Σε επερώτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου και τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, αναφέρονται τα εξής:

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η εξάπλωση της πανδημίας, με την αναζωπύρωση της να έχει τη σφραγίδα της κυβερνητικής πολιτικής και γενικότερα μιας πολιτικής που βάζει στο ζύγι του «κόστους – οφέλους» την υγεία του λαού.

Τα νούμερα δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Πέρσι, τέτοια εποχή, που υπήρχε έξαρση κρουσμάτων στη Β. Ελλάδα, η κυβέρνηση παρουσίαζε ως πανάκεια τους εμβολιασμούς, αξιοποιούσε, δηλαδή, ένα αναγκαίο όπλο της επιστήμης ως υποκατάστατο για να μην πάρει κανένα μέτρο.

Ένα χρόνο μετά, η αναζωπύρωση της πανδημίας βρίσκει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε χειρότερη κατάσταση, το προσωπικό του λιγότερο.

Κατόπιν όλων αυτών, στις 1/1/2021 ειχαμε ρεκορ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού σε ένα 24ωρο 5449. Στην Περιφέρεια έχουμε, 167 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, που είναι πρώτη με διαφορά στην Περιφέρεια. Ακολουθούν η Δράμα με 106, η Ξάνθη με 97, η Καβάλα με 73 και η Ροδόπη με 67. Την ίδια ώρα, η «λίστα» των θυμάτων αυξάνεται όλο και περισσότερο (15.990) και τείνει να γίνει «κανονικότητα» ο μεγάλος αριθμός νεκρών κάθε ημέρα.

Αντί έστω και τώρα η κυβέρνηση να λάβει κάποια ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και να θωρακίσει το σύστημα υγείας, αναπαράγει με κάθε ευκαιρία τη λογική της ατομικής ευθύνης, όχι από «ιδεοληψία», αλλά γιατί το σύστημα και το κράτος που υπηρετεί, αντιμετωπίζουν ως «κόστος» κάθε δαπάνη που δεν φέρνει κέρδη στο κεφάλαιο. Και όχι μόνο αυτό, αλλά αξιοποιεί τις λαϊκές ανάγκες ως πεδίο κερδοφορίας, όπως επιβεβαιώνουν οι σχεδιασμοί για το «νέο ΕΣΥ».

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, για μια ακόμα φορά ο λαός της περιοχής μας βρίσκεται αντιμέτωπος με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που παίζει κορώνα – γράμματα την υγεία και τη ζωή του. Με απόφαση της 4ης ΥΠΕ αναστέλλεται η λειτουργία της πλειοψηφίας των περιφερειακών ιατρείων σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη και Δράμα από 1/11 ως το τέλος του χρόνου τουλάχιστον!!!

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την αδήριτη ανάγκη για τακτική παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, υπέργηρων, ΑΜΕΑ και συνολικά του λαού της υπαίθρου, για τον οποίο η πρόσβαση σε γιατρό μπορεί να σημαίνει μετακίνηση πολλών χιλιομέτρων και αντίστοιχη οικονομική αιμορραγία σε συνθήκες αυξημένης ακρίβειας σε καταναλωτικά αγαθά, ενέργεια, μετακινήσεις κλπ.

Ακόμα και για μια απλή συνταγογράφηση οι εργαζόμενοι , οι αγρότες, οι συνταξιούχοι των χωριών καλούνται είτε να μετακινηθούν προς τα επίσης υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας πληρώνοντας αδρά για τη μετακίνηση, είτε να κλείσουν ραντεβού με τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων που εξαντλούνται μέσα σε λίγα λεπτά από την ώρα που ανοίγουν οι αντίστοιχες πλατφόρμες και αν είναι «τυχεροί» επίσης να πληρώσουν τα σπασμένα της αναγκαστικής μετακίνησης, είτε τέλος να πληρώσουν σε ιδιώτη γιατρό. Από την κατάσταση αυτή επιβαρύνονται και οι φαρμακοποιοί της περιοχής που εξυπηρετούν τους ασθενείς χωρίς εκτέλεση συνταγής.

Στα δυο χρόνια της πανδημίας το έργο το έχουμε ξαναδεί αρκετές φορές: κλείσιμο των περιφερειακών ιατρείων και «εξοικονόμηση» ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με μετακίνησή του στα νοσοκομεία της περιοχής που παραμένουν υποστελεχωμένα και που με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς (αναστολές εργασίας) οι δυνατότητες για άνοιγμα νέων κλινικών covid περιορίστηκαν ακόμα περισσότερο.

Οι υπάρχουσες κλινικές και οι ΜΕΘ – όπως ήταν αναμενόμενο σε συνθήκες νέου κύματος της πανδημίας – αγγίζουν πληρότητα 100% και οι ζωές των ασθενών μπαίνουν σε άμεσο κίνδυνο. Τα νοσοκομεία παραμένουν «μιας νόσου» αφού χιλιάδες τακτικές εξετάσεις και χειρουργεία παραπέμπονται στις καλένδες.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που μετατρέπουν το δικαίωμα του λαού σε δημόσιες και δωρεάν, σύγχρονες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες πρόληψης και υγείας σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Που απαξιώνουν τις δημόσιες δομές υγείας για να εκτιναχθούν τα κέρδη των ομίλων, που κλείνουν νοσοκομεία, συγχωνεύουν κλινικές για να ξεφυτρώνουν ολοένα και περισσότερα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές, που αντί για προσλήψεις όλου του απαραίτητου ιατρικού, παραϊατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, προωθούν τις Συμπράξεις με Ιδιώτες, τους παραδίνουν βασικές λειτουργίες, προκρίνουν ως κριτήριο αξιολόγησης της λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας την επιχειρηματική λειτουργία, με φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους και υποβαθμισμένες υπηρεσίες.

Αυτή είναι και «εικόνα από το μέλλον» του «νέου ΕΣΥ» της κυβέρνησης, μιας πολιτικής που αναζητά συνενόχους και τους βρίσκει στη στρατηγική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ που με τη σειρά του προτείνει «υπουργό υγείας κοινής αποδοχής»!

Ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπροστά στο δύσκολο χειμώνα της ακόμα μεγαλύτερης ενεργειακής φτώχειας, της επέλασης της πανδημίας, της ανέχειας και της ανεργίας, μπορεί και πρέπει να σηκώσει το ανάστημά του και να παλέψει μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του κινήματος:

Για να βάλουμε εμπόδια σε μια πολιτική που στο όνομα της «ατομικής ευθύνης» προσπαθεί να κρύψει τις κρατικές ευθύνες. Που στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων θυσιάζει την υγεία και τη ζωή μας. Για να ανοίξουμε τον μοναδικό ελπιδοφόρο δρόμο της ριζικής κοινωνικής ανατροπής όπου το δικαίωμα του λαού σε πλήρη, αναβαθμισμένο, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας θα είναι αδιαπραγμάτευτο. Όπου τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας και στην υγεία θα τεθούν στην υπηρεσία της κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκων.

Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα ώστε:

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 4ης ΥΠΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ.

Να στελεχωθούν άμεσα όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, το ΕΚΑΒ.

 

Για τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Τρέλλης Χρήστος

Συμεωνίδης Θεόδωρος

Στεφανίδης Γιάννης