Διαρκώς ρυθμούς ανεβάζει το Κτηματολόγιο, ωστόσο η διαδικασία της κτηματογράφησης έχει και μια «σκοτεινή» πλευρά.
Πρόκειται για τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», επειδή δεν έχουν δηλωθεί, και τα οποία μετά την πάροδο ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος περνούν στην κυριότητα του Δημοσίου. Είναι ενδεικτικό ότι τον Απρίλιο του 2019 ο αριθμός των ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη είχε υπολογιστεί στα 170.000.
Οσο προχωρά, ωστόσο, η διαδικασία του ανοίγματος νέων κτηματολογικών γραφείων -τα οποία αντικαθιστούν τα υποθηκοφυλακεία- ο αριθμός αυτός ανεβαίνει. Κάπως έτσι, τον Οκτώβριο του 2020 ο αριθμός των «αγνώστου ιδιοκτήτη» είχε εκτοξευτεί στις 300.000. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κτηματολόγιο, ο συνολικός αριθμός των ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη «αγγίζει» τα 400.000 (389.836).
Πότε περνούν στο Δημόσιο τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη
Για τα νέα προγράμματα του Κτηματολογίου ισχύει μια διαδικασία – «καρμπόν». Για την εκάστοτε περιοχή ανοίγει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων, η οποία διαρκεί 6 μήνες. Ακολουθεί η επεξεργασία αυτών των στοιχείων και η φάση της επιβεβαίωσης, που γίνεται κατά την Προανάρτηση και την Ανάρτηση -οπότε και ελέγχεται αν τα στοιχεία είναι σωστά.
Όταν ολοκληρωθούν τα παραπάνω βήματα, μετά την πάροδο δυο ετών ανοίγει κτηματολογικό γραφείο για την εν λόγω περιοχή, το οποίο αντικαθιστά το -μέχρι τότε εν λειτουργία- υποθηκοφυλακείο. Από τη μέρα που θα ανοίξουν τα κτηματολογικά γραφεία ξεκινά η… αντίστροφη μέτρηση. Ο νόμος προβλέπει ότι μετά από 8 χρόνια όσα ακίνητα δεν έχουν «διεκδικηθεί» -δηλαδή δεν έχουν γίνει δηλώσεις γι’ αυτά- τότε περνούν στην κυριότητα του Δημοσίου.
Τι συμβαίνει με τα 400.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη
Για τα 389.836 ακίνητα που, σήμερα, θεωρούνται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» υπάρχει ακόμα χρόνος. Βάσει του νόμου και του κανονισμού του Κτηματολογίου, η προθεσμία που έχουν για να τα δηλώσουν είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2021.
Παρά ταύτα, στο νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση προβλέπεται παράταση ενός έτους στην προθεσμία δήλωσης των ακινήτων αυτών στο Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι η τελική προθεσμία για τα συγκεκριμένα ακίνητα θα είναι η 31η Δεκεμβρίου του 2022. Για αυτόν τον λόγο, το Κτηματολόγιο καλεί τους πολίτες να φροντίσουν τις υποθέσεις τους, επισημαίνοντας ότι η δήλωση μπορεί να γίνει ακόμα και τα τελευταία λεπτά προ της εκπνοής της προθεσμίας.
«Χάθηκαν» σχεδόν 14.500 ακίνητα
Ο «κίνδυνος», πάντως, είναι πραγματικός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, σχεδόν 14.500 ακίνητα (οικόπεδα, κτίσματα, αποθήκες κ.ό.κ.) από 36 περιοχές της χώρας, για τα οποία παρήλθε το διάστημα της 8ετίας, ήδη πέρασαν στην κυριότητα του Δημοσίου.
Πρόκειται για το 7,28% των 199.013 δικαιωμάτων που καταγράφηκαν σε αυτές τις περιοχές. Ο αριθμός των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» αναμένεται να μεγαλώσει στο προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Κτηματολογίου, κάθε δυο εβδομάδες ανοίγει ένα νέο κτηματολογικό γραφείο στην Ελλάδα, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τα υποθηκοφυλακεία.
Εκτιμάται ότι σε ενάμιση χρόνο από σήμερα, εντός του ‘22, θα έχει αντικατασταθεί και το τελευταίο υποθηκοφυλακείο.
Πηγή: iefimerida.gr