Ο Βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με την αιφνιδιαστική απόφαση του ΕΟΠΥΥ να σταματήσει να καταθέτει τα ατομικά νοσήλια-τροφεία στα άτομα με νοητική υστέρηση ή πολλαπλές αναπηρίες που φιλοξενούνται σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ).

Ειδικότερα, στην ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β’ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση και συνυπογράφεται από 47 Βουλευτές, επισημαίνεται το δικαίωμα των ατόμων αυτών για μια αξιοπρεπή διαβίωση στις μονάδες ΣΥΔ, προκειμένου να εκπαιδευτούν στην όσο το δυνατόν αυτόνομη διαβίωση κι ένταξη στον κοινωνικό ιστό. Κι ενώ μέχρι τον Αύγουστο του 2022 αποδίδονταν με καθυστερήσεις τα δικαιούμενα ποσά στις οικογένειες, ως ατομικά νοσήλια-τροφεία, έξαφνα πληροφορούνται ότι πλέον δεν θα τους καταβάλλονται αυτά. Καθίστανται, επομένως, τα άτομα με νοητική υστέρηση ή πολλαπλές αναπηρίες και οι οικογένειές τους όμηροι στα χέρια του ΕΟΠΥΥ έχοντας δύο επιλογές: ή να διακόψουν τη φιλοξενία στη δομή ΣΥΔ ή να πληρώσουν από την τσέπη τους ένα ποσό που υπερβαίνει τα 1.500 € το μήνα.

Ερωτώνται, λοιπόν, οι κ.κ. Υπουργοί, αν αληθεύουν τα παραπάνω κι αν ναι, τι προτίθενται να πράξουν σχετικά με την προσαρμογή στις νέες συνθήκες και την ουσιαστική στήριξη των ΑμεΑ.