ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Ν. Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: «Η ανθεκτικότητα είναι πλέον το βασικό προσόν που πρέπει να επιδεικνύει μια κοινωνία και μια επιχειρηματική κοινότητα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε»

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2025, στο ξενοδοχείο «ΚΟΥΡΟΣ», η κοπή βασιλόπιτας του Επιμελητηρίου Δράμας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι Βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο Δήμαρχος Δοξάτου κ. Γιώργος Βογιατζής, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Λευτέρης Ταμπουρίδης, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Κόντος, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ. Αργύρης Πατακάκης, κ. Αλέξης Παναγιωτίδης και κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Τσακίρης και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου κ. Χαράλαμπος Γαλανίδης. Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος, ο οποίος εξέφρασε τις ευχές του για τη νέα χρονιά.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε: «Καθ’ ότι πάντα είχα την πεποίθηση ότι Δράμα και Καβάλα είναι ένα, οι δύο όψεις ενός νομίσματος, με χαρά βρίσκομαι εδώ στην κοπή της πίτας του Επιμελητηρίου Δράμας. Είναι μια ευκαιρία για μένα να βρεθώ σε μια πόλη που αγαπώ και να απευθυνθώ στο επιχειρηματικό σινάφι, στους ανθρώπους της παραγωγής, στους ανθρώπους που με πολλές αντιξοότητες και δυσκολίες, διατηρούν τις δουλειές τους, τις επιχειρήσεις τους και στηρίζουν τον παραγωγικό ιστό της Δράμας, ο οποίος είναι πλούσιος.

Αυτό που έχω να σημειώσω, είναι ότι Δράμα, πάντα είχε μια δυναμική παρούσα και αποτελεσματική επιχειρηματική κοινότητα. Και αυτό πραγματικά στηρίζει την πόλη και τονώνει την τοπική οικονομία και παρέχει μεγάλη εξωστρέφεια, αφού τα προϊόντα της Δράμας όπως τα μάρμαρα, είναι απολύτως εξαγώγιμα.

Ευχές για καλές δουλειές, να συνεχίσουν να αντέχουν, σε μια δύσκολη και περίπλοκη συγκυρία και διεθνή, όπου πραγματικά η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται από απειλές εμπορικών πολέμων, γεωπολιτικές αστάθειες, κλιματικές καταστροφές. Πράγματα, που δεν κάνουν τη δουλειά του επαγγελματία ευκολότερη, αλλά μάλλον δυσκολότερη. Καλές αντοχές, ανθεκτικότητα, προκοπή, υγεία».

Στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «η ανθεκτικότητα είναι πλέον το βασικό προσόν που πρέπει να επιδεικνύει μια κοινωνία και μια επιχειρηματική κοινότητα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Δεν πρέπει να τα παίρνουμε όλα ως δεδομένα γιατί τώρα, περισσότερο από ποτέ, μόνο δεδομένα δεν είναι». Σχετικά με τους τελωνειακούς σταθμούς και την αναβάθμισή τους επεσήμανε: «Θα έρθει και η σειρά του Νευροκοπίου, ήδη σχεδιάζεται το πώς θα βελτιωθεί η πύλη εισόδου από τη Βουλγαρία, η πρώτη εντύπωση κάθε ξένου που εισέρχεται σε ελληνικό έδαφος από τη Δράμα από το Νευροκόπι». Όσον αφορά τους οδικούς άξονες, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: «Οι οδικοί άξονες – συμφωνώ εδώ ότι η έμφαση της Δράμας θα πρέπει να είναι στην ολοκλήρωση του δρόμου Δράμας – Αμφίπολης. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η εξεύρεση χρηματοδοτήσεων του έργου. Όμως πρέπει να μπει σταθερά στην ατζέντα των αρμοδίων που το κάνουν. Εδώ θα ήθελα μια υλοποίηση του άξονα Καβάλας – Δράμας, γιατί η Καβάλα και η Δράμα – έρχονται η μία στην άλλη το χειμώνα και το καλοκαίρι, αντίστοιχα με τις συνθήκες. Ξέρουμε καλά τις ουρές των χιλιομέτρων που δημιουργούνται το καλοκαίρι από κατοίκους της Δράμας ή και αλλοδαπούς της περιοχής όπως Βούλγαρους κτλ., οι οποίοι κατεβαίνουν στην Καβάλα για τις καλοκαιρινές δραστηριότητες και όταν επιστρέφουν γίνεται το αδιαχώρητο. Ένας τέτοιος δρόμος θα μπορούσε να διευκολύνει πάρα πολύ την κυκλοφορία και επομένως καλό είναι – σε δεύτερη προτεραιότητα μετά το μείζον έργο – να το έχουμε κι αυτό υπόψη».

