Έτσι όπως ξεκίνησε, μ’ ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, ολοκληρώνεται το 2021 για το Δημήτρη Γούδα, επιμελητή και ιδιοκτήτη της GALLERY 13 στην πόλη της Δράμας. Τη χρονιά που πέρασε και παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας, κατάφερε με ρίσκο, τόλμη και αποφασιστικότητα να μεταφέρει για πρώτη φορά στην ακριτική πόλη καταξιωμένους εικαστικούς και καλλιτέχνες φιλοξενώντας έργα και δράσεις τους προσκαλώντας τους Δραμινούς όλων των ηλικιών να τους γνωρίσουν από κοντά.

Καθώς λοιπόν ολοκληρώνεται η χρονιά η GALLERY13 την αποχαιρετά και ταυτόχρονα υποδέχεται τη νέα με μια έκθεση του εικαστικού Νίκου Τσιαπάρα με τίτλο: «Εικαστικό Γούρι 2022» με υδατογραφίες – ρόδια.

Στην έκθεση που εγκαινιάστηκε το Σαββατοκύριακο, με την επιμέλεια των Δημήτρη Γούδα και Γιάννη Αργυριάδη, παρουσιάζεται μέρος των έργων από παλαιότερη συνεργασία του καλλιτέχνη με το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, με έργα εμπνευσμένα από νομίσματα της αρχαίας πόλης Σίδη, στην Παμφιλία, περιοχή της Μ. Ασίας, πρωτότυπα νομίσματα της οποίας βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή του μουσείου.

Σε δηλώσεις του ο εικαστικός επισημαίνει ότι «για έβδομη συνεχή χρόνιά δημιουργώ ένα ρόδι – γούρι ως project για την καινούργια χρονιά. Τα ρόδια – συμβολίζουν την καινούργια αρχή, την ευημερία, την ευγονία, τη γονιμότητα, την αναγέννηση αλλά ακόμη και το τέλος. Για το 2022 το ρόδι που θα παρουσιάζεται στην GALLERY13 είναι σε μια «ιδιαίτερη» μπλε απόχρωση, σε περιορισμένο αριθμό κομματιών, 21+1».

Ο Νίκος Τσιαπάρας ασχολείται με τη ζωγραφική επαγγελματικά από το 1995. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Στη συνέχεια απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους και μία διδακτορική διατριβή από το Goldsmiths College και το Middlesex University του Λονδίνου. Εκπροσώπησε την Ελλάδα και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στο διακρατικό συνέδριο (Ελλάδα, – Γαλλία – Ισπανία) για την ίδρυση του « Σπιτιού του Εικαστικού Καλλιτέχνη» στο Cadillac (Bordeaux) το Φεβρουάριο του 2003, και στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου. Δουλειές του παρουσιάστηκαν σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Βρυξέλες κ.α.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Δημήτρης Γούδας επισημαίνει ότι η έκθεση αυτή «αποτελεί ουσιαστικά τον πρώτο εορτασμό του νέου έτους για την γκαλερί εξού ο συμβολισμός και η ευχή για ένα αισιόδοξο και δημιουργικό νέο έτος γεμάτο υγεία. Σε μερικά από τα ρόδια της έκθεσης, επαναλαμβάνεται η φράση… «το τέλος είναι αρχή». Αυτή αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα το οποίο συμπτωματικά έχει και μια σχέση με το πώς ξεκίνησε η προσπάθεια με τη δημιουργία της γκαλερί. Έτσι, μετά από ένα τέλος υπήρξε για εμένα μια νέα αρχή και αυτή ήταν η GALLERY13».

«Το 2021», συνεχίζει, «ήταν μια ακόμα δύσκολη χρονιά για όλους. Παρά τις δυσκολίες που προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε, θελήσαμε και νομίζω πως το καταφέραμε, γιατί αυτό δείχνει η αποδοχή του κόσμου, να φέρουμε όλους τους Δραμινούς πιο κοντά στην τέχνη, σε όλες τις μορφές της. Να την προσεγγίσουν, να την αγαπήσουν, να εκφράσουν συναισθήματα μέσα από αυτήν. Επιπλέον, με την έκθεση ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΓΟΥΡΙ 2022 θέλαμε να στείλουμε το μήνυμα πως η τέχνη δεν είναι για λίγους. Είναι για όλους, γιατί μας κάνεις να νιώθουμε καλύτεροι με τον εαυτό μας και τους γύρω».

– Τις φωτό παραχώρησε η GALLERY 13

Πηγή: amna.gr / Β. Λωλίδη