χωρίς ιδιαίτερα καλή ορατότητα, ενώ τόσο πριν όσο και μετά την τελετή οι δρόμοι που οδηγούσαν στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας ήταν γεμάτοι από Δραμινές και Δραμινούς.

Οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, η ηλιόλουστη ημέρα και η υψηλή για την εποχή θερμοκρασία, συνέβαλαν καθοριστικά στη μαζική συμμετοχή των πολιτών στον εορτασμό των Θεοφανείων, ενώ σίγουρα συνετέλεσαν και στο γεγονός να βουτήξουν πάνω από 30 κολυμβητές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, ακόμη και μικρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, για να πιάσουν τον Τίμιου Σταυρό. Μάλιστα, μετά το τέλος της ιερής ακολουθίας, στο σύντομό μήνυμά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος, αφού ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο, έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους κολυμβητές, «αν και δεν πιάνεται», όπως είπε, γιατί «ο καιρός είναι καλός».

 

Ο 26χρονος Β. Κωνσταντινίδης έπιασε τον Σταυρό

Ο τυχερός, ανάμεσα σε όσες και όσους βούτηξαν στα νερά της Αγίας Βαρβάρας, που κατάφερε να πιάσει πρώτος τον Τίμιο Σταυρό ήταν ο 26χρονος Βασίλης Κωνσταντινίδης, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει κάτι αντίστοιχο και στην τελετή που είχε γίνει το 2020. Συνολικά έχει πιάσει τον Σταυρό έξι φορές, πέντε στην πόλη της Δράμας (συμπεριλαμβανομένης και της φετινής) και 1 φορά στη Θεσσαλονίκη.

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης είναι γυμναστής, ενώ παλαιότερα ασχολιόταν με την κολύμβηση. Σε δηλώσεις ανέφερε πως πέφτει από 10 χρονών για να πιάσει τον Σταυρό και πρόσθεσε: «Είναι αρκετές οι χρονιές που έχω πέσει. Φέτος στάθηκα τυχερός για μια φορά ακόμη».

 

«Μας ενθουσιάζει η παρουσία του κόσμου, αλλά και η προθυμία νέων παιδιών να πέσουν μέσα στη λίμνη να πιάσουν τον Σταυρό για την ευλογία όλων μας»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, σε δήλωσή του για την ημέρα των Θεοφανείων, μετά την ολοκλήρωση της τελετής, είπε: «Η σημερινή ημέρα είναι μέρα χαράς, αγαλλιάσεως, διότι μας αποκαλύπτεται στον Ιορδάνη ποταμό η χάρις του Θεού, η προσκύνησις των τριών προσώπων της Αγίος Τριάδος και ότι ο Χριστός μας είναι ο Θεός και σωτήρας του κόσμου. Ήρθαμε στα νερά της Αγίας Βαρβάρας και ρίξαμε τον Σταυρό. Μας ενθουσιάζει η παρουσία του κόσμου, αλλά και η προθυμία νέων παιδιών να πέσουν μέσα στη λίμνη να πιάσουν τον Σταυρό για την ευλογία όλων μας. Εύχομαι η χρονιά η φετινή να είναι χρονιά αγάπης, ειρήνης σε όλον τον κόσμο και να προσευχόμεθα σας παρακαλώ για αυτό, και να φωτίζει ο Θεός τα σπίτιά μας, τις οικογένειές μας, τα νέα παιδιά».

 

Δηλώσεις εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας της Δράμας

 

Σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της Δράμας εξέφρασαν τις ευχές τους προς τους πολίτες, στέλνοντας παράλληλα τα μηνύματά τους για την ημέρα των Θεοφανείων.

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος ανέφερε: «Μεγάλη ημέρα σήμερα, χρόνια πολλά στους συμπολίτες μας, καλή φώτιση. Η χάρις του Αγίου Πνεύματος και η δύναμη του Σταυρού να βοηθούν όλους μας, να μας καθοδηγούν. Καλή φώτιση στους ηγήτορές μας, που τόσο τη χρειαζόμαστε όλοι και τη χρειάζονται, γιατί οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Ζούμε εξάλλου στην εποχή της διακινδύνευσης, οπότε χρειαζόμαστε όλοι τη δύναμη για να μπορούμε να ανταποκριθούμε. Χρόνια πολλά στους συμπολίτες μου και στις συμπολίτισσες μου και φωτισμένα, καλή χρονιά να έχουμε με υγεία».

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος σημείωσε: «Χρόνια πολλά σε όλους. Με την τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού ολοκληρώθηκε το Δωδεκαήμερο. Εύχομαι η σημερινή ημέρα, των Φώτων, όπως λέει ο λαός μας, να φωτίσει όλους, και εμάς ως πολιτικούς και τους πολίτες πρωτίστως. Είναι μια χρονιά εκλογών, επομένως έχουμε όλοι ανάγκη από αυτή τη φώτιση. Χρόνια πολλά και του χρόνου».

Η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου επεσήμανε: «Χρόνια πολλά. Η ημέρα σήμερα συμβολικά είναι φωτεινή, αλλά και ιδιαίτερη. Το έθιμο, όπως βλέπετε, πάντα έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή από όλο τον κόσμο. Εύχομαι η καινούργια χρονιά, που μόλις ξεκίνησε, να είναι μια χρονιά με υγεία, δυνάμεις και επειδή είναι χρονιά εκλογική, εύχομαι σε όλους να έχουμε αντοχές, καθαρή σκέψη και ανοιχτή καρδιά».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ δήλωσε: «Ας αναλογιστούμε τη δυνατότητα που μας δίνει η Εκκλησία μας μέσα από το μεγάλο μυστήριο της βαπτίσεως του Χριστού μας, να αναβαπτιστούμε όλοι μας προσωπικά. Αυτή την πραγματικά μεγάλη δυνατότητα ας την αξιοποιήσουμε όλοι μας για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους και καλή χρονιά να έχουμε».

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος τόνισε: «Χρόνια πολλά, καλή χρονιά, φώτιση σε όλους μας, υγεία, μα πάνω από όλα αισιοδοξία. Χρόνια πολλά σε όλους τους συμπολίτες μου».

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου είπε: «Μεγάλη ημέρα η σημερινή, η αγία ημέρα των Θεοφανείων. Εύχομαι να φωτίσει όλους μας, πολίτες και πολιτικούς, έτσι ώστε το 2023, μια απαιτητική χρονιά να κάνουμε τις καλύτερες, τις καθαρότερες και τις σοφότερες επιλογές, προκειμένου ο τόπος μας να πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία πάνω από όλα. Καλή χρονιά να έχουμε».

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αργύρης Πατακάκης υπογράμμισε: «Ο αγιασμός των υδάτων να μας φωτίζει, να μας δίνει δύναμη και υγεία για τη νέα χρονιά και καλούς λογισμούς για το καλό του τόπου μας. Καλή χρονιά, χρόνια πολλά σε όλες τις Δραμινές, χρόνια πολλά σε όλους τους Δραμινούς, με υγεία πάνω από όλα».