Ακόμη, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε: «Ζούμε εποχές αστάθειας. Η σταθερότητα δεν είναι δεδομένη. Μπορεί η Ελλάδα λόγω των συνθηκών με τα όποια προβλήματα να εμφανίζεται ως ένα νησί σταθερότητας μέσα σε μια θάλασσα αστάθειας, αυτό όμως δεν είναι δεδομένο. Αυτό που είναι δεδομένο, είναι ότι ο κάθε επιχειρηματίας θέλει σταθερότητα για να προγραμματίσει το πώς θα λειτουργεί η επιχείρησή του. Όταν λοιπόν όλος ο κόσμος εμφανίζει μεγάλη τάση αστάθειας και όλοι εσείς γνωρίζετε τι συμβαίνει έξω από τα στενά όρια του τόπου σας, καταλαβαίνετε ότι η σταθερότητα είναι πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι και της δικής σας δουλειάς».

Ο Βουλευτής κ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ανέφερε: «Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην πατρίδα μας περνά πολύ δύσκολες στιγμές. Η έλλειψη πιστώσεων, η έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων, το ελάχιστο ποσοστό από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης που κατευθύνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και η ακρίβεια στους συντελεστές παραγωγής καθώς και η αδυναμία του μέσου εισοδήματος των πολιτών, είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για το επιχειρείν. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στεκόμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες, έχουμε προτάσεις τέτοιες που να μπορούν να αναδεικνύουν την ουσιαστική τους συμμετοχή στη δημιουργία πλούτου και θέσεων εργασίας. Οι σχέσεις μας με τους επιχειρηματικούς φορείς και τα Επιμελητήρια είναι εξαιρετικές και με την αφορμή αυτή εύχομαι σε όλους μια καλή και δημιουργική χρονιά».

Ο Περιφερειάρχης κ. Τοψίδης, σε δηλώσεις του, επεσήμανε: «Είναι ένα ενεργό Επιμελητήριο, το οποίο πραγματικά έχει βάλει προτεραιότητα τον επιχειρηματία. Είμαι εδώ και ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και ως Περιφερειάρχης. Να πούμε ότι πραγματικά για εμάς αυτό που αφορά στην επιχειρηματικότητα είναι σε εξέλιξη ήδη δύο προσκλήσεις, μία 30 εκατ. ευρώ για μεταποιητικές επιχειρήσεις και μία 8 εκατ. ευρώ για καινοτομία και έρευνα με τη διαφοροποίηση από τα προηγούμενα προγράμματα να είναι ότι οι επιχειρήσεις θα επιλέγουν τον ακαδημαϊκό ερευνητή και όχι οι ακαδημαϊκοί της επιχειρήσεις. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι η Δράμα και η Περιφερειακή Ενότητα όπως και κάθε Περιφερειακή Ενότητα θέλουν ισόρροπη ανάπτυξη. Δουλεύουμε σκληρά για την Περιφέρειά μας. Εκτιμώ και πιστεύω ότι η πρώτη θέση που είχαμε φέτος στο ΕΣΠΑ τόσο για τις προκηρύξεις, τόσο για τις δημοσιοποιήσεις, δεύτερη θέση εντάξεις είναι ένα γεγονός το οποίο σιγά – σιγά παίρνει σάρκα και οστά το αναπτυξιακό μοντέλο στην περιοχή μας».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης εξέφρασε ευχαριστίες για την παρουσία των εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και της επιχειρηματικής κοινότητας στην εκδήλωση και σημείωσε: «Πέρυσι τέτοιο καιρό, στην κοπή της πίτας το 2024, είχα αναφερθεί στις αλλεπάλληλες κρίσεις τις οποίες βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε μέχρι και σήμερα. Οι αλλεπάλληλες αυτές κρίσεις συσσώρευσαν προβλήματα στην κοινωνία και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά την ομολογουμένως μεγάλη στήριξη από τη μεριά της πολιτείας και της κυβέρνησης. Σήμερα οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις, φυσικές καταστροφές, πολέμους και διεθνή αστάθεια, καθώς και έναν “τυφώνα” που έρχεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που θέτει υπό διαπραγμάτευση όλων των μέχρι σήμερα συμφωνιών στο εμπόριο, απειλώντας με δασμούς, καθώς και με απειλές σε χώρες και διεθνείς θεσμούς με επικίνδυνο αναθεωρητισμό».

Όπως είπε, σύμφωνα με στοιχεία Γενικού Εμπορικού Μητρώου του Επιμελητήριου, το 2024 Δράμας έκλεισε με θετικό πρόσημο όσον αφορά τον αριθμό επιχειρήσεων, καθώς αυτές ήταν περίπου 6.250 με 372 νέες επιχειρήσεις και αύξηση περίπου 6,3% σε σχέση με το 2023. Για το 2024 η μείωση διαγραφών επιχειρήσεων ήταν 15,5% σε σχέση με το 2023. Σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, το 50% είναι στο τμήμα υπηρεσιών και αφορά κυρίως ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με δραστηριότητα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το 29,5% στο εμπορικό τμήμα και 19,1% στο τμήμα μεταποίησης.

Όσον αφορά τα αρνητικά στοιχεία, τα οποία «δυστυχώς επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο», ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Κυρίως παραμένει το πρόβλημα του Δημογραφικού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις κυρίως του τριτογενούς τομέα που απευθύνονται δυστυχώς σε μειούμενο ποσοστό καταναλωτών. Οι καθυστερήσεις στα αρχικά χρονοδιαγράμματα για την κατασκευή των δύο απαραίτητων οδικών αξόνων Δράμας – Αμφίπολης και Δράμας – Καβάλας και ελπίζουμε και παρακολουθούμε, ειδικά για τον άξονα Δράμας – Αμφίπολης, επειδή πλέον υπάρχει ανάδοχος του έργου, με ορίζοντα έναρξής του το 2026 και ολοκλήρωση το 2028 –όπως ξέρετε είναι ένα έργο ΣΔΙΤ-, να μην έχουμε άλλες καθυστερήσεις και να μην ακούμε απλά εξαγγελίες χρονοδιαγραμμάτων. Παραμένει κυρίαρχο πρόβλημα το ηλεκτρικό δίκτυο και είναι επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση του και η χωρητικότητά του. Χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη τόσο σε ενεργειακές επενδύσεις των επιχειρήσεων όσο και στη βιομηχανία».

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «έχουμε παρέμβει σε μια σειρά από προβλήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας. Ζητήσαμε με τον Σύνδεσμο Μαρμάρου τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την εξόρυξη και τις αδειοδοτήσεις των λατομείων και ετοιμάσαμε μαζί τους και σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ τροπολογίες που δίνουν λύσεις. Κάνουμε ήδη ισχυρή παρέμβαση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με τους οινοποιούς για την προστασία των αμπελώνων και της γης υψηλής παραγωγικότητας από τις τεράστιες ενεργειακές επενδύσεις στην περιοχή μας, λόγω ουσιαστικά ανυπαρξίας χωροταξικού σχεδιασμού με αναπτυξιακές κατευθύνσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής που αναπτύσσεται σημαντική παραγωγική δραστηριότητα ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας. Ζητούμε ένα πλαίσιο αναπτυξιακής αξιοποίησης του συνόλου του ορεινού όγκου, της βελτίωσης των υποδομών για την υλοτομία και της καλύτερης αξιοποίησης του δασικού πλούτου. Αναγνωρίζουμε και συγχαίρουμε την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη για την άμεση έμπρακτη παρέμβασή του για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού και πιστεύουμε με τον σχεδιασμό του στο μέλλον, ώστε να αποτελέσει προορισμό για 12 μήνες τον χρόνο. Εκφράζω επίσης τον προβληματισμό μας για τη βιωσιμότητα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, πρωτίστως του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών κυρίως του κλάδου εστίασης».